Emsal Mahkeme Kararı Antalya 4. Asliye Ticaret Mahkemesi 2021/698 E. 2021/819 K. 07.12.2021 T.

Görüntülediğiniz mahkeme kararı kesinleşmiş bir karardır.

T.C.
ANTALYA
4. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ
ESAS NO : 2021/698
KARAR NO : 2021/819
DAVA : Ticari Şirket (Olağanüstü Genel Kurul İstemli)
DAVA TARİHİ : 01/12/2021
KARAR TARİHİ: 07/12/2021
Mahkememizde görülmekte olan Ticari Şirket (Olağanüstü Genel Kurul İstemli) davasında yapılan inceleme sonunda,
GEREĞİ DÜŞÜNÜLDÜ:
Davacı vekili mahkememize sunduğu dava dilekçesinde özetle; davacının davalı şirketin hissedarı olup aynı zamanda şirket yetkilisi olduğunu, davalı şirketin davacı ve vefat eden eşinin ortaklığında Antalya Ticaret Sicil Müdürlüğüne kayıtlı olduğunu, şirket ortağı davacının eşinin 30/08/2021 tarihinde vefat ettiğini, vefat sebebiyle şirket hisselerinin yasal mirasçılarına intikal edeceğini, ancak mevcut hali ile şirketin genel kurul toplantısının yapılamadığını, yazılı gündem (Gündem 1-Açılış, 2-Toplantı başkanının seçilmesi, 3- Hazırlanan faaliyet raporunun okunması ve ibrası, 4-Bilanço Kar/Zarar hesaplarının okunması 2020 yılı kararından ana sözleşme gereği ibrası Kanuni yedek akçeler ayrıldıktan sonra kalan kısmın ilerleyen yıllarda sermayeye ilave edilmesinin görüşülmesi, bilanço, kar/zarar tablosunun ibrası, Şirket ünvanına yeni eklentilerin yapılması, intikal işlemleri, 5- Yönetim kurulunun ibra edilmesi, 6-Seçilecek olan yönetim kuruluna verilecek maaşın tespiti, 7- Yeni Yönetim Kurulu Seçimi, 8- Dilek ve temenni kapanış,) ile davalı şirketin olağanüstü genel kurul toplantısına çağrılması ve genel kurul icrası için davacıya yetki verilmesine karar verilmesini beyanla davalarının kabulü ile …nin genel kurul toplantısına çağrılması ve genel kurul icrası için davacı …’a izin ve yetki verilmesine, TTK m. 410 uyarınca dosya üzerinden duruşma yapılmaksızın karar verilmesini talep ve dava etmiştir.
DEĞERLENDİRME VE GEREKÇE; Dava, Anonim Şirkette pay sahibi davacı tarafından yönetim kurulunun toplanamaması sebebiyle genel kurulun toplantıya çağrılması için TTK 410.maddesine dayalı genel kurula çağrıya izin istemine ilişkindir.
TTK 410. maddesinde “Genel kurul, süresi dolmuş olsa bile, yönetim kurulu tarafından toplantıya çağrılabilir. Tasfiye memurları da, görevleri ile ilgili konular için, genel kurulu toplantıya çağırabilirler.
Yönetim kurulunun, devamlı olarak toplanamaması, toplantı nisabının oluşmasına imkân bulunmaması veya mevcut olmaması durumlarında, mahkemenin izniyle, tek bir pay sahibi genel kurulu toplantıya çağırabilir. Mahkemenin kararı kesindir.” düzenlemesi mevcuttur.
Yargıtay 11.Hukuk Dairesinin 13/01/2015 tarih 2014/14685 Esas – 2015/203 Karar sayılı emsal İçtihatında; “Dava 6102 Sayılı TTK 410/2.maddesine dayalı olarak davalı şirketin genel kurulun toplantıya çağrılmasına izin istemi olup, belirtilen yasa hükmü gereğince mahkemenin bu konuda vereceği kararlar kesindir…” şeklinde belirtilmiştir.
Dava konusu somut olayda yukarıda belirtilen kanun maddesi ve emsal içtihat doğrultusunda yapılan değerlendirmede; Davalı …’nde pay sahibi olan …’ın vefatı nedeniyle yönetim kurulunun toplanamadığı, dava dilekçesinde belirtilen gündemle genel kurulun toplantıya çağrılamadığı görülmekle talebin kabulü ile davalı şirketin aşağıda belirtilen gündem maddesi ile genel kurulu toplantıya çağrı yönünde davacı pay sahibine yetki verilmesine karar vermek gerekmiştir.
HÜKÜM: Gerekçesi yukarıda açıklandığı üzere;
1-Davanın KABULÜNE,
2-TTK 410 maddesi uyarınca …’nin belirlenen gündemle (Gündem 1-Açılış, 2-Toplantı başkanının seçilmesi, 3- Hazırlanan faaliyet raporunun okunması ve ibrası, 4-Bilanço Kar/Zarar hesaplarının okunması 2020 yılı kararından ana sözleşme gereği ibrası Kanuni yedek akçeler ayrıldıktan sonra kalan kısmın ilerleyen yıllarda sermayeye ilave edilmesinin görüşülmesi, bilanço, kar/zarar tablosunun ibrası, Şirket ünvanına yeni eklentilerin yapılması, intikal işlemleri, 5- Yönetim kurulunun ibra edilmesi, 6-Seçilecek olan yönetim kuruluna verilecek maaşın tespiti, 7- Yeni Yönetim Kurulu Seçimi, 8- Dilek ve temenni kapanış,) genel kurulun toplantıya çağrılması için davacı pay sahibi …’a YETKİ VERİLMESİNE,
3-Harç peşin alındığından yeniden harç alınmasına YER OLMADIĞINA,
4-Avukatlık Asgari Ücret tarifesine göre 5.100,00 TL vekalet ücretinin davalıdan tahsili ile davacıya VERİLMESİNE,
5-Davacı tarafından yapılan dosya ilk dava gideri olan başvurma harcı ve peşin harç olmak üzere toplam 127,10 TL ‘nin davalıdan tahsili ile davacıya VERİLMESİNE,
6-Taraflarca kullanılmayan gider avansının karar kesinleştiğinde istek aranmaksızın taraflara İADESİNE,
Dair, dosya üzerinde yapılan inceleme sonucunda mahiyeti itibariyle kesin olmak üzere oy birliği ile karar verildi.07/12/2021

Başkan …
¸E- İmzalı

Üye …
¸E- İmzalı

Üye …
¸E- İmzalı

Katip …
¸E- İmzalı