Emsal Mahkeme Kararı Antalya 4. Asliye Ticaret Mahkemesi 2021/666 E. 2022/61 K. 19.01.2022 T.

Görüntülediğiniz mahkeme kararı henüz kesinleşmemiştir. Yararlı olması amacıyla eklenmiştir.

T.C.
ANTALYA
4. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ
ESAS NO : 2021/666
KARAR NO : 2022/61
TALEP : Zayi Belgesi Verilmesi
TALEP TARİHİ: 18/11/2021
KARAR TARİHİ: 19/01/2022

Mahkememizde görülmekte bulunan Zayi Belgesi Verilmesi İŞİNİN yapılan açık yargılamasının sonunda,
GEREĞİ DÜŞÜNÜLDÜ:
Talep eden şirket temsilcisi dava dilekçesinde özetle; Şirket yetkilisi tarafından ticari defterlerinin kaybolduğundan bahisle buna ilişkin belge verilmesi talebinde olduklarını, şirketin yeni defter onaylatarak ticarete devam etmesini istediklerini, şirketin halen faal olduğunu, müvekkili şirketin noterde yeni defter onaylamak için bu kararı talep ettiklerini, şirket taşınma sırasında ticari defterlerini zayi ettiğini, taşınma sırasında kötü niyetle defterler çalındığını, bu nedenle davanın kabulüne karar verilmesini şirket defterlerinin çalındığının tespiti ile yeni defter onaylatabilmek için şirket yetkilisine izin davalarının kabulüne karar verilmesini talep ve dava etmiştir.
Talep, “zayi belgesi verilmesi” talebine ilişkindir.
Mahkememizce vergi dairesi ile yazışmalar yapılmış, gelen cevap dosya arasına alınmıştır.
Mahkememizce ticaret sicil müdürlüğü ile yazışmalar yapılmış, gelen cevap dosya arasına alınmıştır.
Mahkememizce sosyal güvenlik il müdürlüğü ile de yazışmalar yapılmış, gelen cevap dosya arasına alınmıştır.
6102 s. TTK.nın 82/1. maddesine göre, “Her tacir; a)Ticari defterlerini, envanterleri, açılış bilânçolarını, ara bilânçolarını, finansal tablolarını, yıllık faaliyet raporlarını, topluluk finansal tablolarını ve yıllık faaliyet raporlarını ve bu belgelerin anlaşılabilirliğini kolaylaştıracak çalışma talimatları ile diğer organizasyon belgelerini, b)Alınan ticari mektupları, c)Gönderilen ticari mektupların suretlerini, d)64 üncü maddenin birinci fıkrasına göre yapılan kayıtların dayandığı belgeleri, sınıflandırılmış bir şekilde saklamakla yükümlüdür.”
6102 s. TTK.nın 82/7. maddesine göre de, “Bir tacirin saklamakla yükümlü olduğu defterler ve belgeler; yangın, su baskını veya yer sarsıntısı gibi bir afet veya hırsızlık sebebiyle ve kanuni saklama süresi içinde zıyaa uğrarsa tacir zıyaı öğrendiği tarihten itibaren onbeş gün içinde ticari işletmesinin bulunduğu yer yetkili mahkemesinden kendisine bir belge verilmesini isteyebilir. Bu dava hasımsız açılır. Mahkeme gerekli gördüğü delillerin toplanmasını da emredebilir.”
Yargıtay 11. HD’nin 2014/13570 Esas, 2014/19439 Karar sayılı ilamında da belirtildiği üzere; Madde metninde yangın, su baskını veya yer sarsıntısı ibarelerinden sonra yer alan “gibi” sözcüğüyle benzer olayların kastedildiği, zıya haline ilişkin sınırlı sayıda bir düzenleme getirilmediği anlaşılmaktadır. (YHGK. 5.10.1984 tarih, 82/11-852e., 84/788k.).
Talep eden şirket temsilcisi,; “Taşınma sürecinde şirketimizin karar defterinin çalındığını düşünüyoruz, daha doğrusu şirket karar defterine ulaşamadık, talebimiz karar defteri hakkında zayi belgesi verilmesinden ibarettir ” şeklinde beyanda bulunmuştur.
Hangi olaya dayandırılırsa dayandırılsın zayi iddiasının samimi ve inandırıcı olması, hayatın mutad cereyanına açıkca aykırı düşmemesi gerekir. (Yargıtay 11. HD’nin 2016/6084 E, 2018/155 K).
Tüm dosya kapsamı, yukarıda belirtilen mevzuat hükümleri, taleple bağlılık ilkesi gereği, talep edenin karar defterini zayi ettiği anlaşılmakla, talebin kabulüne karar vermek gerekmiştir.
HÜKÜM/Ayrıntısı gerekçeli kararda açıklandığı üzere;
1-Talebin KABULÜ ile, …’nin şirket karar defterinin zayi olduğunun tespitine, bu kararın zayi belgesi yerine geçmesine,
2-Talep eden tarafça yatırılan harçların mahsubu ile hazineye gelir kaydına, hüküm gereği alınması gerekli bakiye 21,40 TL’nin talep edenden alınarak hazineye gelir kaydına,
3-Yargılama giderlerinin talep eden üzerinde bırakılmasına,
4-Davacı tarafça yatan gider avansından harcanmayan kısmın hüküm kesinleştiğinde UYAP üzerinden kontrolü de sağlanarak davacı tarafa iadesine, karardan sonra tebligat ve benzeri masraflar için gider avansının kullanılması davacı tarafından istenirse tebligat ve benzeri için yapılacak masraflar düşüldükten sonra arta kalan miktarının UYAP üzerinden kontrolü sağlanarak karar kesinleştiğinde davacı tarafa iadesine,
Dair, talep eden şirket temsilcisinin yüzüne karşı kararın tebliğinden itibaren 6100 Sayılı Kanunun 345.maddesi gereğince 2 hafta içerisinde ilgili İstinaf Dairesi Başkanlığına sunulmak üzere Mahkememize verilecek dilekçe ile İstinaf yasa yolu açık olmak üzere verilen karar açıkça okunup usulen anlatıldı.19/01/2022

Katip …
¸e-imzalıdır

Hakim …
¸e-imzalıdır