Emsal Mahkeme Kararı Antalya 4. Asliye Ticaret Mahkemesi 2021/548 E. 2021/630 K. 14.10.2021 T.

Görüntülediğiniz mahkeme kararı kesinleşmiş bir karardır.

T.C.
ANTALYA
4. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ

ESAS NO : 2021/548
KARAR NO : 2021/630
DAVA : Kayyımlık (Ticari Şirkete Kayyım Atanması)
DAVA TARİHİ : 11/10/2021
KARAR TARİHİ : 14/10/2021

Mahkememizde görülmekte olan Kayyımlık (Ticari Şirkete Kayyım Atanması) davasının yapılan açık yargılaması sonunda,
GEREĞİ DÜŞÜNÜLDÜ:
Davacı vekili … tarihli dava dilekçesinde özetle; davaya konu …’nde %10 pay sahibi olduğunu, şirket müdürünün … olduğunu, şirket müdürü …’in hakkında kesinleşen mahkumiyet kararı nedeniyle kamu haklarını kullanmaktan yoksun kılındığını ve cezaevine girdiğini, bu nedenle müdürlük görevini yerine getiremediğini, hali hazırda şirket müdürü bulunmadığını, yönetim kurulu üyelerinin de aralarındaki husumet nedeniyle bir araya gelerek karar alma ihtimalleri bulunmadığını, bu sebeple şirketin genel kurulunun toplantıya çağrılamadığını, şirketin TTK’da verilmiş görev ve zamanla bağlı kılınmış yapacağı pek çok işleri tamamlaması için müdür/müdürlerin seçileceği bir genel kurul toplantısının yapılmasında mutlak zaruret bulunduğunu, ayrıca organ eksikliğinin giderilememesi halinde TTK’nun 530. Maddesi gereği şirketin feshine karar verilmesi tehlikesi doğacağını beyanla … Petrol Ürünleri Tarım Gıda İnşaat Taahhüt Ticaret Ve Sanayi Limited Şirketi’nde genel kurul toplantısı yapılması için şirket ortağı davacının kayyum/yasal olarak temsilci atanmasına, yargılama giderleri ve vekalet ücretinin karşı taraf üzerinde bırakılmasına karar verilmesini talep ve dava etmiştir.
DEĞERLENDİRME VE GEREKÇE; Dava, Limited Şirket ortağı davacı tarafından şirket müdürünün müdürlük görevini yapamadığı gerekçesiyle şirket müdürü atanması amacıyla genel kurulun toplantısı yapılması için kendisinin kayyum atanması istemine ilişkindir.
Eldeki dava, davacı tarafından hasımsız olarak açılmıştır.
Yargıtay …Hukuk Dairesinin … tarih …/… Esas – …/… Karar sayılı emsal İçtihatında; “Dava 6102 Sayılı TTK 410/2.maddesine dayalı olarak davalı şirketin genel kurulun toplantıya çağrılmasına izin istemi olup, belirtilen yasa hükmü gereğince mahkemenin bu konuda vereceği kararlar kesindir…” şeklinde belirtilmiştir.
Yargıtay …Hukuk Dairesinin … tarih, …/… Esas, …/… Karar sayılı emsal içtihadında; “…Dava, limited şirket müdürünün azli davası olup, davada husumetin azli istenen müdüre yönetilmesi gerekli ve yeterli olduğundan davalı şirkete yönelik davanın husumet yönünden reddi gerekirse de, davalı şirket aleyhine açılan davanın reddi kararı sonucu itibariyle doğru bulunduğundan…” şeklinde belirtilmiştir.
6100 sayılı HMK. 114. Maddesinde dava şartları sayılmış olup, tarafların; taraf ve dava ehliyetine sahip olmaları; kanuni temsilin söz konusu olduğu hallerde, temsilcinin gerekli niteliğe sahip bulunması, bu kapsamda dava şartı olarak belirlenmiştir.
Davacı tarafça Limited Şirket müdürünün görevinin sona erdiği gerekçesiyle yeni müdür tayinine ilişkin genel kurul yapılmasına ilişkin davada husumetin şirkete yöneltilmesi gerekli olup bu husus dava şartı niteliğindedir.
Dava, hasımsız olarak açılmıştır. Yargıtay … Hukuk Dairesinin … tarih …/… Esas …/… Karar ve …tarih …/… Esas …/… Karar sayılı kıyasen emsal ilamlarında da belirtildiği gibi bu dava da hasımsız olarak açılamaz ve hasımsız olarak açılan bir davanın sonradan hasımlı hale de dönüştürülemez. Şirkete yöneltilmiş husumet bulunmadığından pasif husumet yokluğu nedeniyle davanın reddine karar vermek gerekmiş, açıklanan gerekçelerle aşağıdaki şekilde hüküm tesis edilmiştir.
HÜKÜM: Gerekçesi yukarıda açıklandığı üzere;
1-Davacının davasının PASİF HUSUMET YOKLUĞU NEDENİYLE REDDİNE,
2-Harçlar kanunu uyarınca alınması gerekli harç peşin alındığından yeniden alınmasına YER OLMADIĞINA,
3-Davacı tarafından yapılan yargılama giderlerinin kendi üzerinde BIRAKILMASINA,
4-Davacı tarafça yatırılan gider avansının kullanılmayan kısmının karar kesinleştiğinde istek aranmaksızın davacıya İADESİNE,
Dair; tarafların yokluğunda gerekçeli kararın tebliğinden itibaren 6100 Sayılı Kanunun 345.maddesi gereğince 2 hafta içerisinde ilgili İstinaf Dairesi Başkanlığına sunulmak üzere Mahkememize verilecek dilekçe ile İstinaf yasa yolu açık olmak üzere verilen karar açıkça okunup usulen anlatıldı.14/10/2021

Başkan …
¸e-imzalıdır
Üye …
¸e-imzalıdır
Üye …
¸e-imzalıdır
Katip …
¸e-imzalıdır