Emsal Mahkeme Kararı Antalya 4. Asliye Ticaret Mahkemesi 2021/310 E. 2021/706 K. 02.11.2021 T.

Görüntülediğiniz mahkeme kararı henüz kesinleşmemiştir. Yararlı olması amacıyla eklenmiştir.

T.C.
ANTALYA
4. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ

ESAS NO : 2021/310 Esas
KARAR NO : 2021/706
DAVA : Kıymetli Evrak İptali (Zayi Nedeniyle)
DAVA TARİHİ : 14/06/2021
KARAR TARİHİ : 02/11/2021

Mahkememizde görülmekte olan Kıymetli Evrak İptali (Zayi Nedeniyle dava dosyası incelendi;
GEREĞİ DÜŞÜNÜLDÜ:
Davacı vekili dilekçesinde özetle,- Müvekkilinin meyve-sebze sektöründe çalıştığını, bir iş sebebi ile … tarihinde …da müşteriye verilmek üzere … isimli kişi aracılığıyla … öeki teslim ettim. … isimli kişi … Tarihinde … Plakalı aracında çekleri kaybettiğini, müşteriden aldığı müvekkilin şahsına yazılmış olan … Bankası … -… Şubesine ait … Çek Nolu … Tarihli …şti. Keşidecisine ait … TL Bedelli Çek ile birlikte yine … Bankası … -… Şubesine ait … çek nolu … Tarihli …şti. Keşidecisine ait … TL Bedelli çek kaybolduğunu, çeklerinin tedavülünün ve ödenmesinin engellenmesi için ödemeden men kararı verilmesini yada teminat karşılığı ödemeden men kararı verilmesini ve yargılama sonunda ise … un meşru hamilliğine ve de çeklerin iptaline karar verilmesini talep ve dava etmiştir.
Dava, TTK 818/s. Maddesi yollaması ile çeklerde uygulanması gereken 757 vd. Maddelerine göre açılmış, zayi nedeni ile çek iptali davasıdır.
6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu’un 324. maddesinde delil ikamesi avansı, 325. maddesinde ise re’sen yapılması gereken işlemlerde giderler düzenlenmiştir.
İlgili Kanunu’nun 324. maddesinde “Taraflardan her biri ikamesini talep ettiği delil için mahkemece belirlenen avansı, verilen kesin süre içinde yatırmak zorundadır. Taraflar birlikte aynı delilin ikamesini talep etmişlerse, gereken gideri yarı yarıya avans olarak öderler. Taraflardan birisi avans yükümlülüğünü yerine getirmezse, diğer taraf bu avansı yatırabilir. Aksi hâlde talep olunan delilin ikamesinden vazgeçilmiş sayılır. Tarafların üzerinde serbestçe tasarruf edemeyeceği dava ve işler hakkındaki hükümler saklıdır” düzenlenmesine yer verilmiştir.
325. maddede ise “Tarafların üzerinde serbestçe tasarruf edemeyeceği dava ve işlerde, hâkim tarafından resen başvurulan deliller için gereken giderlerin, bir haftalık süre içinde taraflardan birisi veya belirtilecek oranda her ikisi tarafından ödenmesine karar verilir. Belirlenen süre içinde bu işlemlere ait giderleri karşılayacak miktarda avans yatırılmazsa, ileride bu gideri ödemesi gereken taraftan alınmak üzere Hazineden ödenmesine hükmedilir”.
6100 sayılı Kanun’un 120. maddesindeki gider avansı ile ilgili düzenlemenin 324. maddedeki delil ikamesi için avans kuralı ile birlikte değerlendirilmesi ve dava şartı olan gider avansının delillerin ikamesi dışındaki yargılama giderleri için dikkate alınması gerekir. Dolayısı ile delil ikamesi için alınacak avans ile dava şartı olan gider avansının birbirinde ayrılması, delillerin ikamesi için alınacak avansın gider avansı içinde yer almaması zorunludur. Tanık dinlenmesi, bilirkişi raporu alınması ve keşif gideri gibi delil ikamesine yönelik giderlerin gider avansı içinde değerlendirilmesi 6100 sayılı Kanun’un 324. maddesi düzenlemesi karşısında mümkün değildir. Ayrıca delil ikamesi avansının da ispat külfetine göre taraflara yükletilmesi gerekir.
Yukarıda yer verilen açıklamalar doğrultusunda somut olay değerlendirildiğinde; ispat yükü üzerine düşen davacının usulüne uygun ihtara rağmen çeklerin ilanında kullanılacak delil avansını ikmal etmediği, bu nedenle davacının iddialarını ispat edemediği kanaatine varıldığından davanın reddine karar verilmiş ve aşağıdaki şekilde hüküm tesis edilmiştir.
HÜKÜM: Gerekçesi yukarıda açıklandığı üzere;
1-Davacının davasının REDDİNE,
2-Ödeme yasağının kaldırılmasına, bu hususta ilgili bankaya müzekkere yazılmasına,
3-Alınması gerekli harç peşin alındığından bu hususta karar verilmesine yer olmadığına,
4-Davacı tarafça yapılan yargılama masraflarının davacı üzerinde bırakılmasına,
5-Artan gider avansının ve teminatın karar kesinleştiğinde talep halinde davacı tarafa İADE EDİLMESİNE,
Dair, Tarafların yokluğunda kararın tebliğinden itibaren 6100 Sayılı Kanunun 345.maddesi gereğince 2 hafta içerisinde ilgili İstinaf Dairesi Başkanlığına sunulmak üzere Mahkememize verilecek dilekçe ile İstinaf yasa yolu açık olmak üzere verilen karar açıkça okunup usulen anlatıldı.
.02/11/2021

Katip …
E imzalı

Hakim …
E imzalı