Görüntülediğiniz mahkeme kararı kesinleşmiş bir karardır.
T.C.
ANTALYA
4. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ
ESAS NO : 2021/277 Esas
KARAR NO : 2021/561
DAVA : Zayi Belgesi Verilmesi
DAVA TARİHİ : 28/05/2021
KARAR TARİHİ : 16/09/2021
Mahkememizde görülmekte olan Zayi Belgesi Verilmesi dava dosyası incelendi;
GEREĞİ DÜŞÜNÜLDÜ:
Davacı…vekili mahkememize sunmuş olduğu … tarihli dilekçesinde özetle, … adresindeki … ticaret sicil nolu … Kooperatifinin … tarihinde kooperatif mali müşaviri …’in vefat ettiğini, kooperatif mali defterlerinin yerini kendisinde bulunduğundan ve yerini sadece kendisi bildiğinden dolayı defterlerden envanter defterine ulaşılamadığını, envanter defterinin kayıp olduğunu, TTK madde 82(7) numaralı madde gereği … yılı envanter defterlerinin zayi olduğununa dair taraflarına zayi belgesi verilmesini talep etmiştir.
Talep, “zayi belgesi verilmesi” talebine ilişkindir.
Mahkememizce vergi dairesi ile de yazışmalar yapılmış, gelen cevap dosya arasına alınmıştır.
6102 s. TTK.nın 82/1. maddesine göre, “Her tacir; a)Ticari defterlerini, envanterleri, açılış bilânçolarını, ara bilânçolarını, finansal tablolarını, yıllık faaliyet raporlarını, topluluk finansal tablolarını ve yıllık faaliyet raporlarını ve bu belgelerin anlaşılabilirliğini kolaylaştıracak çalışma talimatları ile diğer organizasyon belgelerini, b)Alınan ticari mektupları, c)Gönderilen ticari mektupların suretlerini, d)64 üncü maddenin birinci fıkrasına göre yapılan kayıtların dayandığı belgeleri, sınıflandırılmış bir şekilde saklamakla yükümlüdür.”
6102 s. TTK.nın 82/7. maddesine göre de, “Bir tacirin saklamakla yükümlü olduğu defterler ve belgeler; yangın, su baskını veya yer sarsıntısı gibi bir afet veya hırsızlık sebebiyle ve kanuni saklama süresi içinde zıyaa uğrarsa tacir zıyaı öğrendiği tarihten itibaren onbeş gün içinde ticari işletmesinin bulunduğu yer yetkili mahkemesinden kendisine bir belge verilmesini isteyebilir. Bu dava hasımsız açılır. Mahkeme gerekli gördüğü delillerin toplanmasını da emredebilir.”
Yargıtay 11. HD’nin 2014/13570 Esas, 2014/19439 Karar sayılı ilamında da belirtildiği üzere; Madde metninde yangın, su baskını veya yer sarsıntısı ibarelerinden sonra yer alan “gibi” sözcüğüyle benzer olayların kastedildiği, zıya haline ilişkin sınırlı sayıda bir düzenleme getirilmediği anlaşılmaktadır. (YHGK. 5.10.1984 tarih, 82/11-852e., 84/788k.).
Hangi olaya dayandırılırsa dayandırılsın zayi iddiasının samimi ve inandırıcı olması, hayatın mutad cereyanına açıkca aykırı düşmemesi gerekir. (Yargıtay 11. HD’nin 2016/6084 E, 2018/155 K).
Tüm dosya kapsamına göre; talep eden anlatımını doğrulayan dosya kapsamı, vergi dairesi cevabı değerlendirildiğinde, dava açma süresinin geçirildiğine dair bir hususun tespit edilememesi karşısında talebin kabulüne karar vermek gerekmiş ve aşağıdaki şekilde hüküm tesis edilmiştir.
HÜKÜM/Ayrıntısı gerekçeli kararda açıklandığı üzere;
1-Davanın KABULÜ ile, davacı…’nin … yılı envanter defterinin zayi olduğunun tespitine, bu kararın zayi belgesi yerine geçmesine,
2-Alınması gerekli harç peşin alındığından yeniden alınmasına yer olmadığına,
3-Davacı…tarafça yapılan yargılama masraflarının davacı…üzerinde bırakılmasına,
4-Artan gider avansının ve teminatın karar kesinleştiğinde talep halinde davacı…tarafa İADE EDİLMESİNE,
Dair, davacı… yetkilisinin yüzüne karşı, kararın tebliğinden itibaren 15 günlük yasal süre içinde temyiz yolu açık olmak üzere karar verildi.16/09/2021
Katip …
¸e-imzalıdır
Hakim …
¸e-imzalıdır