Emsal Mahkeme Kararı Antalya 4. Asliye Ticaret Mahkemesi 2021/256 E. 2021/628 K. 13.10.2021 T.

Görüntülediğiniz mahkeme kararı kesinleşmiş bir karardır.

T.C.
ANTALYA
4. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ

ESAS NO : 2021/256
KARAR NO : 2021/628
DAVA : Alacak (Ticari Satımdan Kaynaklanan)
DAVA TARİHİ : 02/10/2017
KARAR TARİHİ : 13/10/2021

Mahkememizde görülmekte olan Alacak (Ticari Satımdan Kaynaklanan) davasının yapılan açık yargılaması sonunda,
GEREĞİ DÜŞÜNÜLDÜ:
Davacı vekili, dava dilekçesinde özetle; davacının dava dışı devreden şirketle aralarında imzalanan belirsiz süreli iş sözleşmesi ile … yılında işe başladığını, … tarihine kadar devreden şirket bünyesinde … tarihinden … tarihine kadar devralan davalı şirket bünyesinde kesintisiz çalıştığını, davacının iş akdini Antalya … Noterliğinin … tarih ve … yevmiye nolu ihtarnamesi ile feshettiğini, davacının her gün … ile … arası çalıştığım, hafta tatili ve … günlerinde çalışmasına karşın ücretinin ödenmediğini, fazla mesai alacaklarının ödenmediğini, mobing uygulandığını, davacının iş akdini haklı olarak feshettiğini, davacının ücretinin düşük gösterilmek suretiyle SGK primlerinin eksik yatırıldığını, emsal ücret araştırılması yapılmasını, davalıların davacının alacağından müteselsil sorumlu olduğunu, iş yeri devrinin gerçekleştiğini, yemek ücretinin katılacağı giydirilmiş brüt ücret hesaplanmasını, açıklanan nedenlerle fazlaya ilişkin hakları saklı kalmak kaydıyla 500,00 TL kıdem tazminatı, 300,00 TL fazla mesai ücreti, 100,00 TL … ve 100,00 TL yıllık izin olmak üzere toplam 1.000,00 TL’nin davalılardan alınarak davacıya verilmesini, yargılama gideri ve vekalet ücretinin karşı tarafa yüklenmesini talep etmiştir.
Dava ilk önce, Antalya … İş mahkemesinin … esas sayılı dosyasında görülmüştür. Bu dosyanın … tarihli … uncu celsesinde özetle; davalı … Sistemlerinin iflas ettiğinden bahisle bu şirkete yönelik dava tefrik edilerek, aynı mahkemesinin … esasına kaydedilmiş, … karar numarası ile … de ticaret mahkemelerinin görevli olduğu yönünde hüküm kurulmuş, hüküm … tarihinde kesinleşmiş, … tarihli dilekçeye istinaden de görevli mahkemeye gönderilmiştir.
Hâkimler Ve Savcilar Kurulu Birinci Dairesi’nin … tarihli ve … sayılı kararı şu şekildedir:
“28/02/2018 tarihli ve 7101 sayılı İcra ve İflâs Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanunun 46. maddesiyle 2004 sayılı İcra ve İflâs Kanununa eklenen geçici 14. maddesinin ikinci fıkrasının, “Hâkimler ve Savcılar Kurulu, 26/09/2004 tarihli ve 5235 sayılı Adlî Yargı İlk Derece Mahkemeleri ile Bölge Adliye Mahkemelerinin Kuruluş, Görev ve Yetkileri Hakkında Kanunun 5 inci maddesinin beşinci fıkrasındaki belirleme yetkisi kapsamında iflâs ve konkordato konusunda uzman asliye ticaret mahkemesini, bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren iki hafta içinde belirler.” hükmü uyarınca, iflâs ve konkordato konusunda uzman asliye ticaret mahkemelerinin belirlenmesi hususu Hâkimler ve Savcılar Kurulu Birinci Dairesince görüşülerek;28/02/2018 tarihli ve 7101 sayılı İcra ve İflâs Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanunun 46. maddesiyle 2004 sayılı İcra ve İflâs Kanununa eklenen geçici 14. maddesi uyarınca;
1) İflâs yoluyla adi takipten doğan;
a) İflâs davası (İcra ve İflâs Kanunu 156. Madde)
b) İtirazın kaldırılması ve iflâs davası (İcra ve İflâs Kanunu 156. Madde)
2) Kambiyo senetlerine mahsus iflâs yoluyla takipten doğan;
a) İflâs davası (İcra ve İflâs Kanunu 173. Madde)
b) İtirazın kaldırılması ve iflâs davası (İcra ve İflâs Kanunu 174. Madde)
3) Doğrudan doğruya;
a) Alacaklı tarafından talep edilen iflâs davaları (İcra ve İflâs Kanunu 177.
Madde)
b) Borçlu tarafından talep edilen iflâs davaları (İcra ve İflâs Kanunu 178. Madde)
c) Sermaye şirketleri ile kooperatiflerin iflâsı davaları (İcra ve İflâs Kanunu 179.
Madde)
4) İflâs tasfiyesinde düzenlenen sıra cetveline yönelik davalar (İflâs tarihinden önce
açılıp yargılama sırasında kayıt kabul davasına dönüşen alacak davaları hariç olmak
üzere kayıt kabul ve kayıt terkin davaları) (İcra ve İflâs Kanunu 235. Madde)
5) Takasa itiraz davaları (İcra ve İflâs Kanunu 201. Madde)
6) İflâsın kaldırılması talepleri (İcra ve İflâs Kanunu 182. Madde)
7) İflâsın kapanması talepleri (İcra ve İflâs Kanunu 254. Madde)
8) İtibarın yerine gelmesi talebi (İcra ve İflâs Kanunu 313 ve 314. Maddeleri)
9) Adi konkordatodan kaynaklanan talepler (İcra ve İflâs Kanunu 285 ilâ 308/h
Maddeleri)
10) İflâstan sonra konkordatodan kaynaklanan talepler (İcra ve İflâs Kanunu 309.
Madde)
11) Malvarlığının terki suretiyle konkordatodan kaynaklanan talepler (İcra ve İflâs
Kanunu 309/a ilâ 309/l Maddeleri)
12) Sermaye şirketleri ve kooperatiflerin uzlaşma yoluyla yeniden yapılandırılması
talepleri (İcra ve İflâs Kanunu 309/m ilâ 309/ü Maddeleri)
Hususlarından kaynaklanan davalara;
1- Üç ve daha az asliye ticaret mahkemesi bulunan yerlerde 1 numaralı asliye ticaret
mahkemesinin,
2- Üçten fazla asliye ticaret mahkemesi bulunan yerlerde ise 1, 2 ve 3 numaralı asliye ticaret mahkemelerinin, İhtisas mahkemesi olarak belirlenmesine,
7101 sayılı Kanun’un 46. maddesiyle 2004 sayılı İcra ve İflâs Kanununa eklenen geçici 14. maddesinin birinci fıkrası uyarınca, bu kapsamda görülmekte olan davalar bakımından iflâsın ertelenmesi ve konkordato talepleri hakkında talep tarihinde yürürlükte bulunan hükümlerin uygulanmasına, mahkemelerin derdest dava dosyalarının bu karara dayanarak anılan mahkemelere gönderemeyeceğine, iş bu kararın Resmî Gazete’de yayımlandığı tarihten itibaren açılacak davaların ise anılan mahkemelere tevzi edilmesine karar verildi.”
HSK 03/04/2018 tarihli ve 538 sayılı kararı ile iflas ve konkordato konusunda ihtisas mahkemelerini belirlemiş , mahkemelerin derdest dava dosyalarının bu karara dayanarak anılan mahkemelere gönderemeyeceğine, iş bu kararın Resmî Gazete’de yayımlandığı tarihten itibaren açılacak davaların ise anılan mahkemelere tevzi edilmesine karar vermiştir. İlgili kararın resmi gazetede yayınlandığı tarihten itibaren açılan ve sayılan davalarda artık ihtisas mahkemesi dışındaki ticaret mahkemeleri görevsizdir. Bu husus da kamu düzenindendir. Buradaki dava açılma kavramıyla ilk mahkemede( somut durumda iş mahkemesi ) açılma tarihi değil ticaret mahkemesine tevzi tarihi anlaşılmalıdır. Zira Hsk kararında ticaret mahkemelerinde ihtisas kararından önce bulunan derdest bulunan iflasa ilişkin dosyaların ihtisas mahkemesine gönderilemeyeceğine karar vermiştir. Mahkememizce de bu karar doğrultusunda karardan önce elde bulunan iflasa ilişkin dosyalar ihtisas mahkemelerine gönderilmemiş, bakılmaya devam olunmuştur. Eldeki dosya ise HSK nın ihtisas kararından sonra mahkememize tevzi edilerek açıldığından mahkememizce dosyanın ihtisas mahkemelerine gönderilmesine karar vermiştir.
HSK’nın 03/04/2018 tarihli ve 538 sayılı kararının resmi gazetede yayınlanmasıyla artık mahkememiz bu davalarda görevsizdir. Ayrıca Hsk’nın ilgili kararınından sonra Hsk ve Adalet Akademisi tarafından iflas konusunda ihtisas mahkemelerine eğitim seminerleri verilmiş adı üstünde bu mahkemeler bu konuda ihtisaslaşmıştır. İş bu davanın ihtisas mahkemelerinde görülmesi kamu düzeninden olduğu gibi bahsedilen uzmanlaşma nedeniyle tarafların yararına da olacaktır.
Açıklanan tüm bu gerekçelerle mahkememiz dosyasının, ihtisas kararı alınan Antalya 1, 2 veya 3 ticaret mahkemelerinden birisine tevzi edilmesi için dosya esasının kapatılmasına karar verilmiştir.
HÜKÜM/Nedenleri yukarıda açıklandığı üzere;
1-HSK ilke kararı gereğince dosyaya Antalya 1, 2, 3. Ticaret Mahkemelerinden birisinin bakması gerektiğinden dosyada esas kapatılarak dosyanın tevziye gönderilerek bu mahkemelerden bir tanesine gönderilmesinin istenilmesine,
Dair, davacı vekili Sn. Av. …’ın yüzüne karşı karşı tarafın yokluğunda karar verildi.13/10/2021

Katip …
¸e-imzalıdır

Hakim …
¸e-imzalıdır