Emsal Mahkeme Kararı Antalya 4. Asliye Ticaret Mahkemesi 2019/68 E. 2019/295 K. 03.05.2019 T.

Görüntülediğiniz mahkeme kararı kesinleşmiş bir karardır.

T.C.
ANTALYA
4. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ
ESAS NO : 2019/68 Esas
KARAR NO : 2019/295
DAVA : Kayyımlık (Ticari Şirkete Kayyım Atanması)
DAVA TARİHİ : 01/03/2019
KARAR TARİHİ: 03/05/2019
Mahkememizde görülmekte olan Kayyımlık (Ticari Şirkete Kayyım Atanması) davasının yapılan açık yargılaması sonunda,
GEREĞİ DÜŞÜNÜLDÜ:
Davacı vekili mahkememize sunduğu dava dilekçesinde özetle; davalı şirketin … tarihli kuruluş sözleşmesi ile …tarihli ticaret sicil gazetesinde yayınlanarak … tarihli tescil ile ilan edilerek Antalya merkezli olarak kurulduğunu, müvekkilinin, şirketin %50 ortağı ve şirket müdürü olduğunu, diğer kurucu ortak …’nin vefat ettiğini, şirket payının mirasçılarına geçtiğini, davacının mirasçılar ile iletişim kuramadığını, şirketin feshi için …. Asliye Ticaret Mahkemesinin …esas sayılı dosyası ile şirket feshi için açılan davanın derdest olduğunu, devam eden davanın …tarihli celsesinde şirkete temsil kayyımı tayini yaptırılması yönünde kendilerine yetki ve mehil verildiğini beyanla feshi için dava açılmış bulunan … Turizm Ticaret Ltd. Şti.’ne temsil kayyımı atanmasına karar verilmesini talep ve dava etmiştir.
… Ticaret Sicil Müdürlüğü’ne yazılan müzekkere cevabı dosyamız içerisine alınmıştır.
DEĞERLENDİRME VE GEREKÇE; Dava ….Asliye Ticaret Mahkemesi’nin …Esas sayılı dava dosyasında fesih istemli olarak hakkında dava açılan şirkete yargılama sırasında temsil kayyumu atanmasına ilişkin verilen süreden sonra davacı tarafından açılan şirkete temsil kayyumu istemine ilişkindir.
TTK’nın 126.Maddesinde; “…Her şirket türüne özgü hükümler saklı kalmak şartıyla, Türk Medeni Kanununun tüzel kişilere ilişkin genel hükümleri ile bu kısımda hüküm bulunmayan hususlarda Türk Borçlar Kanununun adi şirkete dair hükümleri her şirket türünün niteliğine uygun olduğu oranda, ticaret şirketleri hakkında da uygulanır.”
TTK’nın 1.Maddesinde;”Türk Ticaret Kanunu, 22/11/2001 tarihli ve 4721 sayılı Türk Medeni Kanununun ayrılmaz bir parçasıdır. Bu Kanundaki hükümlerle, bir ticari işletmeyi ilgilendiren işlem ve fiillere ilişkin diğer kanunlarda yazılı özel hükümler, ticari hükümlerdir.
Mahkeme, hakkında ticari bir hüküm bulunmayan ticari işlerde, ticari örf ve adete, bu da yoksa genel hükümlere göre karar verir…”
Kanun gereği yönetim kayyumu atanmasını gerektiren halleri düzenleyen 4721 Sayılı TMK 427.maddesinde ; “vesayet makamı, yönetimi kimseye ait olmayan mallar için gerekli önlemleri alır ve özellikle aşağıdaki hallerde bir yönetim kayyumu atar…” şeklinde belirtilmiş ve 4.bendinde “bir tüzel kişi gerekli organlar yoksun kalmış ve yönetimi başka yoldan sağlanamamışsa” yönetim kayyumu atanacağı belirtilmiştir.
Yargıtay 11.Hukuk Dairesi’nin 24/11/2014 gün 2014/16402 Esas – 2014/18216 Karar sayılı emsal içtihatında; “4721 sayılı Türk Medeni Kanunu’nun 397/2. maddesi hükmü uyarınca vesayet makamı, sulh hukuk mahkemesidir. Aynı Kanun’un 427/4. maddesi ile de bir tüzel kişinin gerekli organlardan yoksun kalması ve yönetiminin başka yoldan sağlanmaması halinde vesayet makamının yönetim kayyımı atayacağı öngörülmüştür. Yasa koyucunun anılan bende ilişkin gerekçesinde, söz konusu düzenlemenin türü ve niteliği ne olursa bütün tüzel kişileri kapsadığı belirtilmiştir.
Yasanın açıklanan bu düzenlemesi karşısında, tüzel kişilik taşıyan ticaret şirketlerine yönetim kayyımı atanmasına ilişkin istemlerin de sulh hukuk mahkemesince görülüp sonuçlandırılmasının, yasa normunun lafzına uygun olduğu kuşkusuzdur. Ancak, şirketin uzun süredir işlerinin yürütülemediği ve iflasa sürüklendiği ve şirket müdürünün tutuklu bulunduğu gibi iddialarla kayyım atanması istemiyle açılan böyle bir davada, mutlak biçimde Türk Ticaret Kanunu’nun anonim şirketlere ilişkin hükümleri ışığında kayyım atanmasını
gerekli kılan olguların varlığı ve mahiyetinin değerlendirilerek belirlenmesinde zorunluluk bulunduğundan, ticaret şirketlerine kayyım atanmasına ilişkin davalar da, TTK’nın 4. maddesinin ilk fıkrasının birinci bendinde belirtilen biçimde geniş anlamda ticari dava niteliğindedir.Bir başka anlatımla, ticaret şirketlerine kayyım atanmasına ilişkin davaların, mutlak ticari davalardan olduğunun kabulü gerekir. Bu tür davalar ise Asliye Ticaret Mahkemelerinde, bu mahkemenin bulunmadığı yerlerde asliye ticaret mahkemesi sıfatıyla asliye hukuk mahkemelerinde incelenip sonuçlandırılacaktır…” şeklinde belirtilmiştir.
Açılan davanın mutlak ticari dava niteliğinde olması sebebi ile mahkememizin görevli olduğu anlaşılmıştır.
Somut olayda; davalı … şirketin %50 ortağı ve şirket müdürü Pınar Lengerli’nin vefat ettiği, şirketin organsız kaldığı, şirketin fesih istemli olarak ….Asliye Ticaret Mahkemesi’nin …Esas sayılı dava dosyasında şirkete yönetim kayyumu atanması gerektiği anlaşılmakla T.M.K.’nun 427/4 maddesi uyarınca mali müşavir …’ın davalı şirkete temsil kayyımı olarak atanmasına karar vermek gerekmiş, aşağıdaki şekilde hüküm kurulmuştur.

HÜKÜM: Gerekçesi yukarıda açıklandığı üzere;
1-Davanın KABULÜNE,
Buna göre; … Ticaret Sicil Müdürlüğünün … sicil numarasında kayıtlı … Turizm Tic. Ltd.Şti’ne mali müşavir …’ın temsil kayyumu olarak atanmasına,
2-Temsil kayyumu için aylık 400,00 TL ücret takdirine,
3-Temsil kayyumu için 6 aylık kayyumluk ücretinin dava dosyasına depo edildiği anlaşılmakla 6 aylık ücretin dosyaya yatırılan tutardan karşılanmasına,
4-Sürenin uzaması halinde kayyumlık ücretinin davacı tarafça karşılanmasına,
5-Davanın mahiyeti itibari ile davacıya vekalet ücreti verilmesine YER OLMADIĞINA,
6-Davacı tarafından yapılan yargılama giderlerinin kendi üzerinde BIRAKILMASINA,
7-Davacı tarafça yatırılan gider avansının kullanılmayan kısmının karar kesinleştiğinde istek aranmaksızın davacıya İADESİNE,
Dair; davacı vekilinin yüzüne karşı, davalı tarafın yokluğunda gerekçeli kararın tebliğinden itibaren 6100 Sayılı Kanunun 345.maddesi gereğince 2 hafta içerisinde ilgili İstinaf Dairesi Başkanlığına sunulmak üzere Mahkememize verilecek dilekçe ile İstinaf yasa yolu açık olmak üzere verilen karar açıkça okunup usulen anlatıldı. 03/05/2019

Başkan …
¸e-imzalıdır
Üye …
¸e-imzalıdır
Üye …
¸e-imzalıdır
Katip …
¸e-imzalıdır