Emsal Mahkeme Kararı Antalya 4. Asliye Ticaret Mahkemesi 2019/46 E. 2019/343 K. 17.05.2019 T.

Görüntülediğiniz mahkeme kararı kesinleşmiş bir karardır.

T.C.
ANTALYA
4. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ
ESAS NO : 2019/46
KARAR NO : 2019/343
DAVA : İtirazın İptali (Ticari Satımdan Kaynaklanan)
DAVA TARİHİ : 11/02/2019
KARAR TARİHİ: 17/05/2019
Mahkememizde görülmekte olan İtirazın İptali (Ticari Satımdan Kaynaklanan) davasının yapılan açık yargılaması sonunda,
GEREĞİ DÜŞÜNÜLDÜ:
Davacı vekili mahkememize sunduğu dava dilekçesinde özetle; taraflar arasında malzeme satışı ile ilgili olarak ticari bir ilişki mevcut olduğunu, ticari ilişki gereği davalı şirketin borcunu ödememesi üzerine takip tarihi itibariyle 111.396,92 TL tutarında müvekkili şirket alacağının tahsili amacıyla …. İcra Müdürlüğünün … esas sayılı dosyasında takip başlattıklarını, davalının yapılan borcun tamamına itiraz etmesi üzerine takibin durdurulmasına karar verildiğini, davalının iddiasının haksız ve dayanaksız olduğunu, müvkkili şirketin davalı tarfala aralarındaki ticari ilişkiye istinaden satılan mallar ile birlikte muhtelif tarihlere ait irsaliyeli faturalar düzenlediğini ve davalı şirkete teslim ettiğini, davalı taraf yapılan takipte takip tarihine kadar işlemiş olan faize itiraz etmiş ise de fazlaya ilişkin haklarını saklı tuttuklarını, davalının itirazının iptali ile %20 icra inkar tazminatına hükmedilmesini talep ve dava etmiştir.
Davalıya usulüne uygun dava dilekçesi ve ekleri tebliğ edilmiş olup, davalı davaya cevap vermemiştir.
Mahkememizin … tarihli celsesinde davacı vekili, davalı taraf ile anlaştıklarını, davadan feragat ettiklerini, davalı tarafın vekalet ücreti ve yargılama gideri taleplerinin olmaması halinde kendilerinde vekalet ücreti ve yargılama gideri taleplerinin olmadığını beyan etmiş, davacı vekili adına düzenlenen vekaletnamede davadan feragat etmeye yetkisi olduğu anlaşılmıştır.
Davalı vekili … havale tarihli dilekçesi ile davadan feragat edildiğini, herhangi bir yargılama gideri ve vekalet ücreti taleplerinin bulunmadığını bildirmiştir.
6100 sayılı HMK’nın 307 vd. maddelerinde düzenlenen feragat, davacının talep sonucundan kısmen veya tamamen vazgeçmesidir. Feragat kati bir hükmün hukuki neticelerini doğurur. Feragat beyanı tek taraflı irade beyanı ile yapılabileceğinden, karşı tarafın ve mahkemenin muvafakatine bağlı değildir.
Davasından feragat eden davacı, davada mahkum olmuş yani davayı kaybetmiş gibi yargılama giderlerini ödemek zorundadır. Harçlar Kanunun 22.maddesi uyarınca davacı ilk oturumda davadan feragat ederse, kendisinden, davayı kaybetmesi halinde ödeyeceği maktu red karar ve ilam harcının üçte biri, davacı ilk oturumdan sonra davasından feragat ederse, kendisinden davayı kaybetmesi halinde ödeyeceği maktu red karar ve ilam harcının üçte ikisi alınır.
Yukarıda da açıklandığı üzere, davadan feragat, karşı tarafın ve mahkemenin muvafakatına bağlı olmadığından ve kati bir hükmün hukuki neticelerini doğuracağından, davacı tarafın davadan feragat etmesi nedeniyle davanın reddine, dosya kapsamında yapılan yargılama giderlerinin davacı üzerinde bırakılmasına ve davalı vekilinin beyanı doğrultusunda davalı lehine vekalet ücreti takdir edilmesine yer olmadığına dair aşağıdaki şekilde karar vermek gerekmiştir.
HÜKÜM: Gerekçesi yukarıda açıklandığı üzere;
1-Davanın FERAGAT NEDENİYLE REDDİNE,
2-Harçlar Kanunu uyarınca davadan feragat ilk oturumdan önce gerçekleştiğinden alınması gereken 44,40 TL harcın 1/3’üne tekabül eden 14,80 TL harcın peşin olarak alınan 944,75 TL harçtan mahsubu ile artan 929,95 TL harcın karar kesinleştiğinde ve talep halinde davacıya İADESİNE,
3-Davacı tarafından yapılan yargılama masraflarının davacı üzerinde BIRAKILMASINA,
4-Taraflarca yatırılan gider avansının harcanmayan kısmının talep aranmaksızın kararın kesinleşmesi halinde yatıran tarafa İADESİNE,
5-Davalı vekilinin vekalet ücreti talebi olmadığına dair beyanı dikkate alınarak davalı lehine vekalet ücreti takdirine YER OLMADIĞINA,
6-Davalı tarafından herhangi bir yargılama gideri olmadığından bu hususta KARAR VERİLMESİNE YER OLMADIĞINA,
Dair, davacı vekilinin yüzüne karşı davalının yokluğunda kararın tebliğinden itibaren 6100 Sayılı Kanunun 345.maddesi gereğince 2 hafta içerisinde ilgili İstinaf Dairesi Başkanlığına sunulmak üzere Mahkememize verilecek dilekçe ile İstinaf yasa yolu açık olmak üzere verilen karar açıkça okunup usulen anlatıldı. 17/05/2019

Katip …
e-imza

Hakim …
e-imza