Görüntülediğiniz mahkeme kararı kesinleşmiş bir karardır.
T.C.
ANTALYA
4. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ
ESAS NO : 2018/522 Esas
KARAR NO : 2018/546
DAVA : Ticari Şirket (Fesih İstemli)
DAVA TARİHİ : 03/09/2018
KARAR TARİHİ : 11/09/2018
Mahkememizde görülmekte olan Ticari Şirket (Fesih İstemli) dava dosyası incelendi;
GEREĞİ DÜŞÜNÜLDÜ:
Davacı vekilinin … tarihli mahkememize sunduğu dava dilekçesinde; müvekkilinin … Şirketinin ana sözleşmesine göre bu şirketin ortağı ve sözleşmenin 8.Maddesine göre de müdürü olduğunu, … Müdürlüğü’nün … tarihli yazısında tasfiyesiz feshi talep edilen … Şirketinin … tarihinde iş terki yapmış olduğunu ve bu tarihten beri gayri faal olduğunu, sebebinin şirketin yeteri kadar ticari faaliyet yapıp kazanç elde edememesi olduğunu, ticari faaliyette bulunduğu kişi e şirketlere borcunu ödeyememesi sonucu ekonomik olarak yetersiz kaldığını, şirketin bu duruma düşünce şirket ortaklarının alacaklı olan kişi ve şirketlere ve bankalara borçlarının tamamını iş yerinde bulunan demirbaşları vererek ve satarak ödediğini, şu an itibariyle şirketin bankalara borcunun bulunmadığını, resmi kuruluşlara olan borçlarının yapılandırılmış olup peyder pey ödendiğini, dava tarihi itibarıyla gayrı faal durumda olan ve ortaklara mali ve yasal yükümlülükler yüklenmesinden ve ana sözleşmede yazılı bulunan faaliyetlerinden hiçbirini yerine getirememesinden dolayı şirketin tasfiyesiz olarak feshine karar verilmesini talep ve dava etmiştir.
DEĞERLENDİRME VE GEREKÇE ; Dava limited şirket ortağı tarafından açılan faal olmadığı belirtilen limited şirketin feshi istemine ilişkindir.
Limited Şirketin Sona Erme Sebep ve Sonuçlarını Düzenleyen 6102 Sayılı TTK’nun 636. Maddesinde ; ” (1) Limited şirket aşağıdaki hallerde sona erer:a) Şirket sözleşmesinde öngörülen sona erme sebeplerinden birinin gerçekleşmesiyle.
b) Genel kurul kararı ile.
c) İflasın açılması ile.
d) Kanunda öngörülen diğer sona erme hallerinde.
(2) Uzun süreden beri şirketin kanunen gerekli organlarından biri mevcut değilse veya genel kurul toplanamıyorsa, ortaklardan veya şirket alacaklılarından birinin şirketin feshini istemesi üzerine şirket merkezinin bulunduğu yerdeki asliye ticaret mahkemesi, müdürleri dinleyerek şirketin, durumunu Kanuna uygun hale getirmesi için bir süre belirler, buna rağmen durum düzeltilmezse, şirketin feshine karar verir.
(3) Haklı sebeplerin varlığında, her ortak mahkemeden şirketin feshini isteyebilir. Mahkeme, istem yerine, davacı ortağa payının gerçek değerinin ödenmesine ve davacı ortağın şirketten çıkarılmasına veya duruma uygun düşen ve kabul edilebilir diğer bir çözüme hükmedebilir.
(4) Fesih davası açıldığında mahkeme taraflardan birinin istemi üzerine gerekli önlemleri alabilir.
(5) Sona ermenin sonuçlarına anonim şirketlere ilişkin hükümler uygulanır.” düzenlemesi mevcuttur.
Dava dilekçesine ekli şirket kuruluş sözleşmesinde Adım Pasta Kafe Sanayi ve Ticaret Limited Şirketinin iki ortağının olduğu, davacının %50 pay sahibi olduğu görülmüştür.
Davacı tarafından dava hasımsız olarak açılmıştır.
Yargıtay 11.Hukuk Dairesi’nin 26/11/2014 tarih 2014/12320 Esas 2014/18438 Karar sayılı emsal içtihatdında ; ” …Dava Limited Şirketin Fesih ve Tasfiyesi istemine ilişkin olup, davanın fesih isteminden şirket tüzel kişiliğine yöneltilmesi gerekmektedir…” şeklinde belirtilmiştir.
Yukarıda belirtilen Kanun Maddesi ve Emsal İçtihat doğrultusunda yapılan değerlendirmede her ne kadar davacı %50 pay sahibi olan şirket ortağı tarafından limited şirketin feshi istemi ile dava açılmış ise de davanın yasal hasım olarak şirkete yöneltilmesi gerektiği, bu hali ile açılan dava da husumete ilişkin koşulun oluşmadığı anlaşılmakla pasif husumet dava şartı yokluğu nedeni ile davanın usulden reddine karar vermek gerekmiş, aşağıdaki şekilde hüküm tesis edilmiştir.
HÜKÜM: Gerekçesi yukarıda açıklandığı üzere;
1-Davacının davasının pasif husumet dava şartı yokluğu nedeni ile usulden REDDİNE,
2-Alınması gerekli harç peşin alındığından yeniden harç alınmasına YER OLMADIĞINA,
3-Davacı tarafından yapılan yargılama giderlerinin kendi üzerinde BIRAKILMASINA,
4- Kullanılmayan gider avansının karar kesinleştiğinde ve talep halinde davacıya İADESİNE,
Dair; Tarafların yokluğunda gerekçeli kararın tebliğinden itibaren 6100 Sayılı Kanunun 345.maddesi gereğince 2 hafta içerisinde ilgili İstinaf Dairesi Başkanlığına sunulmak üzere Mahkememize verilecek dilekçe ile İstinaf yasa yolu açık olmak üzere karar verildi. 11/09/2018
Başkan …
¸e-imzalıdır
Üye …
¸e-imzalıdır
Üye …
¸e-imzalıdır
Katip …
¸e-imzalıdır