Emsal Mahkeme Kararı Antalya 4. Asliye Ticaret Mahkemesi 2018/36 E. 2018/134 K. 14.02.2018 T.

Görüntülediğiniz mahkeme kararı henüz kesinleşmemiştir. Yararlı olması amacıyla eklenmiştir.

T.C.
ANTALYA
4. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ

ESAS NO : 2018/36
KARAR NO : 2018/134
DAVA : Zayi Belgesi Verilmesi
DAVA TARİHİ : 18/01/2018
KARAR TARİHİ : 14/02/2018

Mahkememizde görülmekte olan Zayi Belgesi Verilmesi davasının yapılan açık yargılaması sonunda,
GEREĞİ DÜŞÜNÜLDÜ:
Davacı mahkememize verdiği … tarihli dava dilekçesi ile; … yılında Antalya … Odasına tescil yapılan oda no:… ticaret sicil no: … nolu şirketi … yılında devraldığını, şirkete ait olan ortaklar pay defteri devir veya taşınma sırasında kaybolduğunu, TTK 68 maddesinin son fıkrası uyarınca ortaklar pay defterinin zayi olduğuna dair zayi belgesi verilmesini dava ve talep etmiştir.
İlgili Vergi Dairesine, … Müdürlüğüne müzekkereler yazılarak, tacir olarak kayıt olduğunun, tacir kaydının devam edip etmediği, dava tarihinden önce inceleme için davacıdan ticari defter ve belgelerin ibrazının istenip istenmediği,davacı hakkında harhangi bir vergi incelemesi bulunup bulunmadığı, inceleme veya soruşturma var ise davacı tarafından vergi dairesine ibraz edilmeyen ticari defter ve belgelerin olup olmadığı, borcunun bulunup bulunmadığının bildirilmesi istenilmiştir.
İncelenen dosya kapsamı ve toplanan deliller bir bütün halinde değerlendirildiğinde ;
Dava, “zayi belgesi verilmesi” davasıdır.
6102 s. TTK.nın 82/1. maddesine göre, “Her tacir; a)Ticari defterlerini, envanterleri, açılış bilânçolarını, ara bilânçolarını, finansal tablolarını, yıllık faaliyet raporlarını, topluluk finansal tablolarını ve yıllık faaliyet raporlarını ve bu belgelerin anlaşılabilirliğini kolaylaştıracak çalışma talimatları ile diğer organizasyon belgelerini, b)Alınan ticari mektupları, c)Gönderilen ticari mektupların suretlerini, d)64 üncü maddenin birinci fıkrasına göre yapılan kayıtların dayandığı belgeleri, sınıflandırılmış bir şekilde saklamakla yükümlüdür.”
6102 s. TTK.nın 82/7. maddesine göre de, “Bir tacirin saklamakla yükümlü olduğu defterler ve belgeler; yangın, su baskını veya yer sarsıntısı gibi bir afet veya hırsızlık sebebiyle ve kanuni saklama süresi içinde zıyaa uğrarsa tacir zıyaı öğrendiği tarihten itibaren onbeş gün içinde ticari işletmesinin bulunduğu yer yetkili mahkemesinden kendisine bir belge verilmesini isteyebilir. Bu dava hasımsız açılır. Mahkeme gerekli gördüğü delillerin toplanmasını da emredebilir.”
Somut olayda ; Tacir olan davacının ortak pay defterini nezaman kaybettiğine dair herhangi bir delil bulunmadığı, davacı hakkında herhangi bir vergi incelemesi bulunmadığı, ilgili vergi dairesi tarafından da ticari defter ve belgelerinin ibrazının istenilmediği, anlaşıldığından, davacının davasının kabulüne karar vermek gerekmiş ve oluşan vicdani kanaat ile aşağıdaki şekilde hüküm kurulmuştur.
HÜKÜM : Yukarıda açıklanan gerekçelerle ;
1-Davacının davasının KABULÜ ile davacı şirkete ait ; Ortaklar Pay Defterinin ZAYİ OLDUĞUNUN TESPİTİ ile BU KARARIN ZAYİ BELGESİ YERİNE GEÇMESİNE,
2-Harç peşin alındığından yeniden harç alınmasına YER OLMADIĞINA,
3-Davacı tarafından yapılan yargılama giderlerinin kendi üzerinde BIRAKILMASINA,
4-Davacı tarafından yatırılan gider avansının artan kısmın, kararın kesinleşmesi beklenilmeksizin istek halinde davacıya iadesine, karar kesinleşinceye kadar iade alınmaz ise gider avansının artan kısmının 6100 s. HMK.nun 333. maddesine göre karar kesinleştiğinde re’sen davacıya İADESİNE,
Dair ;Davacının yokluğunda, gerekçeli kararın tebliğinden itibaren ( 2 ) hafta içerisinde, İstinaf ilgili Hukuk Dairesi Başkanlığına sunulmak üzere Mahkememize verilecek dilekçe ile istinafa kabil olmak üzere dosya üzerinden yapılan inceleme sonunda karar verildi 14/02/2018

Katip …
e-imza

Hakim …
e-imza