Emsal Mahkeme Kararı Antalya 4. Asliye Ticaret Mahkemesi 2017/592 E. 2019/85 K. 13.02.2019 T.

Görüntülediğiniz mahkeme kararı henüz kesinleşmemiştir. Yararlı olması amacıyla eklenmiştir.

T.C.
ANTALYA
4. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ

ESAS NO : 2017/592
KARAR NO : 2019/85
DAVA : İtirazın İptali (Ticari Satımdan Kaynaklanan)
DAVA TARİHİ : 12/10/2017
KARAR TARİHİ : 13/02/2019

Mahkememizde görülmekte olan İtirazın İptali (Ticari Satımdan Kaynaklanan) davasının yapılan açık yargılaması sonunda,
GEREĞİ DÜŞÜNÜLDÜ:
Davacı vekili mahkememize verdiği dava dilekçesinde özetle; müvekkilinin alacağının sağlanması amacıyla Antalya … İcra Müdürlüğünün …/… takip sayılı dosyasında takip başlattıklarını, müvekkili ile davalı arasında iş ortaklığı bulunduğunu, davalı şirketler borçları olmadığını iddie etmiş isedelerde yasal süresi içinde taraflarına tebliğ olan faturalara herhangi bir itirazlarının bulunmadığını, davalının haksız ve kötü niyetli itirazının iptali ile takip konusu alacağın %20’sinden az olmamak üzere icra inkar tazminatına hükmedilmesini talep ve dava etmiştir.
Davalılara usulüne uygun dava dilekçesi ve tensip zaptının tebliğ edildiği, davalılar tarafından herhangi bir cevap verilmediği anlaşılmıştır.
Dava, faturaya dayalı olarak yapılan ilamsız takibe yönelik itirazın iptali istemine ilişkindir.
Mahkememizce devam eden yargılama sırasında, davacı vekili mahkememizin … tarihli celsesinde; … tarihli feragat dilekçesini tekrar ettiklerini beyan etmiştir.
Davalılar vekili mahkememizin … tarihli celsesinde, feragata bir diyeceklerinin olmadığını, karşı taraftan herhangi vekalet ücreti ve yargılama gideri taleplerinin olmadığını beyan etmiştir.
6100 sayılı HMK’nın 307 vd. maddelerinde düzenlenen feragat, davacının talep sonucundan kısmen veya tamamen vazgeçmesidir. Feragat kati bir hükmün hukuki neticelerini doğurur. Feragat beyanı tek taraflı irade beyanı ile yapılabileceğinden, karşı tarafın ve mahkemenin muvafakatine bağlı değildir.
Davasından feragat eden davacılar, davada mahkum olmuş yani davayı kaybetmiş gibi yargılama giderlerini ödemek zorundadır. Harçlar Kanunun 22.maddesi uyarınca davacı ilk oturumda davadan feragat ederse, kendisinden, davayı kaybetmesi halinde ödeyeceği maktu red karar ve ilam harcının üçte biri, davacı ilk oturumdan sonra davasından feragat ederse, kendisinden davayı kaybetmesi halinde ödeyeceği maktu red karar ve ilam harcının üçte ikisi alınır.
Yukarıda da açıklandığı üzere, davadan feragat, karşı tarafın ve mahkemenin muvafakatına bağlı olmadığından ve kati bir hükmün hukuki neticelerini doğuracağından, davacı tarafın davadan feragat etmesi nedeniyle davanın reddine, dosya kapsamında yapılan yargılama giderlerinin davacı üzerinde bırakılmasına dair aşağıdaki şekilde karar vermek gerekmiştir.
HÜKÜM: Gerekçesi yukarıda açıklandığı üzere;
1-Davanın FERAGAT NEDENİYLE REDDİNE,
2-Harçlar Kanunu uyarınca davadan feragat ilk oturumdan sonra gerçekleştiğinden alınması gereken 44,40 TL harcın 2/3’üne tekabül eden 22,20 TL harcın peşin olarak alınan 459,95 TL harçtan mahsubu ile artan 437,75 TL harcın karar kesinleştiğinde ve talep halinde davacılara İADESİNE,
3-Davacı tarafından yapılan yargılama masraflarının davacılar üzerinde BIRAKILMASINA,
4-Taraflarca yatırılan gider avansının harcanmayan kısmının talep aranmaksızın kararın kesinleşmesi halinde davacı tarafa İADESİNE,
5-Davalı vekilinin vekalet ücreti talebi olmadığına dair beyanı dikkate alınarak davalı lehine vekalet ücreti takdirine YER OLMADIĞINA,
6-Davalı tarafından herhangi bir yargılama gideri olmadığından bu hususta KARAR VERİLMESİNE YER OLMADIĞINA,
Dair; davacıların ve davalı vekilinin yüzüne karşı kararın tebliğinden itibaren 6100 Sayılı Kanunun 345.maddesi gereğince 2 hafta içerisinde ilgili İstinaf Dairesi Başkanlığına sunulmak üzere Mahkememize verilecek dilekçe ile İstinaf yasa yolu açık olmak üzere verilen karar açıkça okunup usulen anlatıldı.13/02/2019

Katip …
e-imza

Hakim …
e-imza