Emsal Mahkeme Kararı Antalya 3. Asliye Ticaret Mahkemesi 2023/621 E. 2023/707 K. 12.12.2023 T.

Görüntülediğiniz mahkeme kararı henüz kesinleşmemiştir. Yararlı olması amacıyla eklenmiştir.

T.C.
ANTALYA
3. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ

ESAS NO : 2023/621 Esas
KARAR NO : 2023/707
DAVA : Zayi Belgesi Verilmesi
DAVA TARİHİ : 13/09/2023
KARAR TARİHİ : 12/12/2023

Mahkememizde görülmekte olan Zayi Belgesi Verilmesi davasının yapılan açık yargılaması sonunda,
GEREĞİ DÜŞÜNÜLDÜ:
Davacı şirket yetkilisi dava dilekçesinde özetle: … Marka model, … ve … sicil numaralı iki adet EFT post özellikli yeni nesil yazar kasa post cihazlarını … tarihinde paket servisi sırasında motokurye elemanı tarafından düşürülüp kayıp olduğunu, söz konusu kayba ilişkin … gazetesinde … tarihinde ilan verildiğini, bu nedenlerle kendilerine zayi belgesi verilmesini talep ve dava etmiştir.
6102 sayılı TKK ‘nın 82/1.madde ve fıkrasında ;
“Her tacir;
a) Ticari defterlerini, envanterleri, açılış bilançolarını, ara bilançolarını, finansal tablolarını, yıllık faaliyet raporlarını, topluluk finansal tablolarını ve yıllık faaliyet raporlarını ve bu belgelerin anlaşılabilirliğini kolaylaştıracak çalışma talimatları ile diğer organizasyon belgelerini,
b) Alınan ticari mektupları,
c) Gönderilen ticari mektupların suretlerini,
d) 64 üncü maddenin birinci fıkrasına göre yapılan kayıtların dayandığı belgeleri, sınıflandırılmış bir şekilde saklamakla yükümlüdür.” denilmiştir.
6102 sayılı TTK’nın 82/7.madde ve fıkrasında ;”Bir tacirin saklamakla yükümlü olduğu defterler ve belgeler; yangın, su baskını veya yer sarsıntısı gibi bir afet veya hırsızlık sebebiyle ve kanuni saklama süresi içinde zıyaa uğrarsa tacir zıyaı öğrendiği tarihten itibaren otuz gün içinde ticari işletmesinin bulunduğu yer yetkili mahkemesinden kendisine bir belge verilmesini isteyebilir. ” düzenlemesine yer verilmiştir.
Yasal düzenleme dikkate alındığında bir tacir saklamakla yükümlü olduğu defterlerin ve belgelerin yangın, su baskını veya yer sarsıntısı gibi bir afet veya hırsızlık sebebiyle ve kanuni saklama süresi içinde zıyaa uğraması ve ziyaanın tacirin iradesi dışında gerçekleşmesi halinde, zıyanı öğrendiği tarihten itibaren 30 gün içinde ticari işletmesinin bulunduğu yer yetkili mahkemesinden kendisine bir belge verilmesini isteyebilecektir.
Somut olayda; davacı tarafın iki adet yazar kasa post cihazlarının motokurye tarafından düşürülüp kaybolduğunu beyan etmiştir.
Bu itibarla basiretli bir tacirin saklamakla mükellef olduğu ticari defter ve müstenidatı belgelere gereken özen ve ihtimamın gösterilmesi gerektiği, ayrıca davacı post cihazlarının TTK md.82/1’de düzenlenen belgelerden olmadığı ve yine de yazar kasa özellikli post cihazlarının TTK md.82/1 de düzenlenen belgelerden olduğu kabul edilse bile davacının özenle ve ihtimamla saklanmasına rağmen zayii edildiğinin iddia ve ispat edilmediği anlaşıldığından, davanın reddine karar verilmesi gerekmiştir.
HÜKÜM: Yukarıda açıklanan nedenlerle;
1-Davanın REDDİNE,
2-Harç peşin alındığından yeniden harç alınmasına yer olmadığına,
3-Davacı tarafından yapılan yargılama giderlerinin kendi üzerinde bırakılmasına,
4-Sarf edilmeyen gider avansının HMK.’nun 333. maddesi uyarınca davacıya iadesine,
Dair, davacı asilin yüzüne karşı, HMK 345. Maddesi uyarınca kararın tebliğ tarihinden itibaren 2 haftalık süre içinde Antalya Bölge Adliye Mahkemesine istinaf yolu açık olmak üzere verilen karar açıkça okunup anlatıldı. 12/12/2023

Katip …
e-imzalıdır

Hakim …
e-imzalıdır