Emsal Mahkeme Kararı Antalya 3. Asliye Ticaret Mahkemesi 2023/32 E. 2023/158 K. 14.03.2023 T.

Görüntülediğiniz mahkeme kararı kesinleşmiş bir karardır.

T.C.
ANTALYA
3. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ

ESAS NO : 2023/32 Esas
KARAR NO : 2023/158
DAVA : Öz Sermaye Tespiti
DAVA TARİHİ : 13/01/2023
KARAR TARİHİ : 14/03/2023

Mahkememizde görülmekte olan Öz Sermaye Tespiti davasının dosya üzerinden yapılan incelemesi sonunda;
GEREĞİ DÜŞÜNÜLDÜ:
Davacılar vekili dava dilekçesinde özetle; müvekkili …’in, …’nin %100 ortağı olup, müvekkil şirketin … numaralı Genel Kurul Kararı ile Şirket ortağının yurt dışında sahip olduğu … şase numaralı … model … … … markalı … Motor numaralı taşıt için 7117 sayılı Bazı Varlıkların Ekonomiye Kazandırılması Hakkında Kanun tebliğin 1.maddesinin ç bendi ve 9.maddenin 1.ve 2.fıkrasında yurt dışında sahip olunan ve tasarruf edilen varlıklara ilişkin bu tebliğ kapsamında yararlandırılır hükmü uyarınca Varlık Barışı beyanında bulunduğunu, 7117 sayılı Varlık Barışı Kanunu kapsamında beyanda bulunduğu mülkiyeti …’e ait olan taşıtın … tahakkuk numarası ile ekonomik değeri beyanname ile tahakkuk ettirilerek müvekkili şirket tarafından ödemesi yapıldığını, müvekkilinin ortağı olduğu …’ne aracın kullanım haklarına ilişkin olarak pasifte özel bir fon hesabına alındığına dair şirket yevmiye kaydı mevcut olduğunu belirterek davacı müvekkili …’e ait taşıtın, 7117 sayılı Bazı Varlıkların Ekonomiye Kazandırılması Hakkında Kanun hükümleri uyarınca şirket defter ve bilançosunda kayıtlı olup, pasifte özel fon kaydı yapılan taşıtın defter değerinin mahkemece yerinde inceleme yetkisi verilecek ve resen atanacak Mali Müşavir bilirkişi marifeti ile defter değeri ve kasko değerinin hesaplamasının yapılarak, sermaye arttımına esas olacak değerin şirket yasal defter beyanname, bilanço kayıtları ile tespit edilmesini ve tespit edilecek bu değerin; davacı müvekkili şirket … adına; TTK. 342.maddesine göre ayni sermaye olarak kabulü ile 343.maddesine göre bilirkişi raporunun onaylanmasına, bu hususta TTK 128.madde uyarınca ayni sermaye kabul kararının Türkiye Noterler Birliğine tebliğ edilmesine ve sermaye tescili için … Ticaret Sicil Müdürlüğüne gönderilmesine, mahkemece yargılama süresince, nihai karar verilinceye kadar Araç Tescil Yönetmeliği’nin 46.maddesinin 1.fıkrası uyarınca, ayni sermaye olarak taahhüt edilen aracın sicil kaydına; … numaralı Genel Kurul Kararı ile …’ne Ayni Sermaye Taahhüdü bulunduğuna ilişkin ”davalıdır” şerhinin konması için Türkiye Noterler Birliğine müzekkere yazılmasına, bilirkişi raporu ile belirlenecek ilgili yerlere de gerekli tebliğ ve bildirimlerin yapılmasına karar verilmesini talep etmiştir.
TTK 342. maddesi “Üzerinde sınırlı bir ayni hak, haciz veya tedbir bulunmayan, nakden değerlendirilebilen ve devrolunabilen, fikri mülkiyet hakları … malvarlığı unsurları ayni sermaye olarak konabilir. Hizmet edimleri, kişisel emek, ticari itibar ve vadesi gelmemiş alacaklar sermaye olarak konamaz.” hükmünü getirmektedir.
Ticaret şirketlerine; taşınır ve taşınmazların faydalanma ve kullanma hakları da sermaye olarak konulabilir (TTK. m. 127/1-d). Ancak anonim şirketlere, tapu kütüğünde ayrı sayfaya kaydedilen bağımsız ve sürekli hakların bir kısmını teşkil eden ve dolayısıyla da gayrimenkul niteliği bulunan (TTK. m. 704), üst hakkı (TMK. m. 826 vd.), kaynak hakkı (TMK. m. 837) ve taşınmaz yükü (TMK. m. 839 vd.) dışında taşınır ve taşınmazların faydalanma ve kullanma haklarının sermaye olarak konulması mümkün değildir. Anonim şirketin sermaye olarak konulan bir malvarlığı değerinden tam olarak tasarruf edebilmesi için bu malvarlığı değerinin mülkiyetinin veya bu malvarlığı değeri üzerinde mülkiyet benzeri bir sınırlı hakkın ortaklığa geçmesi gerekmektedir (Çelik, Anonim Ortaklıklarda Malvarlığı, § 4/Iv Başlığı Altındaki Açıklamalar).
Davacı vekilinin talebi ile ilgili olarak Türkiye Noterler Birliği’ne yazılan müzekkereye verilen cevapta araç kaydına rastlanılmadığı, yine … Mal Müdürlüğü’ne yazılan yazıya verilen cevapta; … adına 7417 sayılı varlık barışı kapsamında verilmiş beyanname bulunmadığı, …nin … tarihinde 7417 sayılı Kanun kapsamında Yurt dışında Sahip Olunan Varlıklara ilişkin Sorumlu Bankalar ve Aracı Kurumlar tarafından verilmesi gereken beyanname ile Menkul Kıymetler altında Diğer Menkul Kıymet olarak …TL matrah beyanında bulunduğu ancak menkul kıymete ilişkin hiç bir sorumlu Banka ya da Aracı Kurumdan bilgi gelmediği, ilgili aracın 7417 sayılı yasa kapsamında yurt dışından getirilen varlık olarak beyan edilebilmesi için yasa kapsamında sayılan varlıklara dönüştürülmek suretiyle Türkiye’ye getirilmesi gerektiğinden ilgili araca ilişkin verilmiş beyanname bulunmadığı bildirilmiştir. Bu durumda trafik siciline kaydı yapılmayan araç menkul hükmünde olup, taşınırların faydalanma ve kullanma haklarının Limited Şirkete sermaye olarak konulması TTK m.342 maddesine göre mümkün olmadığından davanın reddine dair aşağıdaki şekilde hüküm kurmak gerekmiştir.
HÜKÜM: Gerekçesi yukarıda açıklandığı üzere;
1. Davacıların davasının REDDİNE;
2. Harç peşin alındığından tekrar harç alınmasına yer olmadığına,
3. Davanın mahiyeti gereği yapılan yargılama giderlerinin davacılar üzerinde bırakılmasına,
4. Kararın kesinleşmesine müteakip davacıların yatırdığı yargılama giderinin artması durumunda giderleri yatıran davacıya iadesine,
Dair, davacılar vekilinin yokluğunda, 6102 sayılı TTK’nın 343. Maddesi uyarınca kesin olmak üzere oybirliği ile karar verildi. 14/03/2023

Başkan …
¸e-imzalıdır
Üye …
¸e-imzalıdır
Üye …
¸e-imzalıdır
Katip …
¸e-imzalıdır