Emsal Mahkeme Kararı Antalya 3. Asliye Ticaret Mahkemesi 2023/303 E. 2023/272 K. 05.05.2023 T.

Görüntülediğiniz mahkeme kararı henüz kesinleşmemiştir. Yararlı olması amacıyla eklenmiştir.

T.C.
ANTALYA
3. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ

ESAS NO : 2023/303
KARAR NO : 2023/272
DAVA : Zayi Belgesi Verilmesi
DAVA TARİHİ : 04/05/2023
KARAR TARİHİ : 05/05/2023

Mahkememizde görülmekte olan Zayi Belgesi Verilmesi davasının yapılan açık yargılaması sonunda,
GEREĞİ DÜŞÜNÜLDÜ:
Davacının sunmuş olduğu dava dilekçesinde özetle; kendisine ait … Mah. … Cad. … Apt No:… …/… adresindeki … Şti isimli, … ticaret sicil numaralı ticari işletmesinin … tarihinde Genel Kurul Toplantı ve Müzakere defterini kaybettiğini, söz konusu kaybetmeden dolayı ticari faaliyeti devam ettirebilmek için adına zayi belgesi verilmesinin gerektiğini bildirerek Genel Kurul Toplantı ve Müzakere defterinin zayi olduğuna dair zayi belgesi verilmesini talep ve dava etmiştir.
Dava, TTK’nın 82/7 maddesine dayalı olarak davacı … şirkete ait Genel Kurul Toplantı ve Müzakere defterinin zayi olmasından kaynaklı zayi belgesi verilmesi istemine ilişkindir.
TTK’nın 82/7. maddesine göre, “Bir tacirin saklamakla yükümlü olduğu defterler ve belgeler; yangın, su baskını veya yer sarsıntısı gibi bir afet veya hırsızlık sebebiyle ve kanuni saklama süresi içinde ziyaa uğrarsa, tacir ziyaı öğrendiği tarihten itibaren 15 gün içinde ticari işletmesinin bulunduğu yer yetkili mahkemesinden kendisine bir belge verilmesini isteyebilir.” hükmünü içermektedir.
Tacirin, anılan yasa maddesinden yararlanabilmesi için bir taraftan ticari defterlerin ve belgelerin korunması amacıyla gereken dikkat ve ihtimamı göstermiş bulunması, diğer taraftan da ziyaa uğramanın onun iradesi dışında, elinde olmayan bir nedenle meydana gelmiş olması zorunludur. Mücbir nedenlerin ispatı, bunu iddia eden tacire aittir.
Tüm dosya kapsamı birlikte değerlendirildiğinde; TTK’nın 82/7. maddesinde tacirin saklamakla yükümlü olduğu defterler ve belgelerin yangın, su baskını veya yer sarsıntısı gibi bir afet veya hırsızlık sebebiyle ve kanuni saklama süresi içinde ziyaa uğraması halinde tacirin ziyaı öğrendiği tarihten itibaren 15 günlük hak düşürücü süre içerisinde zayi belgesi verilmesine ilişkin dava açılabileceği öngörülmüştür. Hak düşürücü süre mahkemece re’sen gözönünde tutulması gereken dava şartlarından olup, davacı … şirketin müdürü ve tek hissedarı olan …’nın şirkete ait Genel Kurul ve Müzakere defterini … tarihinde kaybettiğini beyan ederek eldeki davayı açtığı, dolayısı ile zayi olduğu iddia edilen defterlerin kaybedildiğinin beyan edildiği tarihten bir yıldan fazla zaman sonra açılan işbu zayi belgesi verilmesi davasının 15 günlük hak düşürücü süre geçtikten sonra açıldığı anlaşıldığından; davanın hak düşürücü süre nedeniyle reddine karar vermek gerektiği sonuç ve kanaatine varılarak aşağıdaki şekilde hüküm kurulmuştur.
HÜKÜM : Gerekçeleri yukarıda açıklandığı üzere;
1-Davanın hak düşürücü süre nedeniyle REDDİNE,
2-Harç peşin alındığından ayrıca harç alınmasına yer olmadığına,
3-Davacı … tarafından yapılan yargılama giderlerinin davacı … üzerinde BIRAKILMASINA,
4-Gider avansının kullanılmayan kısmının kararın kesinleşmesine müteakip davacı … tarafa İADESİNE,
Dair; davacı … vekilinin yüzüne karşı, HMK’nın 345. Maddesi uyarınca kararın tebliğ tarihinden itibaren 2 haftalık süre içerisinde Antalya Bölge Adliye Mahkemesi nezdinde istinaf yolu açık olmak üzere verilen karar açıkça okunup usulen anlatıldı. 05/05/2023

Katip …
¸(e-imzalı)

Hakim …
¸(e-imzalı)