Emsal Mahkeme Kararı Antalya 3. Asliye Ticaret Mahkemesi 2023/230 E. 2023/658 K. 23.11.2023 T.

Görüntülediğiniz mahkeme kararı henüz kesinleşmemiştir. Yararlı olması amacıyla eklenmiştir.

T.C.
ANTALYA
3. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ

ESAS NO : 2023/230 Esas
KARAR NO : 2023/658
DAVA : Zayi Belgesi Verilmesi
DAVA TARİHİ : 03/04/2023
KARAR TARİHİ : 23/11/2023

Mahkememizde görülmekte olan Zayi Belgesi Verilmesi davasının yapılan açık yargılaması sonunda;
GEREĞİ DÜŞÜNÜLDÜ:
Davacı vekili dava dilekçesinde özetle; davacı şirketin … tarihinde … tescil ve ilan olduğunu, kanuni olarak tutulması gereken tüm ticari defterlerin süresinde tasdik edildiğini, ortaklar pay defterinin şirketin taşınması sırasında kaybolduğunu, defterin zayi olması nedeniyle ulaşılamadığını belirterek ortaklar pay defterinin zayi olduğuna ilişkin zayi belgesi verilmesini talep ve dava etmiştir.
Davacı vekili … tarihli beyan dilekçesinde; … yılına ait ortaklar pay defterinin … tarihinde şirketin taşınması sırasında kaybolduğunu belirtmiştir.
Dava; TTK’nın 82/7. maddesine dayalı olarak davacı şirketin … yılı ortaklar pay defterinin zayi olduğuna dair zayi belgesi verilmesi istemine ilişkindir.
Antalya Ticaret Sicil Müdürlüğü’ne müzekkere yazılarak davacı şirketin ticaret sicil dosyası celbedilerek incelenmiştir.
Davacı tanığı … … tarihli duruşmadaki beyanında; “Ben davacı şirketin muhasebecisiyim. Kuruluşta davacı şirketin adreslerini tastik ettirerek kendilerine vermiştik. Ancak kaybetmişler. Davacı şirket … yılında taşınmıştı. Taşınırken kaybolduğunu tahmin ediyoruz. … yılında şirket ortağının 1 tanesi vefat etti. Bu sırada şirket hisse devri yapacağımız zaman … yılına ait ortaklar pay defterinin kaybolduğunu fark ettik.” şeklinde beyanda bulunmuştur.
Davacı tanığı … … tarihli duruşmadaki beyanında; “Ben davacı şirkette müdür olarak görev yapıyorum. Davacı şirket sahipleri kardeşlerim olur. Davacı şirket … yılında taşındı. Taşınma sırasında … yılına ait ortaklar pay defteri kaybolmuş. Ortaklar pay defterinin kaybolduğunu … yılında kardeşim … vefat ettiğinde fark ettik.” şeklinde beyanda bulunmuştur.
TTK’nın 82/7. maddesine göre, “Bir tacirin saklamakla yükümlü olduğu defterler ve belgeler; yangın, su baskını veya yer sarsıntısı gibi bir afet veya hırsızlık sebebiyle ve kanuni saklama süresi içinde ziyaa uğrarsa, tacir ziyaı öğrendiği tarihten itibaren 15 gün içinde ticari işletmesinin bulunduğu yer yetkili mahkemesinden kendisine bir belge verilmesini isteyebilir.”
Tacirin, anılan yasa maddesinden yararlanabilmesi için bir taraftan ticari defterlerin ve belgelerin korunması amacıyla gereken dikkat ve ihtimamı göstermiş bulunması, diğer taraftan da ziyaa uğramanın onun iradesi dışında, elinde olmayan bir nedenle meydana gelmiş olması zorunludur. Mücbir nedenlerin ispatı, bunu iddia eden tacire aittir.
Tüm dosya kapsamı birlikte değerlendirildiğinde; TTK’nın 82/7. maddesinde tacirin saklamakla yükümlü olduğu defterler ve belgelerin yangın, su baskını veya yer sarsıntısı gibi bir afet veya hırsızlık sebebiyle ve kanuni saklama süresi içinde ziyaa uğraması halinde tacirin ziyaı öğrendiği tarihten itibaren 15 günlük hak düşürücü süre içerisinde zayi belgesi verilmesine ilişkin dava açılabileceği öngörülmüştür. Hak düşürücü süre mahkemece resen gözönünde tutulması gereken dava şartlarından olup, davacı tarafın şirketin … yılı ortaklar pay defterinin … yılında taşınma sırasında kaybolduğunu ileri sürdüğü, davacı şirket tanıklarının Mahkememiz huzurundaki beyanlarında ortaklar pay defterinin … yılında taşınma sırasında kaybolduğunu, defterin kaybolduğunu … yılında ortaklardan biri vefat edince fark ettiklerini beyan ettikleri, davacı tarafın iddiaları ve dinlenen tanık beyanları nazara alındığında işbu zayi belgesi verilmesi davasının … günlük hak düşürücü süre geçtikten sonra açıldığı anlaşıldığından davanın hak düşürücü süre nedeniyle reddine karar vermek gerektiği sonuç ve kanaatine varılarak aşağıdaki şekilde hüküm kurulmuştur.
HÜKÜM: Gerekçeleri yukarıda açıklandığı üzere;
1-Davanın hak düşürücü süre nedeniyle REDDİNE,
2-Harçlar Kanunu ve Harçlar Tarifesi gereğince alınması gereken …-TL maktu karar ve ilam harcından peşin alınan …-TL harcın mahsubu ile bakiye …-TL harcın davacıdan alınarak HAZİNEYE GELİR KAYDINA,
3-Davacı tarafından yapılan yargılama giderlerinin davacı üzerinde BIRAKILMASINA,
4-Gider avansının kullanılmayan kısmının kararın kesinleşmesine müteakip davacı tarafa İADESİNE,
Dair; davacı vekilinin yüzüne karşı, HMK’nın 345. Maddesi uyarınca kararın tebliğ tarihinden itibaren 2 haftalık süre içerisinde Antalya Bölge Adliye Mahkemesi nezdinde istinaf yolu açık olmak üzere verilen karar açıkça okunup usulen anlatıldı.23/11/2023

Katip …
¸e-imza

Hakim …
¸e-imza