Emsal Mahkeme Kararı Antalya 3. Asliye Ticaret Mahkemesi 2022/427 E. 2022/780 K. 28.11.2022 T.

Görüntülediğiniz mahkeme kararı henüz kesinleşmemiştir. Yararlı olması amacıyla eklenmiştir.

T.C.
ANTALYA
3. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ

ESAS NO : 2022/427 Esas
KARAR NO : 2022/780
DAVA : Şirketin İhyası
DAVA TARİHİ : 26/06/2022
KARAR TARİHİ : 28/11/2022

Mahkememizde görülmekte olan Şirketin İhyası davasının yapılan açık yargılaması sonunda,
GEREĞİ DÜŞÜNÜLDÜ:
DAVA: Davacı vekili dava dilekçesinde özetle; müvekkillerinin ortağı bulunduğu …-… sicil no.lu … Şti. Firmasının … Memurluğu tarafından … tarihinde TTK geçici 7.madde gereği ticaret sicilinden resen silindiği Türkiye Ticaret Sicili Gazetesi’nin … tarih ve … sayılı ilan ile ilan edildiğini, davalı … Sicil Memurluğu’nun işbu resen terkin işleminin hukuk ve Yargıtay kararlarına aykırı olduğunu, müvekkili …’ın şirket yetkilisi olduğunu, öncelikle, TTK Ek 7.maddesi 4.fıkrası ve devamı hükümleri gereği olan hususların yerine getirilmediğini, davacı şirket ve yetkililerine ihbar yapılmadan şirketin sicilden terkin edilmesinin hukuka ve Yargıtay kararlarına aykırı olduğunu belirterek, … Şti. Firmasının ticaret sicilinden resen terkin işleminin iptali ile şirketin ihyasına karar verilmesini talep ve dava etmiştir.
CEVAP: Davalı cevap dilekçesinde özetle; 6102 sayılı TTK’nın geçici 7.maddesi kapsamında … tarihinde şirket adresine ve şirket yetkilisi …’ın dosyasında bulunan adresine ihtar yazısı yazıldığını ve Türkiye Ticaret Sicil Gazetesinde ilan edildiğini, ihtar yazısının iade sebebi ile müdürlüğe iade edildiğini, ihtar yazıları gönderildiği tarih ve öncesinde şirket dosyasında devam eden herhangi bir davaya rastlanılmadığını, şirketin ticaret sicilinden silinme tarihinin … tarihi olup, beş yıllık sürenin geçtiğini bildirmiştir.
DELİLLER VE DEĞERLENDİRİLMESİ: Dosya içerisine; … Şti.’ne ait sicil dosyası celp edilmiştir.
Dava, şirketin ihyası istemine ilişkin davadır.
Taraflar arasındaki uyuşmazlık; … Şti.’nin ihya şartlarının oluşup oluşmadığı noktalarında toplanmaktadır.
Kumluca Ticaret Sicil Müdürlüğünden ihyası istenilen şirketin ticaret sicil dosyası getirtilmiş, ihyası istenen şirketin “…” tarihinde terkin edilerek kaydının silindiği görülmüştür.
6102 sayılı Türk Ticaret Kanunun geçici 7/1-d. maddesi şöyledir; “Sebebi ne olursa olsun aralıksız son beş yıla ait olağan genel kurul toplantıları yapılamayan anonim şirketler ile kooperatifler.”
6102 sayılı Türk Ticaret Kanunun geçici 7/2. maddesi şöyledir; “Davacı veya davalı sıfatıyla devam eden davaları bulunan şirket veya kooperatiflere bu madde hükümleri uygulanmaz.”
6102 sayılı Türk Ticaret Kanunun geçici 7/15. maddesi şöyledir; “Bu maddede düzenlenmeyen hususlarda ilgili kanun ve esas sözleşmelerde öngörülen usullere göre hareket edilir. Bu madde gereğince tasfiye edilmeksizin unvanı silinen şirket veya kooperatiflerin ortaya çıkabilecek malvarlığı, unvana ilişkin kaydın silindiği tarihten itibaren on yıl sonra Hazineye intikal eder. Hazine bu şirket ve kooperatiflerin borçlarından sorumlu tutulmaz. Tasfiye memurlarının sorumlulukları konusunda, özel kanunlardaki sorumluluğa ilişkin hükümler saklı kalmak kaydıyla bu Kanun veya Kooperatifler Kanunu hükümleri uygulanır. Ticaret sicilinden kaydı silinen şirket veya kooperatifin alacaklıları ile hukuki menfaatleri bulunanlar haklı sebeplere dayanarak silinme tarihinden itibaren beş yıl içinde mahkemeye başvurarak şirket veya kooperatifin ihyasını isteyebilir.”
6102 sayılı Türk Ticaret Kanunun 547. maddesi şöyledir; “(1) Tasfiyenin kapanmasından sonra ek tasfiye işlemlerinin yapılmasının zorunlu olduğu  anlaşılırsa, son tasfiye memurları,  yönetim kurulu  üyeleri, pay sahipleri veya alacaklılar, şirket merkezinin bulunduğu yerdeki asliye ticaret  mahkemesinden, bu ek işlemler sonuçlandırılıncaya kadar, şirketin yeniden tescilini isteyebilirler. (2) Mahkeme istemin yerinde olduğuna kanaat getirirse, şirketin ek tasfiye için yeniden tesciline karar verir ve bu işlemlerini yapmaları için son tasfiye memurlarını veya yeni bir veya birkaç kişiyi tasfiye memuru olarak atayarak tescil ve ilan ettirir.”
Yargıtay … Hukuk Dairesi’nin … tarih …E. …K. sayılı kararında; “…Dava, şirketin ihyası istemine ilişkindir. Şirketin ihyası davalarında, ihyası istenen şirketin tasfiyesinin TTK’nin geçici 7. maddesi hükümlerine göre yapılması halinde Ticaret Sicil Müdürlüklerine, TTK’nin 529 ve devamı maddelerince yapılması halinde ise Ticaret Sicil Müdürlüğünün yanında tasfiye memuruna da husumet yöneltilmesi gerekmektedir…” denilmiştir.
Yargıtay … Hukuk Dairesi’nin … tarih …E. …K. sayılı kararında; “…Tasfiye dışı bırakılan hukuki işlem bir olabileceği gibi birden fazla da olabilir. Böyle bir halde her hukuki uyuşmazlık için ihya kararı almak usul ekonomisine aykırı olduğu gibi ihya kararı verilmiş bir kooperatif için yeniden ihya kararı almanın hukuki yanı da yoktur. Bu nedenle açılan veya açılacak bir dava ile sınırlı olarak, ihya kararı verilmesi, tasfiye kurumunun ruhuna uygun değildir…” denilmiştir (aynı mahiyette Yargıtay … Hukuk Dairesi’nin … tarih …E. …K. sayılı kararı).
Tüm bu açıklanan nedenlerle ve dosya kapsamına göre; ihyası talep edilen Kaş Ticaret Sicilinin … sicil numarasında kayıtlı … Şti.’nin … tarihinde terkin edilerek kaydının silindiği, … ili … ilçesi … mahallesi … ada … parsel, ve … ada … parselde bulunan taşınmazlarda halen dava dışı şirketin hisselerinin bulunduğu dolayısıyla şirketin tasfiye sürecinin gerektiği, anlaşılmakla davanın kabulü gerekmiştir. Antalya Ticaret Sicil Müdürlüğü’nce … sayılı kanunun geçici … nci maddesi kapsamında … tarihinde şirket adresine ve şirket yetkilisi …’ın dosyada mevcut bulunan adresine (6103 sayılı Türk ticaret kanununun yürürlüğü ve uygulama şekli hakkındaki kanuna göre Vergi Dairesi Resen Terkin ve adresinde bulunamama durumda olduğu anlaşıldığından) ihtar yazısı yazıldığı, ihtarnamenin iadeli taahhütlü olarak gönderildiği ve Türkiye Ticaret Sicili Gazetesi’nde ilan edildiği, gönderilen ihtarnamenin iade edilmesi üzerine re’sen terk işlemi yapıldığı ve yapılan işlemin mevzuata uygun olduğu anlaşılmakla yapılan yargılama giderlerinin davacı üzerinde bırakılmasına karar verilerek aşağıdaki şekilde hüküm kurulmuştur.
HÜKÜM: Gerekçesi yukarıda açıklandığı üzere;
1-Davanın KABULÜ ile;
Kumluca Ticaret Sicil Müdürlüğünün Kaş-… sicil numarasında kayıtlı … Şirketi’nin İHYASINA,
Karar kesinleştiğinde bir örneğinin Kumluca Ticaret Sicil Müdürlüğü’ne gönderilmesine,
2-Harç peşin olarak alındığından başkaca harç alınmasına YER OLMADIĞINA,
3-Yapılan yargılama giderlerinin davacı üzerinde BIRAKILMASINA,
4-Gider avansının kullanılmayan kısmının hükmün kesinleşmesine müteakip davacı tarafa İADESİNE,
Dair, davacılar vekilinin yüzüne karşı, davalının yokluğunda, HMK 345. Maddesi uyarınca kararın tebliğ tarihinden itibaren 2 haftalık süre içinde Antalya Bölge Adliye Mahkemesine istinaf yolu açık olmak üzere oybirliği ile verilen karar açıkça okunup anlatıldı. 28/11/2022

Başkan …
¸e-imzalıdır
Üye …
¸e-imzalıdır
Üye …
¸e-imzalıdır
Katip …
¸e-imzalıdır