Emsal Mahkeme Kararı Antalya 3. Asliye Ticaret Mahkemesi 2022/287 E. 2022/701 K. 20.10.2022 T.

Görüntülediğiniz mahkeme kararı henüz kesinleşmemiştir. Yararlı olması amacıyla eklenmiştir.

T.C.
ANTALYA
3. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ

ESAS NO : 2022/287 Esas
KARAR NO : 2022/701
DAVA : Şirketin İhyası
DAVA TARİHİ : 22/04/2022
KARAR TARİHİ : 20/10/2022

Mahkememizde görülmekte olan Şirketin İhyası davasının yapılan açık yargılaması sonunda,
GEREĞİ DÜŞÜNÜLDÜ:
DAVA: Davacı vekili dava dilekçesinde özetle; müvekkilinin … ticaret sicil nolu Tasfiye Halinde … Arsa ve Konut Yapı Kooperatifinin üyesi olduğunu, kooperatifin malvarlığının bölüşülüp, tasfiye sonu kapanış bilançosu hazırlanarak kabul edildiğini ve 05.07.2004 tarihinde ticaret sicilinden terkin edildiğini, lakin tasfiye yapılırken, kooperatife ait taşınmazın imar uygulaması sonucu oluşan taşınmazlarından … parselde bulunan kooperatife ait hisselerin tasfiyeye dahil edilmesinin unutulduğunu, bu taşınmazlardaki hisselerin halen kooperatif adına kayıtlı olarak görülmekle, kooperatifin tasfiyesinin eksik ve hatalı olarak yapıldığını, kooperatifin tekrar ihyası sonucunda kooperatifin aktifinde artış olacağından; kooperatif üyesi olan müvekkilinin, kooperatifin ihyasını istemekte hukuki menfaati olduğunu belirterek, Tasfiye Halinde … Arsa ve Konut Yapı Kooperatifi’nin ihyasına karar verilmesini talep ve dava etmiştir.
CEVAP: Davalı Antalya … cevap dilekçesinde özetle; Antalya Ticaret Sicilinin … sicil numarasında kayıtlı Tasfiye Halinde … Arsa ve Konut Yapı Kooperatifinin 12/09/1991 tarihinde sicile kayıt olduğunu, 05/06/2003 tarihinde tescili yapılan kooperatifçe 30/04/2003 tarihinde icra edilen 2002 yılı olağan genel kurul toplantısının beşinci maddesi gereğince kooperatifin tasfiyeye geçmesine karar verildiği ve tasfiye kurulu üyeliklerine … ve …’un seçilmesine karar verildiğini, 02/05/2003 tarih ve 66 karar sayılı yönetim kurulu kararı ile tasfiye kurulu başkanlığına …’ın, tasfiye kurulu başkan yardımcılığına …’un atanmasına karar verildiğini ve tasfiye ile ilgili işlemleri yürütmek üzere bu kişilerin kooperatif unvanı ve kaşesi altında müştereken temsil ve ilzam etmek üzere yetkili kılınmalarına karar verildiğinin tespit edildiğini, kooperatifçe 10/05/2004 tarihinde icra edilen 2004 yılı olağanüstü genel kurul toplantısının dördüncü maddesinde kooperatifin sicil kaydının silinmesine karar verilmiş olup Müdürlükçe 05/07/2004 tarihinde terkin tescilinin yapıldığını, Antalya … olarak tescili gereken hususların mevzuata uygunluğunun denetlenmesi yükümlülüğü altında bulunduğunu, eksiksiz evraklar ile müdürlüğe terkin başvurusu yapan kooperatifin terki işleminin gerçekleştirildiğini, davalının yasal hasım durumunda bulunduğunu belirterek davanın reddine karar verilmesini talep etmiştir.
DELİLLER VE DEĞERLENDİRİLMESİ: Dosya içerisine; Tasfiye Halinde … Arsa ve Konut Yapı Kooperatifi’ne ait sicil dosyası celp edilmiştir.
Dava, kooperatifin ihyası istemine ilişkin davadır.
Taraflar arasındaki uyuşmazlık; Tasfiye Halinde … Arsa ve Konut Yapı Kooperatifinin ihya şartlarının oluşup oluşmadığı noktalarında toplanmaktadır.
Antalya …nden ihyası istenilen kooperatifin ticaret sicil dosyası getirtilmiş, ihyası istenen şirketin “05/07/2004” tarihinde terkin edilerek kaydının silindiği görülmüştür.
6102 sayılı Türk Ticaret Kanunun geçici 7/1-d. maddesi şöyledir; “Sebebi ne olursa olsun aralıksız son beş yıla ait olağan genel kurul toplantıları yapılamayan anonim şirketler ile kooperatifler.”
6102 sayılı Türk Ticaret Kanunun geçici 7/2. maddesi şöyledir; “Davacı veya davalı sıfatıyla devam eden davaları bulunan şirket veya kooperatiflere bu madde hükümleri uygulanmaz.”
6102 sayılı Türk Ticaret Kanunun geçici 7/15. maddesi şöyledir; “Bu maddede düzenlenmeyen hususlarda ilgili kanun ve esas sözleşmelerde öngörülen usullere göre hareket edilir. Bu madde gereğince tasfiye edilmeksizin unvanı silinen şirket veya kooperatiflerin ortaya çıkabilecek malvarlığı, unvana ilişkin kaydın silindiği tarihten itibaren on yıl sonra Hazineye intikal eder. Hazine bu şirket ve kooperatiflerin borçlarından sorumlu tutulmaz. Tasfiye memurlarının sorumlulukları konusunda, özel kanunlardaki sorumluluğa ilişkin hükümler saklı kalmak kaydıyla bu Kanun veya Kooperatifler Kanunu hükümleri uygulanır. Ticaret sicilinden kaydı silinen şirket veya kooperatifin alacaklıları ile hukuki menfaatleri bulunanlar haklı sebeplere dayanarak silinme tarihinden itibaren beş yıl içinde mahkemeye başvurarak şirket veya kooperatifin ihyasını isteyebilir.”
6102 sayılı Türk Ticaret Kanunun 547. maddesi şöyledir; “(1) Tasfiyenin kapanmasından sonra ek tasfiye işlemlerinin yapılmasının zorunlu olduğu  anlaşılırsa, son tasfiye memurları,  yönetim kurulu  üyeleri, pay sahipleri veya alacaklılar, şirket merkezinin bulunduğu yerdeki asliye ticaret  mahkemesinden, bu ek işlemler sonuçlandırılıncaya kadar, şirketin yeniden tescilini isteyebilirler. (2) Mahkeme istemin yerinde olduğuna kanaat getirirse, şirketin ek tasfiye için yeniden tesciline karar verir ve bu işlemlerini yapmaları için son tasfiye memurlarını veya yeni bir veya birkaç kişiyi tasfiye memuru olarak atayarak tescil ve ilan ettirir.”
Yargıtay 11. Hukuk Dairesi’nin … sayılı kararında; “…Dava, şirketin ihyası istemine ilişkindir. Şirketin ihyası davalarında, ihyası istenen şirketin tasfiyesinin TTK’nin geçici 7. maddesi hükümlerine göre yapılması halinde Ticaret Sicil Müdürlüklerine, TTK’nin 529 ve devamı maddelerince yapılması halinde ise …nün yanında tasfiye memuruna da husumet yöneltilmesi gerekmektedir…” denilmiştir.
Yargıtay 23. Hukuk Dairesi’nin … sayılı kararında; “…Tasfiye dışı bırakılan hukuki işlem bir olabileceği gibi birden fazla da olabilir. Böyle bir halde her hukuki uyuşmazlık için ihya kararı almak usul ekonomisine aykırı olduğu gibi ihya kararı verilmiş bir kooperatif için yeniden ihya kararı almanın hukuki yanı da yoktur. Bu nedenle açılan veya açılacak bir dava ile sınırlı olarak, ihya kararı verilmesi, tasfiye kurumunun ruhuna uygun değildir…” denilmiştir (aynı mahiyette Yargıtay 15. Hukuk Dairesi’nin … sayılı kararı).
Tüm bu açıklanan nedenlerle ve dosya kapsamına göre; ihyası talep edilen Antalya Ticaret Sicilinin … sicil numarasında kayıtlı Tasfiye Halinde … Arsa ve Konut Yapı Kooperatifi’nin 05/07/2004 tarihinde terkin edilerek kaydının silindiği, eldeki davanın 5 yıllık yasal süre içinde açıldığı, tapu sicil müdürlüğünden gelen yazının incelenmesinde … parselde bulunan taşınmazlarda halen dava dışı kooperatifin hisselerinin bulunduğu dolayısıyla tasfiye sürecinin kanuna uygun olarak sonuçlandırılmadığı anlaşılmakla davanın kabulüne dair aşağıdaki şekilde hüküm kurulmuştur.
HÜKÜM: Gerekçesi yukarıda açıklandığı üzere;
1-Davanın KABULÜ ile;
Antalya …nün … sicil numarasında kayıtlı … KOOPERATİFİNİN İHYASINA,
Tasfiye işlemlerini tamamlamak üzere son tasfiye memuru olan …’ın tasfiye memuru olarak yeniden atanmasına,
Karardan bir örneğinin …ne gönderilmesine,
2-Harç peşin olarak alındığından başkaca harç alınmasına YER OLMADIĞINA,
3-Davanın niteliği gereği yapılan yargılama giderlerinin davacı üzerinde BIRAKILMASINA,
4-Gider avansının kullanılmayan kısmının hükmün kesinleşmesine müteakip davacı tarafa İADESİNE,
Dair, davacı vekilinin yüzüne karşı, davalıların yokluğunda HMK 345. Maddesi uyarınca kararın tebliğ tarihinden itibaren 2 haftalık süre içinde Antalya Bölge Adliye Mahkemesine istinaf yolu açık olmak üzere oy birliği ile verilen karar açıkça okunup anlatıldı. 20/10/2022

Başkan …
¸e-imzalıdır
Üye …
¸e-imzalıdır
Üye …
¸e-imzalıdır
Katip …
¸e-imzalıdır