Emsal Mahkeme Kararı Antalya 3. Asliye Ticaret Mahkemesi 2018/292 E. 2018/364 K. 11.05.2018 T.

Görüntülediğiniz mahkeme kararı henüz kesinleşmemiştir. Yararlı olması amacıyla eklenmiştir.

T.C.
ANTALYA
3. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ

ESAS NO : 2018/292 Esas
KARAR NO : 2018/364
DAVA : Zayi Belgesi Verilmesi
DAVA TARİHİ : 02/05/2018
KARAR TARİHİ : 11/05/2018

Mahkememizde görülmekte olan Zayi Belgesi Verilmesi davasının yapılan açık yargılamasının sonunda,
GEREĞİ DÜŞÜNÜLDÜ:
Müvekkili şirketin hisselerini devri hususunda … … ve … … arasında Hisse Alım ve Satım Sözleşmesi akdedildiğini, devrin şirkete karşı hüküm ifade etmesi için pay defterine kaydedilmesi de gerektiğini, söz konusu hisse devrinin ortaklık pay defterine işlenmesi şirket yönetim kurulu tarafından ortaklık pay defterinin kaybolması sebebiyle de yerine getirilemediğini, müvekkili şirketin şirket merkezinin taşınması esnasında kaybolduğu düşünülen ortaklık pay defterine yapılan tüm araştırmalara rağmen ulaşılamadığını, Antalya Ticaret Odası … ticaret sicil numaralı ticari işletmenin … yılına ait … Noterliğinde … yevmiye nolu …/…/… tarihinde tasdik edilen ortaklık pay defterinin kaybolması nedeniyle zayi olduğuna dair zayi belgesi verilmesini talep ve dava etmiştir.
…’dan daavcı şirkete ait kayıtlar internet üzerinden dosyaya alınmış ve şirketin …/…/… tarihinden beri Antalya Ticaret ve Sanayi Odasında kayıtlı olduğu, şirketin adresinin … Mah. … Cad. No: … … … olduğu görülmüştür.
Dava, TTK’nın 82/7. Maddesi gereğince açılmış, saklanması zorunlu olan ticari defterlerden sayılan pay defteri hakkında açılan zayi belgesi verilmesi istemine ilişkindir.
TTK’nın 82/7. maddesine göre, “Bir tacirin saklamakla yükümlü olduğu defterler ve belgeler; yangın, su baskını veya yer sarsıntısı gibi bir afet veya hırsızlık sebebiyle ve kanuni saklama süresi içinde ziyaa uğrarsa, tacir ziyaı öğrendiği tarihten itibaren 15 gün içinde ticari işletmesinin bulunduğu yer yetkili mahkemesinden kendisine bir belge verilmesini isteyebilir”.
Tacirin, anılan yasa maddesinden yararlanabilmesi için bir taraftan ticari defterlerin ve belgelerin korunması amacıyla gereken dikkat ve ihtimamı göstermiş bulunması, diğer taraftan da ziyaa uğramanın onun iradesi dışında, elinde olmayan bir nedenle meydana gelmiş olması zorunludur. Mücbir nedenlerin ispatı, bunu iddia eden tacire aittir.
İleri sürülen mücbir nedenin dayandığı olayların defter ve belgelerin yok olması veya elden çıkması sonucunu doğuracak nitelik ve yoğunlukta olup olmadığı araştırılmalı ve irade dışında defter ve vesikaların tamamen veya kısmen kaybı yahut yok olması sonucu oluştuğunda mücbir neden kabul edilmelidir.
Maddî ve hukukî olgular ışığında somut olayda, davacının her hangi bir mücbir sebep iddiasının olmadığı, … yılına ilişkin noter onaylı pay defterinin şirket merkezinin taşınması esnasında kaybolmuş olabileceğinin belirtildiği görülmektedir. Yukarıca açıklandığı gibi TTK anlamında zayi belgesi verilebilmesi için davacının, defterlerin korunması amacıyla gereken dikkat ve özeni göstermiş olduğunu, ziyaa uğramanın onun iradesi dışında meydana gelmiş olduğunu, yasa gereği tutmak ve saklamak zorunda olduğu işletmeye ait pay defterini emin koşullarda saklayıp, muhafaza ettiğini gösterecek her hangi bir delil ibraz etmediği görülmüştür. Ayrıca davacının taşınırken kaybolmuş olabileceği yönündeki iddiaları da incelenmiş, …’dan alınan kayıtlara göre davacı şirketin güncel adresinin … Mah. …Cad. No: … olduğu, dosyada dava dilekçesi ekinde bulunan … tarihli imza sirküleri ve bu imza sirküleri ile birlikte ibraz edilen … tarihli vekaletnamede de şirket adresinin … Mah. …Cad. No: … olarak belirtildiği, yani şirketin … yılından beri aynı adreste olduğu, taşınma olması halinde davanın taşınma sırasında zayi olmasından itibaren 15 günlük hak düşürücü süre içerisinde açılması gerektiği, bu şekilde davacının davasının sübut bulmadığı sonuç ve kanaatine varılmakla davanın reddine dair aşağıdaki şekilde hüküm kurulmuştur.
HÜKÜM: Gerekçesi yukarıda açıklandığı üzere;
1-Davanın REDDİNE,
2-Harç peşin alındığından yeniden harç alınmasına YER OLMADIĞINA ,
3-Davacı tarafından yapılan yargılama giderlerinin kendisi üzerinde bırakılmasına,
4- Gider avansının kullanılmayan kısmının hükmün kesinleşmesine müteakip davacı tarafa İADESİNE,
Dair, dosya üzerinde yapılan inceleme sonucunda HMK 345. Maddesi uyarınca kararın tebliğ tarihinden itibaren 2 haftalık süre içinde Antalya Bölge Adliye Mahkemesine istinaf yolu açık olmak üzere verilen karar açıkça okunup anlatıldı. 11/05/2018

Katip …
e-imzalı

Hakim …
e-imzalı