Emsal Mahkeme Kararı Antalya 3. Asliye Ticaret Mahkemesi 2018/197 E. 2019/404 K. 30.05.2019 T.

Görüntülediğiniz mahkeme kararı kesinleşmiş bir karardır.

T.C.
ANTALYA
3. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ

ESAS NO : 2018/197 Esas
KARAR NO : 2019/404
DAVA : Sigorta (Trafik Sigortası Kaynaklı)
DAVA TARİHİ : 27/03/2018
KARAR TARİHİ : 30/05/2019

Mahkememizde görülmekte olan Sigorta (Trafik Sigortası Kaynaklı) davasının yapılan açık yargılamasının sonunda,
GEREĞİ DÜŞÜNÜLDÜ:
Davacı vekili dava dilekçesinde özetle; Müvekkiline ait … plakalı araç davacının oğlu … sevke ve idaresinde iken … plakalı … sevki ve idaresindeki aracın kırmızı ışıkta durmaması sonucu kaza meydana geldiğini, müvekkilinin uğradığı zararlar ile ilgili davalı tarafından bir ödeme yapılmadığını, kaza nedeni ile davacının araç tamir bedeli olarak maddi kaybının 9.750.-TL olduğunu, beyan etmekle fazlaya ilişkin hakları ve diğer yasal hakları saklı kalmak kaydı ile davacı müvekkilinin iş bu kaza nedeni ile aracının tamir ettirmek için uğramış olduğu 9.750,00TL maddi zararının davalıdan tazminini, dava masrafları ile karşı vekalet ücretinin davalı tarafa yükletilmesine karar verilmesini talep ve dava etmiştir.
Davalı vekili cevap dilekçesinde özetle; Müvekkili sigorta şirketinin sigorta poliçesi kapsamındaki sorumluluğunun 2918 Karayolları Trafik Kanunu’nun 85/1 ve Trafik poliçesi Genel Şartları’nın 1. maddesinden doğan kusur oranında ve poliçe limiti ile sınırlı sorumluluğu olduğunu davaya konu kaza sonrasında tanzim edilen kaza tespit tutanağında kusur dağılımı yapılamadığını, dosyada kusur durumunun tespitin sağlayacak başkaca bir evrak da ibraz edilmediğini, belirlenmemiş olan kusur durumuna istinaden taraflarında tazminat hesaplaması ve ödemesi yapılmasının mümkün olmadığını, öncelikle kazanın oluşumunun ve kusur durumunun değerlendirilmesi gerektiğini beyan etmekle davanın reddini, yargılama giderleri ve ücreti vekaletin davacı üzerinde bırakılmasına karar verilmesini talep etmiştir.
Dava; … tarihli trafik kazası nedeniyle davacıya ait … plaka sayılı araçta meydana gelen hasar deneniyle açılan maddi tazminat davasıdır.
Dosya içerisine, davacı vekili tarafından fatura , trafik kazası tespit tutanağı, kaza yeri krokisi ibraz edilmiş, … plakalı araca ait ZMSS sigorta poliçesi ve hasar dosyası getirtilmiş, mahallinde keşif yapılmış, kusur raporları aldırılmıştır.
Davaya konu kaza olayının … tarihinde meydana geldiği ve davalının kazaya karışan … plakalı aracın ZMMS sigortacısıdır.
Mahallinde keşif yapılmış, bilirkişi raporu aldırılmış olup; Trafik konusunda uzman bilirkişi … tarafından mahkememize ibraz edilen … tarihli bilirkişi raporunda; … plakalı otomobil sürücüsü …’ ın olayda %75 oranında asli kusurlu, … plakalı otomobil sürücüsü …’ ın %25 oranında tali kusurlu olduğunun belirtildiği anlaşılmıştır.
Ayrıca keşif mahallinde davacı tanığı …’ in beyanları alınmış olup: “ben olay tarihinde kayınımın oğlu …’ nın kullandığı … plakalı aracın arka koltuğunda oturuyordum. Şu an bulunduğumuz kavşakta iken sola dönmek için bize kırmızı ışık yanıyordu. Önümüzde iki tane araba vardı. Yeşil ışık yandıktan sonra önümüzdeki iki araç hareket etti. Biz de sola dönmek için hareket ettik. Ben karşıdan … plakalı aracın hızlı bir şekilde geldiğini farkettim. Neden bu kadar hızlı geliyor diye düşündüm. Ona kırmızı ışık yandığını da gördüm. Buna rağmen kırmızı ışıkta durmadı. Bize arabanın sol ön tarafından çarptı” şeklinde beyanda bulunduğu görülmüştür.
Yine keşif mahallinde dinlenen davacı tanığı ..: “olay tarihinde şu an bulunduğumuz kavşaktaki ışıkta sola dönmem için bekliyorduk. Ben şöforun arkasında oturuyordum. Yeşil yandığını yanımızdaki ve arkamızdaki aracın hareket etmesinden anladım. Bunun üzerine abim … da sola dönmek için hareket etti. O sırada karşıdan gelen araç hızla gelerek bizim araca çarptı . Karşıdan gelen aracı kırmızı yanıyordu. Buna rağmen hızı çok yüksek olduğundan duramadı bize vurdu” şeklinde beyanda bulunmuştur.
Bilirkişi tarafından tanzim edilen … tarihli Ek raporda sonuç olarak; davaya konu meydana gelen kaza olayında … sayılı faturaya istinaden aracın kaporta, boya, elektrik, mekanik ve değişim işçiliği olarak KDV dahil 8.000,00.-TL, … sayılı faturaya istinaden arka çamurluk parçası için KDV dahil 1.000,00.-TL, çıkma dolu kapı için KDV dahil 750,00.-TL olmak üzere toplam 9.750,00.-TL hasar oluştuğunun, bu hasarın oluşumunda … plakalı araç sürücüsünün %75 oranında kusurlu olduğundan bu kusura düşen … plakalı araçtaki hasar miktarının …x%…= …-TL olarak hesaplandığının bildirildiği anlaşılmıştır.
Tarafların kusur raporuna itirazları neticesinde dosya … Adli Tıp Kurumu Trafik İhtisas Dairesine gönderilerek, davacı tarafından celsede ibraz edilen CD, keşifte alınan ifadeler ve dosyadaki belgeler de incelenmek suretiyle tarafların kusur durumlarına ilişkin rapor aldırılmış, … tarihli raporda sonuç olarak; sürücü …’ ın atfı kabil kusurunun bulunmadığı, sürücü …’ nin %100 oranında kusurlu olduğu, ayrıca … plakalı otomobilde meydana gelen toplam hasarın 9.750,00.-TL olarak bildirildiği anlaşılmıştır.
2918 sayılı KTK 85/1 maddesinde “Bir motorlu aracın işletilmesinin bir kimsenin ölümüne veya yaralanmasına yahut bir şeyin zarara uğramasına sebep olması durumunda motorlu aracın bir teşebbüsün ünvanı veya işletme adı altında veya bu teşebbüs tarafından kesilen biletle işletilmesi halinde, motorlu aracın işleteni ve bağlı olduğu teşebbüsün sahibinin doğan zarardan müştereken ve müteselsilen sorumlu tutulacağı”,
2918 sayılı KTK 91/1 maddesinde “İşletenlerin, bu Kanununun 85. maddesinin 1 fıkrasına göre olan sorumluluklarının karşılanmasını sağlamak üzere mali sorumluluk sigortası yaptırmalarının zorunlu” bulunduğu,
Karayolları Motorlu Araçlar Zorunlu Mali Sorumluluk Sigortası Genel Şartlarının, “Sigortanın Kapsamı” başlıklı A.1 maddesinde “sigortacının poliçede tanımlanan motorlu aracın işletilmesi sırasında bir kimsenin ölümüne veya yaralanmasına veya bir şeyin zarara uğramasına sebebiyet vermiş olmasından dolayı 2918 sayılı KTK’ ya göre işletene düşen hukuki sorumluluğu zorunlu sigorta limitlerine kadar temin edeceği… ” düzenlenmiştir.
Tüm dosya kapsamı birlikte değerlendirildiğinde; … tarihinde, davalı sigorta şirketi nezdinde sigortalı olup dava dışı sürücü …’ ın sevk ve idaresindeki … plakalı aracın, davacıya ait olup kaza anında dava dışı sürücü …’ ın sevk ve idaresindeki … plakalı araçla çarpışması sonucu maddi hasarlı trafik kazasının meydana geldiği, kazanın meydana gelmesinde … plakalı araç sürücüsü …’ nin %100 oranında kusurlu olduğu, bu kaza nedeni ile davacının aracında meydana gelen maddi hasarın 9.750,00.-TL olduğu, davalının %100 kusurlu aracın trafik sigortacısı olduğu, yukarıda anılan 2918 sayılı KTK ve Karayolları Motorlu Araçlar Zorunlu Mali Sorumluluk Sigortası Genel Şartları uyarınca maddi zarar kapsamında kalan hasar bedelinden sorumlu olduğu, adli tıp trafik ihtisas dairesi tarafından hazırlanan raporun denetime açık olduğu, her iki alınan raporda da hasar bedelinin aynı olduğu, hasarın hesaplanmasına ilişkin yöntemin kaza tarihinde yürürlükte bulunan sigorta genel şartlarına uygun olduğu anlaşılmakla davanın kabulüne karar verilmesi gerektiği sonuç ve kanaatine varılmış ve taleple bağlılık gereği aşağıdaki şekilde hüküm kurulmuştur.
HÜKÜM: Gerekçesi yukarıda açıklandığı üzere;
1-Davanın KABULÜ ile
9.750,00.-TL hasar bedelinin davalıdan alınarak davacıya VERİLMESİNE,
2-Alınması gerekli 666,02.-TL nispi karar ve ilam harcından peşin alınan 166,51.-TL harcın mahsubu ile bakiye 499,51.-TL harcın davalıdan TAHSİLİ ile hazineye gelir KAYDINA,
3-Davacı tarafından yapılan (davetiye, müzekkere, bilirkişi gideri ve harç olmak üzere) toplam 1.504,61.-TL yargılama giderinin davalıdan alınarak davacıya VERİLMESİNE,
4-Davacı vekille temsil olunduğundan karar tarihinde yürürlükte bulunana AAÜT uyarınca hesaplanan 2.725,00.-TL nispi vekalet ücretinin davalıdan alınarak davacıya ÖDENMESİNE,
5-Gider avansının kullanılmayan kısmının hükmün kesinleşmesine müteakip davacı tarafa İADESİNE,
Dair, davacı vekilinin yüzüne karşı, davalı sigorta şirketinin yokluğunda, HMK 345. Maddesi uyarınca kararın tebliğ tarihinden itibaren 2 haftalık süre içinde Antalya Bölge Adliye Mahkemesine istinaf yolu açık olmak üzere verilen karar açıkça okunup anlatıldı. 30/05/2019

Katip …
E-imzalı

Hakim …
E-imzalı