Emsal Mahkeme Kararı Antalya 3. Asliye Ticaret Mahkemesi 2017/56 E. 2018/379 K. 15.05.2018 T.

Görüntülediğiniz mahkeme kararı kesinleşmiş bir karardır.

T.C.
ANTALYA
3. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ

ESAS NO : 2017/56 Esas
KARAR NO : 2018/379
DAVA : İflas
DAVA TARİHİ : 30/01/2017
KARAR TARİHİ : 15/05/2018

Mahkememizde görülmekte olan İflas davasının yapılan açık yargılamasının sonunda,
GEREĞİ DÜŞÜNÜLDÜ:
Davacı şirket yetkilisi mahkememize vermiş olduğu dava dilekçesinde özetle; …/…/… – …/…/… tarihleri arasındaki işletme ayrıntılı gelir tablosu ile müdürlüğünü yaptığı sermaye şirketinin zarar ettiğini, tablo incelendiğinde malvarlığı ile borçlarının ödenmesi olasılığının görülmemekte olduğunu, şirkete ait araçların alacaklılar tarafından icra yoluyla satıldığını, şirket tarafından tanzim edilen senetli borçların ödenmemesi nedeniyle icra takipleri başlatıldığını, borçlarını ödemekte zorlanan şirketin piyasada iş ve üretim yapma yeteneğini kaybetmiş olduğundan faaliyetlerinin durduğunu, şirketin toplam mal varlığının 206.682,00.-TL, toplam borçlarının ise 910.545,62.-TL olduğunu, şirket müdürü olarak yasal sorumluluğunun gereği iş bu davanın açılmak zorunda kalındığını belirterek, davacı şirketin iflasına karar verilmesini talep ve dava etmiştir.
Dava; sermaye şirketlerinin pasifinin aktifinden fazla olduğundan bahisle açılan doğrudan doğruya iflas talebidir.
… Müdürlüğü dosyasının incelenmesinde; iflasını isteyen davacı şirketin … Sicilinin … sicil numarasında …/…/… tarihinde kaydı olup, kaydının halen devam ettiği anlaşılmıştır.
Somut olayda uygulanması gereken 6102 sayılı TTK’nın 376/3. Maddesine göre; “…Şirketin aktifleri şirket alacaklılarının alacaklarını karşılamaya yetmediği takdirde yönetim kurulu bu durumu şirket merkezinin bulunduğu yer Asliye Ticaret Mahkemesine bildirir ve şirketin iflasını ister…” hükmünü içermektedir.
İİK’nın 179. Maddesi uyarınca iflasa karar verilebilmesi için şirketin borca batık durumda olması gerekir.
Borca batıklığın tespiti için TTK’nın 376. Maddesi uyarınca bir borca batıklık bilançosu hazırlanmalıdır.
Borca batıklık bilançosunda aktiflerin rayiç değerden bilançoya geçirilerek, borca batıklık bilançosunun çıkarılması gerekir. Böyle bir talep üzerine mahkemece bu şirketin öncelikle borca batık durumda olup olmadığı, rayiç değerlere göre tespit edilmelidir. Bunun için borçlu şirket tarafından mahkemeye ibraz edilen bilanço üzerinde mahallinde bilirkişi incelemesi yaptırılarak rayiç değerler ve yapılan araştırma ve inceleme sonucu elde edilen gerçekçi verilere göre bilirkişilerce yeniden oluşturulacak şirket bilançosu da dikkate alınıp, bir sonuca gidilmelidir. Borca batıklık TTK’nın 376. Maddesinde gösterilen şekilde varlıkların rayiç değerlerini belirlemek ve İİK’nın 178/1. Maddesinde belirtilen alacaklılar listesinde gösterilenler ile gerçek anlamda tespit edilebilecek diğer borçluların tutarına göre belirlenmelidir.
Bir sermaye şirketinin borca batıklık bildiriminde bulunarak iflasını istemesi halinde bu durumun mahkemece resen tespiti gereklidir. Borca batıklığında tespitinde sadece davacının kayıtlarına değil varlıklarının rayiç değerlerine de özellikle bakılmalı, davacının sunduğu delillere ek olarak mahkemece ek olarak gerekli görülen diğer deliller toplanmalı bu kapsamda ilgisi görülen kamu kurumlarından alınacak bilgiler yapılacak keşif ve bilirkişilerce düzenlenecek raporlarda değerlendirilmelidir. Borca batıklık sadece dava tarihi itibariyle değil yargılama safhasındaki olumlu veya olumsuz gelişmelerde dikkate alınarak değerlendirilmelidir.
İİK’nın 166/2. uyarınca davacının iflas istemi İİK’nın 166. Maddesindeki usule uygun olarak ulusal, yerel ve ticaret sicil gazetelerinde ilan ettirilmiş, belirlenen süre içerisinde …A.Ş tarafından müdahillik talebinde bulunulmuş ancak müdahale talebi …/…/… tarihli dilekçeleri ile geri alınmıştır.
Yine davacı şirketin mal varlığının araştırılması hususunda Tapu Sicil Müdürlüklerine, Vergi Dairesi, Trafik Tescil Müdürlüğüne, bankalara ayrı ayrı yazılar yazılmış, gelen yazı cevapları dosya içerisine eklenmiştir.
Bilirkişi tarafından düzenlenen … tarihli rapora göre; şirketin kayıtlı sermayesinin 400 paya ayrıldığını ve 10.000,00-TL değerinde olduğu, şirketin tek ortağı olduğu, davacı şirketin ticari defterlerine göre öz sermayesinin dava tarihi itibariyle aktif ve pasif kaynaklar göz önüne alındığında -463.406,31-TL olarak hesaplandığı, bu miktarda davacı şirketin fazladan borcu olduğunun tespit edildiğini, sonuç olarak davacı şirketin mali açıdan borca batık durumda olduğunu belirtmiş …/…/… tarihli ek raporunda da kök raporda belirtmiş olduğu şekilde şirketin borca batık olduğunu tekrarlamıştır.
Mahkememizce de bilirkişi raporunun dosya kapsamına uygun ve denetime elverişli nitelikte oluşu gözetilerek rapora itibar edilmiştir.
Tüm bu açıklanan nedenlerle ve dosya kapsamına göre; … Sicilinin … sicil numarasında kayıtlı …Şti’nin denetime elverişli bilirkişi raporunda da tespit edildiği üzere, borca batık durumda bulunduğu anlaşılmakla, davacı şirketin doğrudan iflasına karar vermek gerekmiş aşağıdaki hüküm kurulmuştur.
HÜKÜM: Gerekçesi yukarıda açıklandığı üzere;
1-Davanın KABULÜ ile;
… Müdürlüğünün … sicil numarasında kayıtlı …ŞİRKETİ’nin İFLASINA,
İflasın … günü saat …:… itibariyle AÇILMASINA,
İİK’nın 166. Maddesi uyarınca gerekli işlem ve ilanların yapılmak üzere kararın derhal Yazı İşleri Müdürlüğünce yazı yazılmak suretiyle Antalya Nöbetçi İflas Müdürlüğüne ve bilgi için de … Müdürlüğü’ne bildirilmesine,
İflas avansının da Antalya Nöbetçi İflas Müdürlüğü’ne aktarılmasına,
2-Alınması gerekli 35,90.-TL harçtan peşin alınan 31,40.-TL harcın mahsubu ile bakiye 4,50.-TL harcın davacıdan tahsili ile Hazine adına gelir KAYDINA,
3-Davanın niteliği gereği yapılan yargılama giderlerinin davacı üzerinde BIRAKILMASINA,
4-Gider avansının kullanılmayan kısmının hükmün kesinleşmesine müteakip davacı tarafa İADESİNE,
Dair, davacı şirket temsilcisinin yüzüne karşı, İİK’nın 164. Maddesi uyarınca kararın tebliğ tarihinden itibaren 10 günlük süre içerisinde Antalya Bölge Adliye Mahkemesine istinaf yolu açık olmak üzere oy birliği ile verilen karar açıkça okunup usulen anlatıldı. 15/05/2018

Başkan …
¸(e-imzalı)
Üye …
¸(e-imzalı)
Üye …
¸(e-imzalı)
Katip …
¸(e-imzalı)