Emsal Mahkeme Kararı Antalya 3. Asliye Ticaret Mahkemesi 2016/586 E. 2018/216 K. 15.03.2018 T.

Görüntülediğiniz mahkeme kararı kesinleşmiş bir karardır.

T.C.
ANTALYA
3. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ

ESAS NO : 2016/586 Esas
KARAR NO : 2018/216
DAVA : İflas (İflasın Açılması)
DAVA TARİHİ : 01/08/2016
KARAR TARİHİ : 15/03/2018

Mahkememizde görülmekte olan İflas (İflasın Açılması) davasının yapılan açık yargılamasının sonunda,
GEREĞİ DÜŞÜNÜLDÜ:
DAVA: Davacı vekili mahkememize vermiş olduğu dava dilekçesinde özetle; müvekkili ile davalı arasında TTK 3.madde hükümleri ile …/…/… tarihli sözleşme kapsamında düzenlenen ticari faturaların vadesinde ödenmemesi nedeniyle … İcra Müdürlüğünün …/… Esas sayılı takip dosyası ile iflas yoluyla adi icra takibi başlatıldığını, borçlu tarafça ödeme emrine itirazda bulunulmadığından takibin kesinleştiğini, ayrıca söz konusu borçlunun taahhütlerinden kurtulmak amacıyla kaçması, genel olarak taahhütlerini yerine getirmekten kurtulmak ve böylece müvekkili alacaklıya zarar vermek amacıyla ticareti usulsüz terk ettiğinin de müteaddit tebligatlardan anlaşılmakla … İcra Ceza Mahkemesinin …/… Esas sayılı dava dosyası ile şikayette bulunulduğunu, bu durumların İİK’nın 177.maddesi uyarınca alacaklı talebiyle doğrudan iflas sebebini oluşturmakta olduğunu belirterek, davanın kabulü ile davalı şirketin iflasına karar verilmesini talep ve dava etmiştir.
CEVAP: Davalı adına usulüne uygun tebligat yapılmasına rağmen (TK 35 maddesi uyarınca) davalı tarafça cevap dilekçesi sunulmamış ve duruşmalara da katılmamıştır.
DELİLLER VE DEĞERLENDİRİLMESİ: Dosya içerisine; … İcra Müdürlüğünün …/… Esas sayılı takip dosyası celp edilmiş, davalı şirketin sicil dosyası ve ekleri getirtilmiş, Ticaret Sicil Gazetesinde ve mahalli ve ulusal gazetelerde İİK 166 maddesine uygun gazete ilanları yaptırılmış, icra müdürlüğünden dosya kapak hesabı yaptırılarak davalı şirkete depo emri tebliğ edilmiştir.
Dava; takibe dayalı iflas istemine ilişkindir. (İİK 155 ve 156 maddeleri uyarınca)
… İcra Müdürlüğünün …/… Esas sayılı takip dosyasının incelenmesinde; davacı alacaklı tarafça borçlu davalı aleyhinde fatura alacaklarından dolayı 264.518,87.-TL alacak nedeniyle iflas yoluyla icra takibine girişilmiş, davalıya ödeme emri tebliğ edilmesine rağmen itiraz edilmeksizin takip dosyasının kesinleştiği anlaşılmıştır.
Ticaret sicil dosyasının incelenmesinde; davalı şirketin … Ticaret Sicilinin … sicil numarasında …/…/… tarihinde kayıt olduğunun ve kaydının halen devam ettiği anlaşılmıştır.
Davacı vekili tarafından İİK’nın 160 maddesi uyarınca 6.000,00.-TL iflas avansı dosyaya yatırılmıştır.
İcra dosyasındaki borcun kapak hesabı ilgili icra müdürlüğüne yaptırılmış, buna göre davalı borçlunun ferileri ile birlikte toplam güncel borcunun 340.591,55.-TL olduğu hesaplanmış ve davalı şirkete meşruhatlı depo emri davetiyesi İİK 158 maddesi uyarınca tebliğ edilmesine rağmen davalı taraf borcu ödememiştir.
İİK’nın 155. Maddesine göre; “Borçlu iflas yoluyla takibe tabi şahıslardan olup da alacaklı isterse ödeme emrine 7 gün içinde borç ödenmediği takdirde alacaklının mahkemeye müracaatla iflas talebinde bulunabileceği ve borçlunun gerek borcu olmadığına ve gerek kendisinin iflasa tabi kimselerden bulunmadığına dair itirazı varsa bu müddet içinde dilekçe ile icra dairesine bildirmesi lüzumu ve konkordato teklif edebileceği ilave olunur.”
155. Maddeye göre “Ödeme emrindeki müddet içinde borçlu tarafından itiraz olunmamışsa, alacaklı bir dilekçe ile Ticaret Mahkemesinden iflas kararı isteyebilir.”
Tüm bu açıklanan nedenlerle ve dosya kapsamına göre; davanın İİK 155 ve 156 maddelerine dayalı takibe dayalı iflas istemine ilişkin oluşu, davacı alacaklı tarafça borçlu davalı aleyhinde … İcra Müdürlüğünün …/… Esas sayılı dosyasında iflas yolu ile takibe girişildiği ve takibin itiraz edilmeksizin kesinleştiği, yapılan yargılama sırasında güncel dosya borcu kapa hesabı çıkartılarak davalıya meşruhatlı davetiye tebliğ edilmesine rağmen, davalının borcu ödemediği, dolayısıyla davalı yönünden iflas koşullarının oluştuğu sonuç ve kanaatine varılmakla davalı şirketin iflasına karar vermek gerekmiştir.
HÜKÜM: Gerekçesi yukarıda açıklandığı üzere;
1-Davanın KABULÜ ile;
… … … Memurluğunun … sicil numarasında kayıtlı …ŞTİ’nin İFLASINA,
İflasın …/…/… günü saat …:… itibariyle AÇILMASINA,
İİK’nın 166. Maddesi uyarınca gerekli işlem ve ilanların yapılmak üzere kararın derhal Yazı İşleri Müdürlüğünce yazı yazılmak suretiyle Antalya Nöbetçi İflas Müdürlüğüne ve bilgi için de Antalya Ticaret Sicil Müdürlüğü’ne bildirilmesine,
İflas avansının da Antalya Nöbetçi İflas Müdürlüğüne aktarılmasına,
2-Alınması gerekli 35,90.-TL maktu karar ve ilam harcından peşin alınan 29,20.-TL harcın mahsubu ile bakiye 6,70.-TL harcın davalıdan tahsili ile Hazine adına gelir KAYDINA,
3-Davacı tarafından yapılan (davetiye, müzekkere gideri, ilan masrafı ve harç olmak üzere) toplam 1.345,79.-TL yargılama giderinin davalıdan alınarak davacıya ÖDENMESİNE,
4-Davacı vekille temsil olunduğundan karar tarihinde yürürlükte bulunan Avukatlık Asgari Ücret Tarifesi uyarınca hesaplanan 2.180,00.-TL maktu vekalet ücretinin davalıdan alınarak davacıya ÖDENMESİNE,
5-Gider avansının kullanılmayan kısmının hükmün kesinleşmesine müteakip davacı tarafa İADESİNE,
Dair, davacı vekilinin yüzüne karşı, davalı tarafın yokluğunda, İİK’nın 164. Maddesi uyarınca kararın tebliğ tarihinden itibaren 10 günlük süre içinde Antalya Bölge Adliye Mahkemesine istinaf yolu açık olmak üzere verilen karar açıkça okunup anlatıldı. 15/03/2018

Başkan …
¸(e-imzalı)
Üye …
¸(e-imzalı)
Üye …
¸(e-imzalı)
Katip …
¸(e-imzalı)