Emsal Mahkeme Kararı Antalya 2. Asliye Ticaret Mahkemesi 2023/18 E. 2023/82 K. 14.02.2023 T.

Görüntülediğiniz mahkeme kararı kesinleşmiş bir karardır.

T.C.
ANTALYA
2. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ

ESAS NO : 2023/18 Esas
KARAR NO : 2023/82
DAVA : Genel Kurulu Toplantıya Çağırmaya İzin
DAVA TARİHİ : 06/01/2023
KARAR TARİHİ : 14/02/2023

Mahkememizde görülmekte olan Genel Kurulu Toplantıya Çağırmaya İzin davasının yapılan açık yargılaması sonunda,
GEREĞİ GÖRÜŞÜLDÜ:Davacı vekili mahkememize verdiği dava dilekçesinde özetle; davalı şirketin Antalya Ticaret Sicil Müdürlüğünün … sicil numarası ile kayıtlı olduğunu, şirketin … ortağının bulunduğunu, müvekkilinin davalı şirketin kurucu ortaklarından biri ve aynı zamanda şirket müdürü olduğunu, müdürler kurulu başkanı …’in şirketin işleyişi ile ilgilenmediğini, olağan genel kurul toplantısının yapılması için gereken çağrı kararını da almadığını, bu konuda müvekkili tarafından taleplerin sonuçsuz kaldığını, TTK’nın 624.maddesinegöre genel kurulu toplantıya çağırma yetkisinin müdürler kurulu başkanına verildiğini, başkan olan müdür toplantıları yürütmek, şirket genel kurulu ve şirket sözleşmesinde aksinin düzenlenmediği takdirde şirkete ilişkin açıklama ve ilan yapma konularında yetkili kılındığını, ortakların bir araya gelmediğinden ve müdürler kurulu başkanının toplantı çağrısı yapmadığından genel kurul toplantısının yapılamadığını, şirketin işleyişi ile ilgili ortaklara bilgi verilemediğini, şirket faaliyetlerinin aksamaması için olağanüstü genel kurul toplantısının yapılmasının önem arz ettiğini, müdürler kurulunun genel kurulu toplantıyı çağırmaya yönelik karar alamaması halinde müdürlerden veya ortaklardan birinin mahkemeye başvurmasının mümkün olduğunu, müdürler kurulu başkanının toplantı çağrısı için bir karar almaması ve müvekkil ile birlikte bir karar almaya da iştirak etmediğini belirterek davanın kabulü ile, müvekkiline genel kurulu toplantıya çağırma izni verilmesine karar verilmesini talep ve dava etmiştir.
Davalıya usulüne uygun tebligat yapılmış olup, davalı davaya yanıt vermemiştir.
DELİLLER VE GEREKÇE :
Davacı vekili tarafından ticaret sicil gazetesi suretleri delil olarak sunulmuş, mahkememizce davalı şirketin ticaret sicil kayıtları getirtilmiştir.
Antalya Ticaret Sicil Memurluğunun kayıtlarının incelenmesinden; … sicil numarasında kayıtlı davalı şirketin kaydının halen devam ettiği, kuruluş tescil tarihinin … olduğu, halen en son adresinin … Mahallesi, … Sokak, … Apartmanı Sitesi No: … … …/ … olduğu, davacının şirketin Müdürü olduğu, müdürler kurulu başkanının … olduğu anlaşılmıştır.
Dava, davacı ortak tarafından davalı limited şirketi aleyhine açılmış genel kurulu toplantıya çağırmaya izin verilmesi davasıdır.
6102 TTK’nın 617/3 maddesi gereğince toplantıya çağrıya ilişkin anonim şirketlere ilişkin hükümler limited şirketlerde de kıyas yolu ile uygulanacaktır. Anonim şirketlerde genel kurulu çağrıyı düzenleyen hükümlerden 410.maddeye göre genel kurul süresi dolmuş olsa bile yönetim kurulu tarafından toplantıya çağrılabilir. Tasfiye memurları da görevleri ile ilgili konular için genel kurulu toplantıya çağırabilir. Yönetim kurulunun devamlı olarak toplanamaması, toplantı nisabının oluşmasına imkan bulunmaması veya mevcut olmaması durumlarında mahkeme izni ile tek bir pay sahibi genel kurulu toplantıya çağırabilir. Mahkemenin kararı kesindir.
TTK’nın mahkemenin izni başlıklı 412.maddesinde “Pay sahiplerinin çağrı ve gündeme madde konulmasına ilişkin istemleri yönetim kurulu tarafından reddedildiği veya talebin 7 iş günü içinde olumlu cevap verilmediği takdirde aynı pay sahiplerinin başvurusu üzerine genel kurulun toplantıya çağrılmasına şirket merkezinin bulunduğu yerdeki asliye ticaret mahkemesi karar verebilir. Mahkeme toplantıya gerek görürse gündemi düzenlemek ve kanun hükümleri uyarınca çağrıyı yapmak üzere bir kayyum atar. Kararın da kayyumun görevlerinin ve toplantı için gerekli belgeleri hazırlamaya ilişkin yetkilerini gösterir. Zorunluluk olmadıkça mahkeme dosya üzerinde inceleme yaparak karar verir. Verilen karar kesindir.” düzenlemesi gereğince ticaret sicil kayıtlarına göre davalı şirketin yönetim kurulunun mevcut olduğu, toplanmasına veya karar nisabının oluşmasına herhangi bir engel bulunmadığı, buna rağmen davacı tarafça yönetim kuruluna genel kurula çağrı konusunda herhangi bir müracaat yapılmadığı, toplantı için öncelikle yönetim kuruluna başvurulması gerektiği, bu prosedür işletilmeden doğrudan mahkemeden izin istenemeyeceği anlaşılmakla davanın reddine karar vermek gerekmiş, aşağıdaki şekilde hüküm kurulmuştur.
H Ü K Ü M : Neden ve kanıtları yukarıda açıklandığı üzere,
Davanın REDDİNE,
Alınması gerekli …-TL harç peşin olarak alındığından YENİDEN ALINMASINA YER OLMADIĞINA,
Davacı tarafça yapılan yargılama giderlerinin davacı üzerinde BIRAKILMASINA,
Davacı tarafça yatırılan gider avansından arta kalanının karar kesinleştiğinde talebi halinde davacıya İADE EDİLMESİNE,
Dair, dosya üzerinden yapılan inceleme sonunda kesin olmak üzere oy birliği ile verilen karar açıkça okunup usulünce anlatıldı.14/02/2023

Başkan …
(E-İmzalıdır)
Üye …
(E-İmzalıdır)
Üye …
(E-İmzalıdır)
Katip …
(E-İmzalıdır)