Emsal Mahkeme Kararı Antalya 2. Asliye Ticaret Mahkemesi 2021/541 E. 2023/172 K. 21.03.2023 T.

Görüntülediğiniz mahkeme kararı henüz kesinleşmemiştir. Yararlı olması amacıyla eklenmiştir.

T.C.
ANTALYA
2. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ

ESAS NO : 2021/541 Esas
KARAR NO : 2023/172
DAVA : Alacak (Kooperatif Üyeliğinin Sona Ermesi Nedeniyle)
DAVA TARİHİ : 30/09/2021
KARAR TARİHİ : 21/03/2023

Mahkememizde görülmekte bulunan Alacak (Kooperatif Üyeliğinin Sona Ermesi Nedeniyle) davasının yapılan açık yargılamasının sonunda,
GEREĞİ DÜŞÜNÜLDÜ:Davacı vekili mahkememize verdiği dava dilekçesinde özetle; müvekkillerinin davalı … üyeleri iken aidat borçlarını ödemediklerinden bahisle … Kurulunun … tarih … sayılı çıkarma kararı ile üyelikten ihraç edildiklerini, öncelikle aidat borcunun ödenmesi için üyeye iki ihtarın gönderilmesinin, ihtarların usulüne uygun olarak tebliğ edilmesinin, ilk ihtarnamenin ödemesinin 30 gün geciktirilmiş borcu içerdiğinin yazılmasının, böyle bir borcun ödenmesi için birinci ihtarda 10 gün, ikinci ihtarda 1 aylık sürenin verilmesinin, bu süre içerisinde ödememe halinde müeyyidenin ne olduğunun ve ödenmesi istenen borcun miktarının ve neye ilişkin olduğunun açık ve anlaşılır olarak belirtilmesinin gerektiğini, müvekkillerine mevzuata uygun bir şekilde ihtarat yapılmadan, Yönetim Kurulu kararı ile üyelikten çıkarıldığını, ihraç kararının Yönetim Kurulu tarafından alındığını, ihraç yetkisinin Genel Kurula ait olduğunu, Yönetim Kurulu Genel Kurul tarafından bu konuda yetkilendirilmediği gibi, ana sözleşmede de bu yetki Yönetim Kuruluna bırakılmadığını, kararda yetkili Yönetim Kurulu üyelerinin imzasının bulunmadığını, …’ın yönetim kurulu üyesi olmadığını, müvekkillerinin kooperatife olan eski borçlarını da ödediğini, şu anda davacıların kooperatife borçlarının olmadığını belirterek yönetim kurulunun müvekkilleri hakkında almış bulunduğu … tarih ve … sayılı çıkarma kararının iptal edilerek davacıların her türlü haklarının iade edilmesine, üyeliklerinin devamına, yargılama gideri ile ücreti vekaletin karşı taraftan alınarak müvekkillerine ödenmesine karar verilmesini talep ve dava etmiş, bu talebini duruşmada tekrarlamıştır.
Davalıya usulüne uygun tebligat yapılmış olup, davalı taraf … havale tarihli dilekçesinde özetle; davanın kooperatifin muamele merkezinin bulunduğu yer mahkemesinde görülmesinin gerektiğini, buranın kesin yetkili mahkeme olduğunu, bu nedenle mahkemenin yetkisiz olup, davanın reddedilmesi gerektiğini belirtmiştir.
DELİLLER VE GEREKÇE :
Davacı vekili tarafından kooperatif yönetim kurulunun ihraç kararı, … tarihli genel kurul toplantı tutanağı, delil olarak sunulmuş, mahkememizce davalı … ve … davacıların üyelikleri ve ihraçlarına ilişkin alınmış kararlar ile dayanak belgelerin tebliğ mazbatalarının, genel kurul toplantı tutanaklarının, hazirun cetvellerinin gönderilmesi istenilmiş, gelen yazı cevabı dosya arasına alınmış, Ticaret Sicil Müdürlüğünden kooperatifin sicil dosyası getirtilmiş, bilirkişi incelemesi yaptırılmış, tüm deliller toplanmıştır.
Dava, davalı … davacının ihracına yönelik aldığı kararın iptaline ilişkindir.
Mahkememizce öncelikle davalının yetki itirazı incelenmiş, davalı … merkezinin … ilçesi olduğu görülmüştür. … ile üyesi arasında görülmekte olan davalarda kooperatif merkezinin bulunduğu yer Asliye Ticaret Mahkemesi kesin yetkili olmakla birlikte HSK’nın Asliye Ticaret Mahkemelerinin yargı çevrelerinin belirlenmesine ilişkin 07/07/2021 tarihli 608 sayılı kararı ile kooperatif merkezinin bulunduğu … ilçesinde 01/09/2021 tarihinden sonra açılan ve asliye ticaret mahkemelerinde görülmesi gereken davalar yönünden yargı yeri olarak Antalya ili belirlenmiş olup, mahkememizin bu nedenle yetkili olduğu anlaşılmakla, davalının yetki itirazı reddedilmiştir.
Davalı taraf bu nedenle müstemir yetkili hakimin reddini istemiş ise de, hakimin reddi talebi reddedilmiş, karar istinaf yargılaması sonucu kesinleşmiştir.
Dosya mahkememizce bilirkişiye tevdi edilmiş olup, alınan … tarihli raporda özetle; kooperatifin temsilcilerinin … (yönetim kurulu başkanı), … (ikinci başkan), ve … (muhasip üye) oldukları, … yılında yapılan olağan genel kurul toplantısında yönetim kuruluna asil olarak belirtilen isimlerin, yedek olarak da …, … ve …’nin, denetim kuruluna ise … ve …’ın asil olarak, …’un ise yedek olarak … yıllığına oy birliği ile seçildikleri, … tarihinde yapılan olağan genel kurul toplantısında ise yönetim kurulu asil üyeleri olarak …, … ve …’nin, yedek üyeler olarak …, … ve …’nin, denetim kurulu asil üyeleri olarak da … ve …’un … yıllığına seçildikleri, dava konusu … tarihli … sayılı yönetim kurulu kararı ile aidat ödemesi yapmadığı belirtilen davacıların üyeliklerinin düşürülmesine ve iptallerine karar verildiği, … tarihi itibariyle davacı …’ın …-TL aidat borcunun bulunduğu, … tarihinde hepsini ödediği, …’ın ise …-TL olan borcunu … tarihinde ödediği, davacıların bu tarih itibariyle borçlarının kalmadığı, dava konusu ihraç kararında denetim kurulunda görevli …’ın yönetim kurulu başkan yardımcısı sıfatıyla imzasının bulunduğu, yönetim kurulu … Yedek üyesi …’nin toplantıya çağrılmadığı ve kararı imza etmediği ve kooperatifin ana sözleşmesinin ortaklıktan çıkarma prosedürünü düzenleyen … Maddesine uygun şekilde davacılara herhangi bir ihtarnamenin gönderilmediği, neticeten davacıların çıkarma kararının usulüne uygun ve yetkili yönetim kurulu onayı ile yapılmadığı hususlarının mütala edildiği görülmüştür.
1163 sayılı Kooperatifler Kanununun 16. Maddesine göre; (Değişik fıkra: 06/10/1988 – 3476/4 md.) Kooperatif ortaklığından çıkarılmayı gerektiren sebepler anasözleşmede açıkça gösterilir. Ortaklar anasözleşmede açıkça gösterilmeyen sebeplerle ortaklıktan çıkarılamazlar.2- Ortaklıktan çıkarılmaya yönetim kurulunun teklifi ile genel kurulca karar verilir. Anasözleşme, çıkarılanın genel kurula başvurma hakkı saklı kalmak üzere, bu hususta yönetim kurulunu da yetkili kılabilir.3- Çıkarılma kararı gerekçeli olarak tutanağa geçirileceği gibi, ortaklar defterine de yazılır. Kararın onaylı örneği, çıkarılan ortağa tebliğ edilmek üzere, on gün içinde notere tevdi edilir. Bu ortak tebliğ tarihinden itibaren üç ay içinde itiraz davası açabilir. Tebliğ edilen karar, yönetim kurulunca verilmiş ise ortak, üç aylık süre içinde genel kurula da itiraz edebilir. Bu itiraz, ilk toplanacak genel kurula sunulmak üzere, yönetim kuruluna noter aracılığı ile tebliğ ettirilecek bir yazı ile yapılır. Genel kurula itiraz edildiği takdirde, yönetim kurulunun çıkarma kararı aleyhine itiraz davası açılamaz. İtiraz üzerine genel kurulca verilecek karara karşı itiraz davası hakkı saklıdır. 4- Üç aylık süre içinde, genel kurula veya mahkemeye başvurmak suretiyle itiraz edilmiyen çıkarılma kararları kesinleşir.5- (Ek fıkra: 06/10/1988 – 3476/4 md.) Haklarındaki çıkarma kararı kesinleşmeyen ortakların yerine yeni ortak alınamaz. Bu kişilerin ortaklık hak ve yükümlülükleri, çıkarılma kararı kesinleşinceye kadar devam eder.”şeklinde düzenlenmiştir.
Davalı … ana sözleşmesinin … Maddesinde ortaklıktan çıkarma usulü düzenlenmiş olup, buna göre parasal yükümlülüklerini 30 gün geciktiren üyelerin yönetim kurulu tarafından noter aracılığı ile yapılacak ihtarı takip eden 10 gün içinde yükümlülüklerini yerine getirmedikleri takdirde aynı kurul tarafından ikinci ihtarın yapılacağı, ikinci ihtarı takip eden 30 gün içerisinde de yükümlülüklerinin yerine getirilmemesi halinde yönetim kurulu tarafından ortaklıktan çıkarılacakları belirtilmiştir.
Somut olayda; ana sözleşmeye ve kanuna uygun şekilde davacılara çekilen herhangi bir ihtarnamenin bulunmadığı, ayrıca ihraç kararı alan yönetim kurulunun da kooperatif genel kurulu tarafından seçilmiş üyelerden oluşmayıp, alınan kararın esasen yok hükmünde olduğu, neticeten davacıların ortaklıktan çıkarılma kararlarının ana sözleşmede ve Kooperatifler Kanununda belirtilen usul ve esasa ilişkin şartlara uymaması nedeniyle iptalinin gerektiği sonuç ve kanaatine varılarak davanın kabulüne karar vermek gerekmiş, aşağıdaki şekilde hüküm kurulmuştur.
HÜKÜM: Neden ve kanıtları yukarıda açıklandığı üzere,
1-Davanın kabulü ile davalı … davacıların ihracına ilişkin aldığı … tarih, … sayılı ihraç kararının iptaline,
2-Alınması gerekli …-TL harcın peşin alınan …-TL harcın mahsubu ile bakiye …-TL harcın karar kesinleştiğinde talep halinde davacılara iadesine,
3-Davacılar tarafından yapılan …-TL ilk masraf, …-TL tebligat gideri, …-TL müzekkere gideri, …-TL bilirkişi ücreti olmak üzere …-TL yargılama gideri ile peşin alınan …-TL toplamı …-TL’nin davalıdan alınarak davacılara verilmesine,
4-Davacılar kendisini vekille temsil ettirdiğinden karar tarihinde yürürlükte bulunan Avukatlık Asgari Ücret Tarifesi uyarınca hesaplanan …-TL maktu vekalet ücretinin davalıdan alınarak davacılara verilmesine,
5-Davacılar tarafından yatırılan gider avansı bakiyesinin karar kesinleştiğinde talep halinde davacıya iadesine,
Dair, davacı vekilinin yüzüne karşı, davalı vekilinin yokluğunda gerekçeli kararın tebliğinden itibaren 2 hafta içerisinde Bölge Adliye Mahkemesi’nde ilgili Hukuk Dairesi’nde istinaf yolu açık olmak üzere verilen karar açıkça okundu, usulen anlatıldı.21/03/2023

Katip …
(E-imzalıdır)

Hakim …
(E-imzalıdır)