Emsal Mahkeme Kararı Antalya 2. Asliye Ticaret Mahkemesi 2021/100 E. 2021/666 K. 20.10.2021 T.

Görüntülediğiniz mahkeme kararı henüz kesinleşmemiştir. Yararlı olması amacıyla eklenmiştir.

T.C.
ANTALYA
2. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ
DOSYA NO : 2021/100
KARAR NO : 2021/666
DAVA : ZAYİ BELGESİ VERİLMESİ
DAVA TARİHİ : 18/02/2021
KARAR TARİHİ: 20/10/2021

Yukarıda açık kimliği yazılı taraflar arasında görülen ZAYİ BELGESİ VERİLMESİ davasının mahkememizde yapılan yargılaması sonunda:

GEREĞİ DÜŞÜNÜLDÜ:
DAVA;
Davacı vekili dava dilekçesinde özetle;Müvekkilİ şirket temsilcisi …’ın, .. günü saat 16:00 sularında ikametinin önüne … plakalı aracını park edip kapılarını kilitlediğini, ertesi günün sabahı saat 09:00 sularında aracının yanına gittiğinde sağ arka camının kırık olduğunu gördüğünü, araçtan …marka laptop ve bu leptopa ait mouse, şarj aleti ve ayrıca şirkete ait 2016 yılı yevmiye, kebir ve envanter defteri ile gelir gider faturalarının da olmadığını fark ettiğini, bunun üzerine hemen polis ekiplerine haber verdiğini, yaşanan hırsızlık olayı nedeniyle müvekkil şirkete ait 2016 yılına ait yevmiye, kebir ve envanter defteri ile gelir gider faturalarının zayi olduğuna dair zayi belgesi verilmesini talep ve dava etmiştir.

CEVAP:
Dava hasımsızdır.

DELİLLERİN DEĞERLENDİRMESİ VE HUKUKİ NİTELENDİRME:
Dava; Yevmiye, Defter-i kebir ve envanter defterlerinin kaybedilmesi nedeniyle zayi belgesi verilmesi isteminden ibarettir.
Zayi belgesi verilmesi TTK.nun 82/7.maddesinde düzenlenmiş olup, anılan maddede …Bir tacirin saklamakla yükümlü olduğu defterler ve belgeler; yangın, su baskını veya yer sarsıntısı gibi bir afet veya hırsızlık sebebiyle ve kanuni saklama süresi içinde zıyaa uğrarsa tacir zıyaı öğrendiği tarihten itibaren onbeş gün içinde ticari işletmesinin bulunduğu yer yetkili mahkemesinden kendisine bir belge verilmesini isteyebilir. Bu dava hasımsız açılır. Mahkeme gerekli gördüğü delillerin toplanmasını da emredebilir….” hükmü bulunmaktadır.
Davacı taraf hırsızlık vakasına dayanmaktadır. Ancak, diz üstü bilgisayarın ekipmanları ile birlikte, ticari defterlerin gece, cadde üzerinde park edilmiş arabada bulundurulması hayatın olağan akışına ve günlük yaşam tecrübelerine aykırı bir durumdur. Günümüz yaşam koşullarından edindiğimiz tecrübelere göre arabanın içinde, dışarıdan fark edilecek şekilde artık eşya bırakmanın artık mümkün olmadığı herkesçe bilinen ve öngörülen bir gerçektir. Zira bu durumda mutlaka araç camının kırıldığı ve içindeki eşyaların çalındığı ile ilgili en az bir kaç yakınımızdan duyduğumuz olay veya başımıza gelen, yaşadığımız tecrübeler vardır. O nedenle, arabada bir eşya bırakılacaksa, pek çok insan bu eşyaları görünmeyecek yerlere (bagaja, torpido gözü vb.) koyarak önlem almaya çalışmaktadır. Davacı tarafın, söz konusu bilgisayarla birlikte defterleri gece evine götürmesi gerekirken, arabada, üstelik bagaj yerine dışarıdan fark edilmesi mümkün şekilde araç içinde bırakılması inandırıcı bulunmamıştır. Davacının bu defterleri kaybettiği anlaşılmaktadır. Aksi halde dahi kendisinden beklenen özeni gösterdiği de söylenemez.
Yargıtay 11. Hukuk Dairesinin 16/05/2018 tarih ve 2016/11963 E. 2018/3664 K.sayılı kararında ve benzer pek çok ilamında da değinildiği gibi, TTK’nın 82/7 maddesine göre zayi belgesi verilebilmesi için bu maddede belirtilenler gibi olağanüstü hallerden birinin olayda mevcut olması gerekir. Tacirin saklamakla mükellef olduğu ticari defter ve kayıtlarını özenle muhafaza etmesi zorunludur.
Somut olayda davacının, gerekli dikkat ve özeni göstermeyerek, kendi kusuru ile defterleri kaybettiği anlaşıldığından davanın reddine karar vermek gerekmekte olup aşağıdaki hüküm kurulmuştur

H Ü K Ü M : Yukarıda açıklanan gerekçelerle;
Davanın REDDİNE,

Alınması gerekli harç peşin olarak alındığından yeniden alınmasına YER OLMADIĞINA,
Davacı tarafça yapılan tüm yargılama giderlerinin kendi üzerinde BIRAKILMASINA,
Davacı tarafça yatırılan gider avansından arta kalanının karar kesinleştiğinde talebi halinde DAVACIYA İADE EDİLMESİNE,
Dair davacı vekilinin yüzüne karşı HMK’nun 345 maddesi uyarınca gerekçeli kararın taraflara tebliğinden itibaren iki haftalık süre içinde Antalya Bölge Adliye Mahkemesi ilgili hukuk dairesinde istinaf kanun yolu açık olmak üzere verilen karar açıkça okunup usulünce anlatıldı.20/10/2021
KATİP …
(e-imzalıdır)

HAKİM …
(e-imzalıdır)