Emsal Mahkeme Kararı Antalya 1. Asliye Ticaret Mahkemesi 2021/437 E. 2021/826 K. 02.12.2021 T.

Görüntülediğiniz mahkeme kararı henüz kesinleşmemiştir. Yararlı olması amacıyla eklenmiştir.

T.C.
ANTALYA
1. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ
ESAS NO : 2021/437 Esas
KARAR NO : 2021/826
DAVA : Zayi Belgesi Verilmesi
DAVA TARİHİ : 05/08/2021
KARAR TARİHİ : 02/12/2021

Mahkememizde görülmekte olan Zayi Belgesi Verilmesi davasının yapılan açık yargılaması sonunda;
GEREĞİ DÜŞÜNÜLDÜ:
Davacı…vekili dava dilekçesinde özetle; müvekkil şirketin adresinin değiştirilmesi için işlemlere başlayan şirket yetkilisinin şirket merkezini boşalttığını ve şirkete ait Genel Kurul müzakere defteri, ortaklar pay defteri, karar defteri, gelir koçanlarını şirketin yeni adresi olan Elmalı ilçesine götürmek üzere aracında muhafaza ettiğini, defterler araçta iken, aracını oto yıkamaya verdiğini, daha sonra da aracını şehir içinde birkaç kez otoparka park ettiğini, ihtiyaç duyulması üzerine defterleri araçtan almak istediğinde defterlerin araç içerisinde bulamadığını, söz konusu defter ve evrakları kimin aldığını yada nerede olduğunu bilmediğini, ticari defter ve belgelerin kaybolması sebebiyle müvekkil şirketin mağduriyet yaşadığından zayi belgesinin verilmesini talep ve dava etmiştir.
Eldeki dava bir kısım defter ve belgelerin zayi nedeniyle iptal davasıdır. Davacı…taraf Genel Kurul müzakere defteri, ortaklar pay defteri, karar defteri, gelir koçanlarını kaybettiğini öne sürmüştür.
Toplanan tüm kanıtlar birlikte değerlendirildiğinde dava zayi belgesi verilmesine ilişkindir.
Zayi belgesi verilmesini düzenleyen TTK.nun 82/7.maddesinde”… tacirin saklamakla yükümlü olduğu defterler ve belgeler; yangın, su baskını veya yer sarsıntısı gibi bir afet veya hırsızlık sebebiyle ve kanuni saklama süresi içinde zıyaa uğrarsa tacir zıyaı öğrendiği tarihten itibaren onbeş gün içinde ticari işletmesinin bulunduğu yer yetkili mahkemesinden kendisine bir belge verilmesini isteyebilir.” hükmü haizdir.
Zayi belgesi talep eden davacı…öncelikle bir ziyaa olayının vuku bulduğunu ve bu ziyaanın TTK 82/7. maddesinde belirtildiği hallerden veya benzeri bir olay sonucu meydana geldiğini, defterlerin korunması amacıyla gereken dikkat ve özeni göstermiş olduğunu, ziyaanın onun iradesi dışında meydana geldiğini, yasa gereği tutmak ve saklamak zorunda olduğu şirkete ait karar defterini emin koşullarda saklayıp, muhafaza ettiğini ispatlamak zorundadır.
Talep dilekçesinde ve duruşmadaki beyanlarında arabadaki sandıkta ticari defterler bulunduğu halde arabanın anahtarını da vererek otopark oto yıkama gibi yerlerde arabasını bıraktığını beyan eden yetkilinin, defterlerini taşınma sırasında defterleri emniyetli bir yerde muhafaza etmediği, sandık içinde saklamasının bu sorumluluğu yerine getirdiği kabul edilemeyeceği, bu beyanlar uyarınca kanunen saklamakla yükümlü olduğu belgeleri muhafaza etmek için basiretli bir tacirin alması gereken tedbirleri aldığını, özen görevini yerine getirdiğini, belgelerin zayi olmasında kusuru olmadığını ispat edemediğinden ve dinlenmesi istenen tanıkların taşınmaya ilişkin beyanlarının sonuca etkili olmayacağı anlaşılmakla tanıklar dinlenmeksizin davanın reddine karar verilmiştir.
HÜKÜM: Yukarıda açıklanan nedenlerle;
1-Davanın REDDİNE
2-Harç peşin alındığından yeniden harç alınmasına yer olmadığına,
3-Davacı…tarafından yapılan yargılama giderlerinin kendi üzerinde bırakılmasına,
4-Sarf edilmeyen gider avansının HMK.’nun 333. maddesi uyarınca davacıya iadesine,
Dair, davacı…vekilinin yüzüne karşı, kararın tebliği tarihinden itibaren iki hafta içerisinde Antalya Bölge Adliye Mahkemesinde İstinaf yolu açık olmak üzere verilen karar açıkça okunup, anlatıldı. 02/12/2021

Katip …
¸e-imzalıdır

Hakim …
¸e-imzalıdır