Emsal Mahkeme Kararı Antalya 1. Asliye Ticaret Mahkemesi 2021/373 E. 2022/381 K. 20.04.2022 T.

Görüntülediğiniz mahkeme kararı henüz kesinleşmemiştir. Yararlı olması amacıyla eklenmiştir.

T.C.
ANTALYA
1. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ

ESAS NO : 2021/373 Esas
KARAR NO : 2022/381
DAVA : Zayi Belgesi Verilmesi
DAVA TARİHİ : 03/07/2021

Mahkememizde görülmekte olan Zayi Belgesi Verilmesi davasının yapılan açık yargılaması sonunda,
GEREĞİ DÜŞÜNÜLDÜ:
Davacı vekili dava dilekçesinde özetle; Müvekkili şirkete ait karar defterinin kilitli çanta içerisinde dolapta bulunmakta iken kaybolduğunu, karar defteri hakkında zayi belgesi verilmesini talep ve dava etmiştir.
DAVACI TANIĞI … BEYANINDA:” ben davacı şirkette çalışırım, şirketin yeri değişti, taşınma esnasında şirket yetkilisi karar defterini ayrıca kendisi aracıyla taşıdı. Ancak sonrasında ne olduğu hakkında bilgim bulunmamaktadır. Yeni yerde defterleri bulamadık.” şeklinde beyanda bulunmuştur.
DAVACI TANIĞI … BEYANINDA;” Ben davacı şirkette sekreter olarak çalışıyordum. Olay tarihinde şirket yer değiştiriyordu. Karar defteri kilitli bir çanta içerisinde bulunuyordu. Taşınma esnasında bu çantayı davacı şirket yetkilisi arabasında taşıdı. Ofise çıkardık. Bir gün benden karar defterini istediğinde çantayı ve defteri bulamadık. İşyerinde patron odasında belgelerin olduğu dolapta bulunuyordu söz konusu çanta. Diğer defterleri kolilere koymuştuk. Sadece bu defteri çantaya koyup şirket yetkilisi kendi aracına almıştı. .” şeklinde beyanda bulunmuştur.
Tüm dosya kapsamı incelendiğinde davacı şirkete ait karar defterinin Türk Ticaret Kanunun 82/7 maddesinde belirtilen sınırlı hallerde belirtilen yangın, su baskını, yer sarsıntısı gibi bir afet veya hırsızlığa uğradığına dair kesin kanaat verici bir delil bulunmadığı, nitekim şirkete ait saklanması zorunlu birden çok defter olmasına rağmen sadece bu defterin çanta içerisinde muhafaza edildiğine dair iddianın hayatın olağan akışına aykırı olduğu, tacirin basiretli bir iş adamı gibi davranması gerektiği, somut olayda özen yükümlülüğüne aykırı davranıldığı kanaatine varıldığı anlaşıldığından davanın reddine dair aşağıdaki şekilde hüküm kurulmuştur.
HÜKÜM: Yukarıda açıklanan nedenlerle;
1-Davanın REDDİNE,
2-Alınması gerekli 80,70 TL harçtan peşin alınan 59,30 TL harcın mahsubu ile bakiye 21,4 TL harcın davacıdan tahsili ile Hazineye irad kaydına,
3-Davacı tarafından yapılan yargılama giderlerinin kendi üzerinde bırakılmasına,
4-Sarf edilmeyen gider avansının HMK.’nun 333. maddesi uyarınca davacıya iadesine,
Dair, davacı vekilinin yüzüne karşı, gerekçeli kararın tebliğinden itibaren 2 hafta içerisinde İstinaf yasa yolu açık olmak üzere verilen karar açıkça okundu. Anlatıldı.20/04/2022

Katip …
¸e-imzalıdır

Hakim …
¸e-imzalıdır