Emsal Mahkeme Kararı Antalya 1. Asliye Ticaret Mahkemesi 2020/214 E. 2021/663 K. 27.10.2021 T.

Görüntülediğiniz mahkeme kararı henüz kesinleşmemiştir. Yararlı olması amacıyla eklenmiştir.

T.C.
ANTALYA
1. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ

ESAS NO : 2020/214 Esas
KARAR NO : 2021/663
DAVA : Zayi Belgesi Verilmesi
DAVA TARİHİ : 17/06/2020
KARAR TARİHİ : 27/10/2021

Mahkememizde görülmekte olan Zayi Belgesi Verilmesi davasının yapılan açık yargılaması sonunda,
GEREĞİ DÜŞÜNÜLDÜ:
Davacı vekili dava dilekçesinde özetle; Müvekkili şirketin oyuncak sektöründe faaliyet gösterdiğini, kiracısı olarak bulunduğu adresten başka bir adrese taşınması sırasında bir kısım evrakların kilitli kasa içerisindeyken kiralayan tarafından kasanın boş sanılıp hurdaya verilmesi neticesinde kasa içerisindeki 2017 yılı yevmiye defteri, kebir defteri, envanter defteri, imza sirküleri ve şirket kuruluş evraklarının zayi olduğunu, 2017 yılı yasal kanuni defterlere zayi belgesi verilmesini talep ve dava etmiştir.
Antalya Ticaret Sicil Müdürlüğüne müzekkere yazılarak davacı şirketin sicil dosyası dosya arasına celp edilmiştir.
Antalya Vergi Dairesine Başkanlığına müzekkere yazılarak davacı şirket hakkında vergi inceleme raporu, vergi tekniği raporu ve vergi suç raporu bulunmadığı gelen cevabi yazıdan anlaşılmıştır.
Antalya … Noterliğine müzekkere yazılarak 2017 yılı yevmiye defteri, defteri kebir, envanter defteri, damga vergisi defteri, ortaklar pay defteri ve karar defterine ilişkin defter ve belgelerin tasdiklerinin ne zaman yapıldığına ilişkin cevabi yazı dosya arasına celp edilmiştir.
DAVACI TANIĞI … BEYANINDA:” Ben davacı şirkette çalışıyordum. 2017 yılında taşınacak iken çelik bir kasa vardı. Çok ağır olduğu için vinç ile taşıyacaktık. Derken daha önce şirketin bulunduğu yeri kiralayanlar bize sormadan çelik kasayı atmışlar. Çelik kasanın içinde mali defterlerimiz, tapular vardı. Biz defterlerin söz konusu kasanın içinde olduğunu biliyorduk. Ancak kiracıların söz konusu kasayı atacağını bilmiyorduk. Biz kasayı almaya 2019 yılında gitmiştik.”şeklinde beyanda bulunmuştur.
DAVACI TANIĞI … BEYANINDA:” Ben 2019 yılında davacı şirkette çalışıyordum. Davacı şirketi başka bir yere taşıyorduk. Kasayı ağır olduğu için yerinde bırakmıştık. Ancak daha sonra kasa kayboldu. Taşındıktan tahmini 15-20 gün sonra kasa için geri dönmüştük. Ancak kasa yoktu. Kasanın içerisinde şirkete ait kıymetli evraklar olduğunu şirketin sahibi Mehmet bey biliyordu. Bu olay 2019 yılında gerçekleşti. Ben gözümle evrakları görmedim.”şeklinde beyanda bulunmuştur.
GEREKÇE;
Dava davacı şirketin 2017 yılı yasal kanuni defterlerinin zayi olduğu iddiasına dayalı açılan zayi belgesi verilmesi isteminden ibarettir.
TTK 82/7 maddesinde tacirin ziya öğrendiği tarihten itibaren 15 gün içinde ticari işletmesinin bulunduğu yetkili yer Mahkemesinde zayi davası açabileceği hüküm altına alınmıştır. Madde de belirtilen 15 günlük dava açılmasına ilişkin süre hak düşürücü süredir. Davacının dosya kapsamındaki dinlenen tanıklar beyanından da anlaşılacağı üzere taşınmasının 2019 yılında gerçekleştiği, defterlerin ise 2019 yılında kaybolan kasa içerisinde olduğunun davacı bilgisi dahilinde olduğu, dolayısıyla davacının 2019 yılında defterlerin zayi olduğunu öğrendiği Mahkememizce kabul edilmekle davanın hak düşürücü süre içerisinde açılmadığı anlaşıldığından davanın usulden reddine dair aşağıdaki şekilde hüküm kurulmuştur.
HÜKÜM: Yukarıda açıklanan nedenlerle;
1-Davanın USULDEN REDDİNE,
2-Alınması gerekli 59,30 TL harçtan peşin alınan 54,40TL harcın mahsubu ile bakiye 4,9 TL harcın davacıdan tahsili ile Hazineye irad kaydına,
3-Davacı tarafından yapılan yargılama giderlerinin kendi üzerinde bırakılmasına,
4-Sarf edilmeyen gider avansının HMK.’nun 333. maddesi uyarınca davacıya iadesine,
Dair, davacı vekilinin yüzüne karşı, gerekçeli kararın tebliğinden itibaren 2 hafta içerisinde İstinaf yasa yolu açık olmak üzere verilen karar açıkça okundu. Anlatıldı.27/10/2021

Katip …
¸e-imzalıdır

Hakim …
¸e-imzalıdır