Emsal Mahkeme Kararı Antalya 1. Asliye Ticaret Mahkemesi 2018/812 E. 2018/838 K. 03.12.2018 T.

Görüntülediğiniz mahkeme kararı kesinleşmiş bir karardır.

T.C.
ANTALYA
1. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ

ESAS NO : 2018/812 Esas
KARAR NO : 2018/838
DAVA : Kayyımlık (Ticari Şirkete Kayyım Atanması)
DAVA TARİHİ : 27/11/2018
KARAR TARİHİ : 03/12/2018

Mahkememizde görülmekte olan Kayyımlık (Ticari Şirkete Kayyım Atanması) davasının yapılan açık yargılaması sonunda;
GEREĞİ DÜŞÜNÜLDÜ:
Davacı vekili dava dilekçesinde özetle; müvekkili şirket yetkisi ve tek ortağı olan …’nun … tarihinde vefat ettiğini, şirketin mirasçılarına kaldığını, mirasçıların ise bir araya gelerek bir anlaşmaya varamadığı gibi toplantı yapılmak istenilmesi durumunda dahi bu işlemin tebliğ, karar ve ilan işlemlerinin aylarca sürebileceğini, ancak aktif olarak günlük iş ve ödeme aşısı olan işbu şirketin tek yetkili ve ortağı olan …’nun vefat ettiği bu tarihten bu yana Belediyeler ve Çevre ve Şehircilik İl Müdürlükleri nezdinde iş bitimi, yapyı ruhsatı, tadilat, vb, yapı kullanım itzni, kontrol evrakalrı, hakediş tutanakları vb birçok iş ve belgede imzasının gerektiğini, bu belgelerin imzalanamaması nedeni ile yapı denetimin çalışmalarınının fiilen durduğunu, bu sebeple müteahhit firmaların bir imza için inşaatlarına devam etemediğini ve yapı denetim hesaplarının da bu nedenle mal müdürlüğü tarafından ödemeler yapılamadığını beyan ederek, davanın kabulü ile şirket çalışanı müh. …’nın esas hakkında karar verilinvceye kadar mümkün olması durumunda tensiple birlikte tedbiren, şirkettek ortağının mirasçıları tarafından bir araya gelinerek bir yasal temsilci atanana kadar yönetim kayyumu olarak atanmasınma karar verilmesini talep ve dava etmiştir.
Davacı şirketin tek ortağı ve sahibi olan …’nun ölümü nedeniyle; anonim şirketin paylarının, TTK 494/2 maddesi uyarınca mülkiyetinin ve bunlardan kaynaklanan mal varlığına ilişkin hakların derhal, genel kurula katılma haklarıyla oy hakları ise ancak şirketin onayı ile birlikte olmak üzere mirasçıları olan anne va babasına geçtiği anlaşılmaktadır.
TTK.nun anonim şirketleri düzenleyen 530/1 maddesine göre, uzun süreden beri şirketin kanun gerekli organlarından biri mevcut değilse veya genel kurul toplanamıyorsa, pay sahipleri, şirket alacaklıları veya Gümrük ve Ticaret Bakanlığının istemi üzerine, şirket merkezinin bulunduğu yerdeki asliye ticaret mahkemesi, yönetim kurulunu da dinleyerek şirketin durumunu kanuna uygun hale getirmesi için bir süre belirler. Bu süre içinde durum düzeltilmezse, mahkeme şirketin feshine karar verir.
Bu durumda şirketin, ortaklarından-pay sahiplerinden bağımsız olarak TMK 427/4 maddesine göre kendisine kayyum tayin edilmesini talep edemeyeceği anlaşılmakla davanın usulden reddine dair aşağıdaki şekilde hüküm tesis edilmiştir.
HÜKÜM: Yukarıda açıklanan nedenlerle;
1-Davanın USULDEN REDDİNE,
2-Harç peşin alındığından ayrıca harç alınmasına yer olmadığına,
3-davacı tarafından yapılan yargılama giderlerinin kendi üzerinde bırakılmasına,
4-Sarf erdilmeyen gider avansının HMK.nun 333. Maddesi uyarınca davacıya iadesine,
Dair, taraf vekillerinin yokluğunda, gerekçeli kararın tebliğinden itibaren 2 hafta içerisinde İstinaf yasa yolu açık olmak üzere, dosya üzerinde yapılan inceleme sonunda karar verildi. 03/12/2018

Başkan …
¸e-imzalıdır
Üye …
¸e-imzalıdır
Üye …
¸e-imzalıdır
Katip …
¸e-imzalıdır