Emsal Mahkeme Kararı Antalya 1. Asliye Ticaret Mahkemesi 2018/606 E. 2018/689 K. 22.10.2018 T.

Görüntülediğiniz mahkeme kararı henüz kesinleşmemiştir. Yararlı olması amacıyla eklenmiştir.

T.C.
ANTALYA
1. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ

ESAS NO : 2018/606 Esas
KARAR NO : 2018/689
DAVA : Zayi Belgesi Verilmesi
DAVA TARİHİ : 14/09/2018
KARAR TARİHİ : 22/10/2018

Mahkememizde görülmekte olan Zayi Belgesi Verilmesi davasının yapılan açık yargılaması sonunda,
GEREĞİ DÜŞÜNÜLDÜ:
Davacı asillerin … tarihli dilekçesinde özetle; müteveffa eşi …, … tarihinde vefat ettiğini, eşine ait … Yapı İnş. Turz. San. Ve Tic. Ltd. Şti. İsimli … ticaret sicil numaralı ticari işletmesi bir yılı aşkın süredir faaliyet göstermediğini, eşimin öldükten sonra şirketin kapatılması amacıyla muhasebeci ile birlikte ilgili şirket evrakları arandığını ancak ortaklar pay defterinin zayi olduğunun fark edildiğini ve bunun üzerine 10/09/2018 tarihinde tutunak tutulduğunu, açıklanan nedenlerle ortaklar pay defterinin zayi olduğuna dair karar verilmesini talep etmiştir.
Davacı asillere … tarihli tensip zaptının 5 nolu ara kararı uyarınca tebligat çıkartıldığı, ancak davacıların herhangi bir delil sunmadıkları anlaşıldı.
Her ne kadar davacılar şirketin ortaklar pay defterinin kaybolduğunu belirterek ortaklar pay defterinin zayi olduğuna dair karar verilmesini talep etmişlerse de; davacıların dava dilekçesine veraset ilamı dışında sadece 10.09.2018 tarihli ortaklar pay defterinin bulunamadığına ilişkin bir tutanak sundukları, davacılara ortaklar pay defterinin nasıl kaybolduğuna ilişkin açıklama ve belgelerini sunmak için 2 haftalık kesin süre verilmişse de ; kendilerine verilen kesin süre içerisinde de bir delil sunmadıkları anlaşılmıştır. Tacirin 82. Maddenin son fıkrasından yararlanabilmesi için bir taraftan defterlerin korunması amacıyla gereken dikkat ve ihtimamı göstermiş buunması, diğer taraftan da ziyaa uğramanın onun iradesi dışında, elinde olmayan bir nedenle meydana gelmiş olması zorunludur. Somut olayımızda ise davacı taraf söz konusu belgelerin kaybolduğunu belirtmiştir. TTK 82. Maddede zayii olarak kabul edilen hallerin afet ve hırsızlık olarak kabul edilmesi karşısında, davaya konu olayda zayi belgesi istenilen şirketin ortaklar pay defterinin kaybolduğu belirtilmişse de, kaybolma halinin TTK 82. Maddede sayılmaması, sayılsa idi dahi davacıların söz konusu belge ve defterlerin ne şekilde kaybolduğu, ne zaman kaybolduğu, kaybolmaması için gereken ihtimamın gösterildiğine ilişkin delil sunmamaları karşısında tarafların TTK’nun 82. Maddesinen yararlanamayacağı anlaşılmakla davanın reddine karar verilerek aşağıdaki şekilde hüküm kurulmuştur.
HÜKÜM: Yukarıda açıklanan nedenlerle;
1-Davacıların davasının REDDİNE,
2-Peşin alınan harcın mahsubu ile yeniden alınmasına yer olmadığına,
3-Sarf edilmeyen gider avansın, kararın kesinleşmesinden sonra davacılara iadesine,
Dair, dosya üzerinde yapılan inceleme sonucunda, kararın tebliğinden itibaren 2 hafta içerisinde İstinaf yasa yolu açık olmak üzere karar verildi. 22/10/2018

Katip …
¸e-imzalı

Hakim …
¸e-imzalı