Emsal Mahkeme Kararı Antalya 1. Asliye Ticaret Mahkemesi 2018/342 E. 2018/778 K. 14.11.2018 T.

Görüntülediğiniz mahkeme kararı kesinleşmiş bir karardır.

T.C.
ANTALYA
1. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ

ESAS NO : 2018/342 Esas
KARAR NO : 2018/778
DAVA : Ticari Şirket (Şirket Ortaklık Payı Alacağının Tahsili Kaynaklı)
DAVA TARİHİ : 21/05/2018
KARAR TARİHİ : 14/11/2018

Mahkememizde görülmekte olan Ticari Şirket (Şirket Ortaklık Payı Alacağının Tahsili Kaynaklı) davasının yapılan açık yargılaması sonunda,
GEREĞİ DÜŞÜNÜLDÜ:
Davacının dava dilekçesinde özetle; ortağı şirketin adresden taşınmış olduğu, antalya ticaret odasındaki kayıttaki adresde de bulunamamakta olduğunu, 20 yıldır faaliyet gösterip herhangi bir gelir tarafına ödenmediğini, hisse artışlarından bilgisinin olmadığını ve hisse bedelinin azaldığını, şirket hakkında hem tespit yapılmasını, hemde ortaklıktan çıkarılmayı talep ve beyan ettiği anlaşıldı.
Davalı şirket vekilinin beyan dilekçesinde özetle; müvekkil şirket sağlık hizmetleri alanında faaliyet göstermek üzere kurulmuş isede şirket amacını gerçekleştiremediğini, şirketin kurulduğu günden bu tarafa herhangi bir ticari faaliyeti bulunmadığını, davacının iddia ettiği gibi sermaye artırımı olmadığı gibi herhangi bir şekilde elde edilmiş ve şirket uhdesinde paylaşılacak şekilde bir kazancın olmadığını, yukarıda belirtilen nedenlerle davanın reddini talep etmiştir.
Ticaret Sicil Müdürlüğüne müzekkere yazıldığı, davalı şirketin ticaret sicil dosyasının gönderildiği anlaşıldı.
Davacı dava dilekçesi ile davalı şirket ortaklığından çıkmaya izin, hisse bedelinin kendisine verilmesini talep etmişse de;
TTK 531. Maddenin incelenmesinde; haklı sebeplerin varlığı halinde sermayenin en az 1/10 una sahip pay sahiplerinin şirketin feshini isteyebileceği, ancak fesih talebiyle açılan davada haklı sebeplerin varlığı halinde; davacı pay sahibinin şirketten çıkarılmasına veya duruma uygun düşen diğer bir çözüme hükmedilebileceği düzenlenmiştir.
Tüm dosya kapsamından yapılan yargılamada davalı şirketin sicil dosyasının incelenmesinde ; şirketin sermayesinin değerini 105.000 tl olduğu, her biri 100 tl kıymetinde 1.050 hissenin bulunduğu, davacının toplam 5 payının bulunduğu, hisse senetlerinin nama yazılı olduğu, bu aşamaya kadar davalı şirketin genel kurulu tarafından kar payı dağıtımına ilişkin bir karar alınmadığı gibi şirketin sermayesinin tenziline karar verildiği görülmüştür.
TTKnın 437. Maddesinde bilgi alma hakkı düzenlenmiş olup, davacının davalı şirkete başvurduğu, başvurunun ardından talebinin reddedildiğine ilişkin bir iddiası yoktur.
TTK 408. Maddede kar payı dağıtımının genel kurulun devredilemez görev ve yetkileri arasında bulunduğunun hüküm altına alındığı sabittir.
Davacı davalı şirketin adresinde bulunmadığını, 20 yıldır kendisine herhangi bir gelir ödenmediğini, hisse bedelinin azaldığını öne sürerek davalı şirketten çıkarılmaya izin verilmesini talep etmişse de;
6102 sayılı TTK da Limited şirketlere ilişkin kısımda şirketten çıkmaya izin hükümlerinin düzenlenmiş olmasına rağmen, Anonim Şirketleri düzenleyen kısmında Limited Şirketlere bu yönden atıf bulunmadığı gibi, ayrı bir şirket ortaklığından çıkarılmaya izni düzenleyen bir hükmün de bulunmaması karşısında davacının şirket ortaklığından çıkmaya izin ve hisse bedelinin tahsilini talep edemeyeceği anlaşılmış olup, Yargıtay … HD. Nin …/… esas sayılı emsal ilamı da dikkate alınarak davacının davasının reddine karar verilmiştir.
HÜKÜM: Yukarıda açıklanan nedenlerle;
1-Davacının davasının REDDİNE,
2-Harç peşin alındığından ayrıca harç alınmasına yer olmadığına,
3-Avukatlık Asgari Ücret Tarifesi uyarınca hesaplanan 2.180,00- Tl vekalet ücretinin davacıdan alınarak davalıya verilmesine,
4-Davacı tarafından yapılan yargılama giderlerinin kendi üzerinde bırakılmasına,
5-Sarf edilmeyen gider avansın, kararın kesinleşmesinden sonra davacıya iadesine,
Dair, taraf vekillerinin yüzüne karşı, gerekçeli kararın tebliğinden itibaren 2 hafta içerisinde İstinaf yasa yolu açık olmak üzere verilen karar açıkça okundu. Anlatıldı.
14/11/2018

Katip …
¸e-imzalı

Hakim …
¸e-imzalı