Görüntülediğiniz mahkeme kararı kesinleşmiş bir karardır.
T.C.
ANTALYA
1. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ
ESAS NO : 2018/238 Esas
KARAR NO : 2018/403
DAVA : Şirketin İhyası
DAVA TARİHİ : 06/04/2018
KARAR TARİHİ : 22/05/2018
Davacı vekilinin mahkememize verdiği dava dilekçesinin yapılan dosya incelemesi sonunda;
GEREĞİ DÜŞÜNÜLDÜ:
Davacı vekili dava dilekçesine özetle; Antalya Ticaret Sicil Müdürlüğünün … tarihli kararı ile temsilcisi ve ortağı olduğu …Ticaret Anonim Şirketi’nin … tarihinde re’sen terkin işlemine tabi tutulduğunu, şirket üzerinde kayıtlı bulunan … plakalı araçların hurda durumunda bulunmasına rağmen re’sen terkin işlemi sebebiyle hurda işlemi yapılamadığını, bu nedenle söz konusu araçların hurda işlemlerinin yapılabilmesi için şirketin ihyasına karar verilmesini, bu konuda davacı olarak tarafının yetkilendirilmesini ve temsilci atanmasını talep ve dava etmiştir.
Antalya Ticaret Sicil Müdürlüğü’nün cevap dilekçesinde, özetle; … Ticaret Anonim Şirketi’nin … tarihinde ticaret sicil kayıtlarında tescil edildiğini, şirket kaydının … tarihinde ticaret sicilinden re’sen terkin edildiğini, iş bu dava kapsamında müdürlüklerince yasal hasım olarak bulunması ve re’sen terkin işleminin mevzuata uygun tesis edilmesi sebebiyle masrafların karşı tarafa yükletilmesini talep etmiştir.
Dava, TTK’nun Geçiçi 7. maddesi uyarınca ticaret sicilinden re’sen terkin edilen şirketin ihyası istemine ilişkindir.
6102 sayılı TTK’nın geçici 7. maddenin 15. bendinin son cümlesinde “Ticaret sicilinden kaydı silinen şirket veya kooperatifin alacaklıları ile hukuki menfaatleri bulunanlar haklı sebeplere dayanarak silinme tarihinden itibaren beş yıl içinde mahkemeye başvurarak şirket veya kooperatifin ihyasını isteyebilir.” hükmü yer almaktadır. Somut olayda; ihyası istenilen şirketin… tarihinde sicilden terkin edildiği, davanın yasada belirtilen beş yıllık süre içerisinde açıldığı, davacının terkin öncesinde ihyası istenilen şirketten alacaklı oldukları iddiasında olmaları nedeniyle davada taraf ehliyetinin bulunduğu hususları sabittir.
6102 sayılı TTK.’nun 547. Maddesi; “tasfiyenin kapanmasından sonra ek tasfiye işlemlerinin yapılmasının zorunlu olduğu anlaşılırsa son tasfiye memurları, yönetim kurulu üyeleri, pay sahipleri veya alacaklıların şirket merkezinin bulunduğu yerdeki asliye Ticaret Mahkemesinden bu ek işlemler sonuçlandırılıncaya kadar şirketin yeniden tescilini isteyebilirler. Mahkeme istemin yerinde olduğuna kanaat getirirse şirketin ek tasfiye iin yeniden tesciline karar verir ve bu işlemleri yapmaları için son tasfiye memurlarını veya yeni bir veya birkaç kişiyi tasfiye memuru olarak atayarak, tescil ve ilan ettirir” şeklinde düzenlenmiştir.
İhyası talep edilen şirketin … tarihinde ticaret sicilinden re’sen terkin edildiğini, bu nedenle davacının şirket ihyası davası açmakta hukuki yararlarının bulunduğu gözetilerek, TTK.’nın 547 maddesi uyarınca davacının davasının kabulü ile sadece şirket adına kayıtlı araçların hurda işlemlerinin yapılarak trafikten terkin edilebilmesi için, Antalya Ticaret Sicil Müdürlüğü’nün … sicil numarasında kayıtlı …Şirketi’nin ihyasına ve tasfiye memuru olarak şirket yetkilisi …’in atanmasına karar verilmiş aşağıdaki hüküm kurulmuştur.
HÜKÜM: Yukarıda açıklanan nedenlerle;
1-Davanın KABULÜ İLE, Antalya Ticaret Sicil Müdürlüğü’nün … sicil numarasında kayıtlı … Şirketi’nin ihyasına ve sadece şirket adına kayıtlı araçların hurda işlemlerinin yapılarak trafikten terkin edilebilmesi için tasfiye memuru olarak şirket yetkilisi … TC.NO:…) atanmasına, Antalya Ticaret Siciline TESİCİL VE İLANINA,
3-Harç peşin alındığından yeniden alınmasına yer olmadığına,
4-Davanın mahiyeti gereği yargılama giderlerinin davacı üzerinde bırakılmasına,
5-Sarf edilmeyen gider avansının HMK.’nın 333. maddesi uyarınca davacıya iadesine,
Dair, dosya üzerinde yapılan inceleme sonuncunda, gerekçeli kararın tebliğinden itibaren iki hafta içerisinde İstinaf yasa yolu açık olmak üzere karar verildi.22/05/2018
Katip …
¸e-imzalı
Hakim …
¸e-imzalı