Emsal Mahkeme Kararı Ankara Bölge Adliye Mahkemesi 4. Hukuk Dairesi 2021/2068 E. 2021/2066 K. 16.09.2021 T.

Görüntülediğiniz mahkeme kararı kesinleşmiş bir karardır.

T.C. ANKARA BÖLGE ADLİYE MAHKEMESİ BAM 4. HUKUK DAİRESİ
T.C.
ANKARA
BÖLGE ADLİYE MAHKEMESİ
4. HUKUK DAİRESİ

T Ü R K M İ L L E T İ A D I N A
K A R A R

BAŞKAN : … (…)
ÜYE : … (…)
ÜYE : … (…)
KATİP : … (…)

İNCELENEN KARARIN
MAHKEMESİ : ANKARA 9. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ
TARİHİ : 04/05/2021
NUMARASI …
DAVANIN KONUSU : Temliknamenin İptali
TALEP KONUSU : İhtiyati Tedbir
KARAR TARİHİ : 16/09/2021
KARARIN YAZIM TARİHİ : 23/09/2021

Taraflar arasındaki temliknamenin iptali davasının yapılan yargılaması sırasında mahkemece ihtiyati tedbir isteminin reddine dair verilen karara karşı davacı tarafından istinaf kanun yoluna başvurulmuş olmakla dosya incelendi. Gereği görüşülüp düşünüldü.
Dava ve talep, temliknamenin iptali ve icra takip dosyasından temlik alacaklısına yapılacak reddiyat işlemlerinin ihtiyati tedbir yoluyla durdurulması istemine ilişkindir.
Mahkemece, “ihtiyati tedbir isteminin reddine” dair verilen karara karşı davacı tarafından, mahkemenin kararını gerekçeli olarak açıklamadığı, şekli inceleme yaparak karar verdiği, davalıların kötü niyetli oldukları, beyanlarının haklılıklarını ispatladığı, ihtiyati tedbir verilmemesi halinde haklarına halel geleceğinin yüksek ihtimal olduğu, eksik incelemeyle karar verildiği, ihtiyati tedbir koşullarının oluştuğu ileri sürülerek istinaf kanun yoluna başvurulmuştur.
Gerek istinaf sebebi yapılan ve gerekse HMK’nın 355. maddesine göre kamu düzeni nedeniyle resen dikkate alınması gereken hususların incelenmesinde;
HMK’nın 389. maddesinde, “Mevcut durumda meydana gelebilecek bir değişme nedeniyle hakkın elde edilmesinin önemli ölçüde zorlaşacağından ya da tamamen imkânsız hâle geleceğinden veya gecikme sebebiyle bir sakıncanın yahut ciddi bir zararın doğacağından endişe edilmesi hâllerinde, uyuşmazlık konusu hakkında ihtiyati tedbir kararı verilebilir.” düzenlemesi mevcuttur.
Dosya kapsamı, ileri sürülen istinaf sebepleri, HMK’nın 389. ve devamı maddelerinde belirlenen ihtiyati tedbir şartlarının somut olayda bulunmadığı dikkate alındığında mahkemenin vakıa ve hukuki değerlendirmesinin usul ve yasaya uygun olduğu anlaşılmakla, davacının istinaf başvurusunun esastan reddine dair aşağıdaki şekilde hüküm kurmak gerekmiştir.
HÜKÜM: Yukarıda açıklanan nedenlerle;
1-Davacının istinaf başvurusunun 6100 sayılı HMK’nın 353/1/b/1 maddesi gereğince ESASTAN REDDİNE,
2-İstinaf karar ve ilam harcı peşin alındığından davacıdan yeniden harç alınmasına yer olmadığına,
3-İstinaf yargılama giderlerinin istinaf kanun yoluna başvuran davacı üzerinde bırakılmasına,
4-İstinaf kararının yerel mahkemece taraflara tebliğine,
Dosya üzerinde yapılan inceleme sonucunda kesin olmak üzere 16/09/2021 tarihinde oybirliği ile karar verildi.