Görüntülediğiniz mahkeme kararı henüz kesinleşmemiştir. Yararlı olması amacıyla eklenmiştir.
T.C. … BÖLGE ADLİYE MAHKEMESİ BAM 37. HUKUK DAİRESİ Esas-Karar No: 2023/2095 – 2023/104
T.C
…
BÖLGE ADLİYE MAHKEMESİ
37. HUKUK DAİRESİ
DOSYA NO : 2023/2095
KARAR NO : 2023/104
T Ü R K M İ L L E T İ A D I N A
K A R A R
İNCELENEN KARARIN
MAHKEMESİ : … 3. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ
TARİHİ : 22/11/2022
NUMARASI : 2022/355 Esas – 2022/904 Karar
DAVACI :
VEKİLİ :
DAVALI :
VEKİLİ :
DAVANIN KONUSU : İtirazın İptali
Hukuk Mahkemesince yukarıda tarih ve numarası yazılı İtirazın İptali davasında verilen karara yönelik, davalı vekili tarafından süresinde istinaf kanun yoluna başvurulmuş olmakla; dosyadaki tüm kağıtlar okunup gereği görüşülüp düşünüldü.
Davacı vekili dava dilekçesinde özetle; mülkiyeti ve tasarruf yetkisi … Büyükşehir Belediye Başkanlığı’na ait olan … AVM karşısında bulunan otoparkın işletme hakkının belediye meclis kararı ile kendilerine devredildiğini, taraflar arasında bu alana ilişkin olarak otopark abonelik sözleşmesi imzalandığını, müvekkilinin otopark ücretlerinin ödenmesi amacıyla düzenlenen fatura bedellerinin ödenmemesi üzerine … 11. İcra Dairesi’nin 2021/6856 esas ayılı dosyasi ile icra takibi başlatıldığını, davalının haksız olarak itiraz ettiğini iddia ederek itirazın iptali ile takibin devamına, davalı aleyhine alacağın %20’sinden az olmamak kaydı ile icra inkar tazminatına hükmedilmesini talep ve dava etmiştir.
Davalı vekili cevap dilekçesinde özetle; sözleşme konusunun temelde kira olması nedeniyle görevsiz mahkemede dava açıldığını, abonelik sözleşmesine konu yeşil alanın … Büyükşehir Belediye Meclisi’nin 14/09/2015 tarihli ve 1921 sayılı kararı ile davacıya tahsis edildiğini, bu kararın … 8. İdare Mahkemesi’nin 2016/1110 esas 2016/4292 karar ve … 8. İdare Mahkemesi’nin 2019/439 esas 2019/1160 karar sayılı ilamları ile iptal edildiğini, iptal kararı ile idari işlemin geriye dönük olarak iptal edildiğinden taşınmazın …belediye Başkanlığı’nın tasarrufunda olduğu ve müvekkilinin de ödemelerini yaptığını, ödemelerin mükerrer olduğunu savunarak davanın reddine karar verilmesini talep etmiştir.
Mahkemece; davanın görev dava şartı yönünden usulden reddi ile mahkemenin görevsiz olduğunun tespitine karar verilmiştir.
Davalı vekili; dosyaya sunulan dava dilekçesine ek olarak davalı şirketle imzalanmış olan abonelik sözleşmesi sunulduğunu, söz konusu sözleşme başlığından dahi anlaşılacağı üzere açıkça abonelik sözleşmesi olduğunu ve bu kapsamda, dava konusu uyuşmazlık hakkında görevli olan asliye ticaret mahkemesinde açıldığını, aynı zamanda davalı tarafından dosyaya sunulan cevap dilekçesi incelendiği zaman, davalı tarafın da söz konusu sözleşmeden “abonelik sözleşmesi” olarak bahsettiğinin açıkça görüleceğini, bu nedenle taraflar arasındaki akdedilen ve işbu dava konusu olan sözleşmenin “abonelik sözleşmesi” olduğunun sabit olduğunu bildirerek istinaf kanun yoluna başvurmuştur.
6098 sayılı TBK’nun 299.maddesine göre kira sözleşmesi, kiraya verenin bir şeyin kullanılmasını, veya kullanmayla birlikte ondan yararlanılmasını, kiracıya bırakmayı, kiracının da buna karşılık kararlaştırılan kira bedelini ödemeyi üstlendiği sözleşmedir.
01/10/2011 tarihinde yürürlüğe giren 6100 Sayılı HMK’nun 4/1-a maddesine göre “Kiralanan taşınmazların, 09.06.1932 tarihli ve 2004 sayılı İcra ve İflas Kanununa göre ilamsız icra yoluyla tahliyesine ilişkin hükümler ayrık olmak üzere, kira ilişkisinden doğan alacak davaları da dâhil olmak üzere tüm uyuşmazlıkları konu alan davalar ile bu davalara karşı açılan davalarda” Sulh Hukuk Mahkemesi görevlidir.
6100 Sayılı HMK’nun 1. ve devamı maddelerine göre mahkemelerin görevinin dava konusuna göre belirlendiği anlaşılmaktadır. Dava konusu ise dava dilekçesinde ileri sürülen vakıalar ve talep sonucundan anlaşılır. Davalı tarafından ileri sürülen hususlar savunma mahiyetinde olup dava konusunun belirlenmesine esas alınamaz.
Olayımıza gelince, dava konusu taşınmazın taraflar arasında kiralama sözleşmesine dayalı itirazın iptali talebine ilişkindir. Taraflar arasında aktedilen sözleşmede tarafların edimleri ile sözleşmenin hukuki unsurları değerlendirildiğinde her ne kadar sözleşmeyi abonelik sözleşmesi olarak adlandırmış iseler de, taraflar arasındaki sözleşmenin kira sözleşmesi niteliğinde olduğu anlaşılmıştır. Kira sözleşmelerinden kaynaklanan her türlü uyuşmazlıklarda HMK.nun 4/1-a maddesine göre Sulh Hukuk Mahkemesi görevlidir. Görev dava şartı olup yargılamanın her aşamasında resen gözönüne alınması gerekir. Dava kira sözleşmesi ve kira ilişkisinden kaynaklandığına göre, görevli mahkeme Sulh Hukuk Mahkemesi olup, Asliye Ticaret Mahkemesi tarafından görevsizlik kararı verilmesinde bir usulsüzlük bulunmadığından bu nedenle davalı vekilinin istinaf kanun yolu başvuru isteminin esastan reddine ilişkin aşağıdaki şekilde hüküm kurulmuştur.
HÜKÜM: Yukarıda açıklanan nedenlerle;
Dosya kapsamına, toplanan delillere, … 3. Asliye Ticaret Mahkemesi’nin 22/11/2022 tarihli ve 2022/355 Esas – 2022/904 Karar sayılı hükmünde mahkemenin vakıa ve hukuki değerlendirmesi bakımından usul ve esas yönünden yasaya aykırı bir durum bulunmamasına göre, davalı vekilinin istinaf kanun yolu başvuru isteminin 6100 Sayılı HMK’nin 353/1-b.1 maddesi gereğince ESASTAN REDDİNE,
Harçlar Kanunu gereğince karar tarihi itibariyle alınması gereken 269,85 TL harcın peşin alınan 179,90 TL harçtan mahsubu ile bakiye 89,95 TL harcın istinaf kanun yoluna başvuran taraftan tahsili ile hazineye irat kaydına,
HMK 27. maddesi gereği, tarafların hukuki dinlenilme hakkı nedeniyle ve 04/08/2017 tarihinde yürürlüğe giren 7035 sayılı Yasanın 27. maddesi ile HMK 302. maddesine eklenen 5.fıkrası uyarınca hükmün ilk derece mahkemesince taraflara tebliğ edilmesine,
Dosya üzerinde yapılan incelemede 14/09/2023 tarihinde oy birliği ile kesin olarak karar verildi.
GEREKÇELİ KARARIN YAZILDIĞI TARİHİ : 14/09/2023
Başkan
Üye
Üye
Katip