Emsal Mahkeme Kararı Ankara Bölge Adliye Mahkemesi 31. Hukuk Dairesi 2020/634 E. 2021/796 K. 16.09.2021 T.

Görüntülediğiniz mahkeme kararı kesinleşmiş bir karardır.

T.C. ANKARA BÖLGE ADLİYE MAHKEMESİ BAM 31. HUKUK DAİRESİ
T.C.
ANKARA
BÖLGE ADLİYE MAHKEMESİ
31. HUKUK DAİRESİ

….
(İnceleme Aşamasında Süreden Reddine,)

T Ü R K M İ L L E T İ A D I N A
K A R A R

….
İNCELENEN KARARIN
MAHKEMESİ : ANKARA 4. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ
TARİHİ : 27/02/2019
NUMARASI :….
DAVANIN KONUSU : İtirazın İptali (Eser Sözleşmesinden Kaynaklanan)
KARAR TARİHİ : 16/09/2021
KARARIN YAZIM TARİHİ : 29/09/2021

Davacı vekili tarafından davalı aleyhine açılan eser sözleşmesinden kaynaklanan itirazın iptali istemine ilişkin davada mahkemece asıl ve birleşen davanın kabulüne, karşı davanın reddine dair verilen karara karşı süresi içinde davalı-karşı davacı vekilince istinaf kanun yoluna başvurulması üzerine yapılan incelemede;
GEREĞİ GÖRÜŞÜLÜP DÜŞÜNÜLDÜ:
HMK’nun 345/1. maddesi gereğince istinaf kanun yoluna başvuru süresi iki hafta olup, bu süre, ilamın usulen taraflardan her birine tebliğiyle işlemeye başlar.
Tebligat Kanunun “Vekile ve kanuni mümesile tebligat” başlıklı 11.maddesinde vekil vasıtasıyla takip edilen işlerde tebligatın vekile yapılacağı, vekilin birden çok olması halinde bunlardan birine tebligat yapılmasının yeterli olduğu, eğer tebligat birden fazla vekile yapılmış ise, bunlardan ilkine yapılan tebliğ tarihinin asıl tebliğ tarihi sayılacağı düzenlenmiştir. Tebligat Yönetmeliğinin 18/2.maddesi de aynı düzenlemeyi içermektedir.
Mahkeme kararı, davalı şirketin vekili Av. …. 31/03/2019 tarihinde tebliğ edilmiştir. Adı geçen avukatın, bu tarihten önce vekaletinin sona erdiğine dair dosya kapsamında her hangi bir bilgi ve belge bulunmamaktadır. Bu durumda; yukarıda yapılan açıklamalar karşısında, Av. …. yapılan tebligatın geçerli olduğu kabul edilmelidir.
Av. ….. tarafından dosyaya sunulan 18/04/2019 tarihli dilekçe üzerine, gerekçeli kararın davalı şirketin diğer vekili Av. …’e tebliğ edilmesi ve bu tebliğ tarihinden itibaren istinaf süresinin başlatılması mümkün değildir.
Bu itibarla; gerekçeli kararın Av. ….tebliği geçerli olduğundan, bu tebliğ tarihinden itibaren iki haftalık süre dolduktan sonra 16/05/2019 tarihinde yapılan istinaf başvurusunun süresinde olmadığı anlaşılmaktadır.
HMK’nın 346/1 maddesi uyarınca, mahkemece verilen karara karşı iki haftalık yasal süreden sonra istinaf kanun yoluna başvurulması halinde mahkemesince istinaf dilekçesinin reddine karar verilebileceği gibi, 6100 Sayılı HMK’nın 352. maddesi uyarınca Bölge Adliye Mahkemesi tarafından da istinaf isteminin süre yönünden reddine karar verilebilecektir.
İstinaf edilen mahkeme kararı davalı vekili Av….. usulüne uygun şekilde 31/03/2019 tarihinde tebliğ edilmesine karşın, davalı tarafça iki haftalık yasal başvuru süresinden sonra 16/05/2019 tarihinde istinaf kanun yoluna başvuruda bulunulduğundan davalının istinaf başvurusunun süresinde yapılmamış olması nedeniyle istinaf dilekçesinin reddine karar verilmesi gerekmiştir.
HÜKÜM: Yukarıda açıklanan nedenlerle;
1-Davalı-karşı davacının istinaf dilekçesinin HMK’nın 346/1 ve 352.maddeleri gereğince SÜRE YÖNÜNDEN REDDİNE,
2-Davalı-karşı davacı tarafından yatırılan 14.515,88 TL istinaf karar harcının talep halinde davalıya iadesine,
3-İstinaf başvurusu nedeniyle davalı-karşı davacı tarafından yapılan yargılama giderlerinin ve istinaf kanun yoluna başvurma harcının kendi üzerinde bırakılmasına,
Dosya üzerinde yapılan inceleme sonucunda 6100 Sayılı HMK’nın 361. maddesi gereğince kararın taraflara tebliği tarihinden itibaren 2 hafta içinde Yargıtay’da TEMYİZ yolu açık olmak üzere 16/09/2021 tarihinde oybirliği ile karar verildi.

Başkan … Üye … Üye … Katip …