Emsal Mahkeme Kararı Ankara Bölge Adliye Mahkemesi 27. Hukuk Dairesi 2019/1608 E. 2021/1122 K. 09.12.2021 T.

Görüntülediğiniz mahkeme kararı kesinleşmiş bir karardır.

T.C. ANKARA BÖLGE ADLİYE MAHKEMESİ 27. HUKUK DAİRESİ

T.C.
ANKARA
BÖLGE ADLİYE MAHKEMESİ
27. HUKUK DAİRESİ

T Ü R K M İ L L E T İ A D I N A
K A R A R

BAŞKAN : … (…)
ÜYE : … (…)
ÜYE : … (…)
KATİP : … (…)

İNCELENEN KARARIN
MAHKEMESİ : ANKARA 2. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ
TARİHİ : 29/05/2019
NUMARASI ….

ASIL DAVANIN KONUSU : İtirazın İptali,Alacak (Eser Sözleşmesinden Kaynaklanan)
BİRLEŞEN VE KARŞI
DAVANIN KONUSU :Alacak-İstirdat (Eser Sözleşmesinden Kaynaklanan)
KARAR TARİHİ : 09/12/2021
KARAR YAZIM TARİHİ : 14/12/2021
Yukarıda belirtilen karara karşı asıl ve birleşen davada davalı/ birleşen davada karşı davacı vekilince istinaf kanun yoluna başvurulması üzerine yapılan incelemede;
GEREĞİ DÜŞÜNÜLDÜ:
Asıl, birleşen ve karşı davalar eser sözleşmesinden kaynaklanan alacak ve istirdat istemlerine ilişkindir.
Mahkemece asıl davanın kısmen kabulüne, birleşen davanın kabulüne, birleşen davada karşı davanın reddine karar verilmiş, verilen karara karşı asıl ve birleşen davada davalı-birleşen davada karşı davacı …… vekilince istinaf başvurusunda bulunulmuştur.
Asıl ve birleşen davada davalı-birleşen davada karşı davacı ……. vekilince istinaf dilekçesi verilirken 19/07/2019 tarihli makbuzla 44,40 TL maktu istinaf karar harcı ve 121,30 TL istinaf başvuru harcı yatırılmıştır.
Asıl, birleşen ve karşı davalar birlikte görülerek karara bağlanmış olsa da her bir dava müstakil dava niteliğini muhafaza edeceğinden Harçlar Kanunu gereğince istinaf talep edilen her bir dava için istinaf harçlarının ayrı ayrı yatırılması zorunludur.
6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu’nun 344. maddesi hükmünde “İstinaf dilekçesi verilirken, istinaf kanun yoluna başvuru harcı ve tebliğ giderleri de dahil olmak üzere tüm giderler ödenir. Bunların hiç ödenmediği veya eksik ödenmiş olduğu sonradan anlaşılırsa, kararı veren mahkeme tarafından verilecek bir haftalık kesin süre içinde tamamlanması, aksi halde başvurudan vazgeçmiş sayılacağı hususu başvurana yazılı olarak bildirilir. Verilen kesin süre içinde harç ve giderler tamamlanmadığı takdirde mahkeme başvurunun yapılmamış sayılmasına karar verir.” düzenlemesine yer verilmiştir.
Yargıtay Hukuk Genel Kurulu’nun … karar sayılı kararında ise yazılı bildirimin (muhtıranın) geçerli olması için gereken özellikler belirtilmiştir. Buna göre; temyiz (istinaf) harç ve giderlerinin eksik ödendiğinin anlaşılması halinde muhtıra gönderilerek kararı veren hakim veya mahkeme başkanı tarafından yedi günlük kesin süre içinde harç ve giderin tamamlanması, aksi halde temyizden vazgeçmiş sayılacağı hususu temyiz edene yazılı olarak bildirilir. Verilen süre içinde harç ve giderler tamamlanmadığı takdirde, mahkeme kararın temyiz edilmemiş sayılmasına karar verir. Bu kararın da temyiz edilmesi halinde 432. maddenin son fıkrası hükmü kıyasen uygulanır.
Hakim veya mahkeme başkanı tarafından “temyiz harç ve giderlerinin tamamlanması için yedi günlük kesin süre” verilmesi ve ayrıca yazılı olarak “aksi halde temyizden (istinaftan) vazgeçmiş sayılacağı hususu”nun bildirilmesi gerekmektedir. Bu nedenle muhtırada hakim veya mahkeme başkanının sicili ve imzası bulunmalıdır. Muhtıra hakim veya mahkeme başkanı tarafından imzalanmadan verilmişse, dolayısıyla da hakim tarafından usulünce düzenlenmiş muhtıra yoksa geçerli bir bildirimin yapıldığından söz etmeye de olanak yoktur. Mahkeme yazı işleri müdürünün veya kalem personelinin temyiz harcı veya giderinin tamamlanması için temyiz (istinaf) edene süre vermesi veya tebligat zarfı üzerine ihtar/uyarı şeklinde yazılan ve hakim imzası taşımayan muhtıra usule aykırıdır. Mahkeme yazı işleri müdürünün veya kalem personelinin vermiş olduğu süre ya da tebligat zarfı üzerine ihtar/uyarı şeklinde yazılan ve hakim imzası taşımayan muhtıra üzerine temyiz (istinaf) harcını veya giderini ödememiş olan taraf, temyiz (istinaf) talebinden vazgeçmiş sayılamaz. Yargıtay’ın kararlılık kazanmış uygulamasına göre, muhtırada yapılması gereken işlemin ne olduğu açıkça ve ilgili tarafın yanılmasına neden olmayacak biçimde gösterilmeli; bu açıdan ikmal edilecek harç ya da giderin miktarı ve yatırılma merci ve süresi, bunun yapılmamasının sonuçları net biçimde açıklanmalıdır. Öte yandan, 492 sayılı Harçlar Kanunu’na ve bu kanuna ekli “Yargı Harçları” başlıklı 1 sayılı Tarife III/e bendine göre harca tabi davalarda istinaf başvurularından başvurulan her bir dava yönünden istinaf başvuru harcının ve kararda gösterilen ilam harcının dörtte birinin (maktu harca tabi davalarda maktu harcın tamamı) istinaf peşin harcı olarak alınması zorunludur.
Bu açıklamalar kapsamında dosya incelendiğinde, asıl ve birleşen davada davalı-birleşen davada karşı davacı …… vekilince verilen istinaf dilekçesi ile mahkemece karara bağlanan asıl, birleşen ve birleşen davada karşı dava yönünden istinaf başvurusunda bulunulduğu, istinaf dilekçesi verilirken 19/07/2019 tarihli makbuzla 44,40 TL maktu istinaf karar harcı ve 121,30 TL istinaf başvuru harcı yatırıldığı, bunun üzerine mahkemece vekile yeniden tebligat çıkarıldığı, tebligata “Muhtıra-Mahkememiz dosyası tarafınızdan istinaf edilmiş olup, asıl ve birleşen dava ile ilgili olarak istinaf karar harcı nispi 29.474,85 TL, birleşen dava ile ilgili olarak istinaf karar harcı nispi 56.880,79 TL ile istinaf kanun yoluna başvurma harcı olan 121,30 TL ve 150,00 TL gider avansını 7 günlük kesin süre içerisinde mahkeme veznesine depo etmeniz, aksi takdirde istinaf başvurusundan vazgeçmiş sayılacağınız ihtar ve tebliğ olunur” şerhi düşüldüğü, bu tebligatın vekile 21/08/2019 tarihinde e-tebligat olarak tebliğ edildiği anlaşılmıştır.
Mahkemece çıkartılan bu tebligat ve yapılan yazılı bildirim (muhtıra) yukarıda açıklanan yasa hükümlerine ve Hukuk Genel Kurulu kararına uygun olmadığı gibi, asıl, birleşen ve karşı dava yönünden alınması gereken nisbi karar harçları ve istinaf başvuru harçları da eksik gösterilmiş, kabule göre de HMK’nın 344. Maddesi uyarınca istinaf başvurusu yönünden gerekli karar verilmeden dosya dairemize gönderilmiştir.
Bu durumda usulüne uygun olarak çıkartılacak muhtıra ile, birleşen davadaki karşı davanın istinafına yönelik harçların yatırıldığı kabul edilerek, istinaf talebinde bulunulan asıl davaya yönelik olarak yatırılması gereken 29.519,03 TL nispi istinaf karar harcı ile istinaf başvuru harcının, birleşen davaya yönelik olarak yatırılması gereken 56.880,79 TL nispi istinaf karar harcı ile istinaf başvuru harcının, ayrıca gider avansının ikmali için HMK’nın 344. maddesinde gösterilen prosedürün uygulanması suretiyle belirtilen harçların ikmali hususunda asıl ve birleşen davada davalı-birleşen davada karşı davacı vekiline muhtıra çıkarılması, sonucuna göre gerektiğinde aynı madde hükmü uyarınca mahkemece bir karar verildikten sonra istinaf incelemesi yapılmak üzere dosyanın Dairemize gönderilmesi için ilk derece mahkemesine geri çevrilmesine karar verilmesi gerekmiştir.
HÜKÜM: Yukarıda açıklanan nedenlerle;
Mahkemece HMK’nın 344. maddesi gereğince işlem yapılıp asıl ve birleşen davada davalı-birleşen davada karşı davacı vekiline yukarıdaki açıklamalar kapsamında usulüne uygun muhtıra çıkarılması ve sonucuna göre gerektiğinde aynı madde hükmü uyarınca mahkemece bir karar verildikten sonra istinaf incelemesi yapılmak üzere Dairemize gönderilmesi için dosyanın ilk derece mahkemesine GERİ ÇEVRİLMESİNE,
HMK’nın 352. maddesi gereğince dosya üzerinde yapılan inceleme sonucunda 09/12/2021 tarihinde oy birliği ile karar verildi.
….

e-imzalıdır e-imzalıdır e-imzalıdır e-imzalıdır