Emsal Mahkeme Kararı Ankara Bölge Adliye Mahkemesi 26. Hukuk Dairesi 2021/789 E. 2021/913 K. 20.05.2021 T.

Görüntülediğiniz mahkeme kararı kesinleşmiş bir karardır.

T.C. ANKARA BÖLGE ADLİYE MAHKEMESİ
26. HUKUK DAİRESİ
T.C.
ANKARA
BÖLGE ADLİYE MAHKEMESİ
26. HUKUK DAİRESİ

….

T Ü R K M İ L L E T İ A D I N A
K A R A R

İNCELENEN KARARIN
MAHKEMESİ : ANKARA 10. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ
TARİHİ : 28/02/2021
NUMARASI : …

DAVANIN KONUSU : İhtiyati Tedbir

KARAR TARİHİ : 20/05/2021
GEREKÇELİ KARAR
YAZILMA TARİHİ : 24/05/2021

Mahalli mahkemesince verilen ara karara karşı İhtiyati Tedbir Talep Eden (Davacı) vekili tarafından süresi içinde istinaf kanun yoluna başvurulmuş olup, başvuru şartlarının yerine getirildiği dosya üzerinde yapılan ön inceleme ile anlaşılmakla yapılan istinaf incelemesi sonunda;
TARAFLARIN İDDİA VE SAVUNMALARI
İhtiyati Tedbir Talep Eden (Davacı) vekili dava dilekçesinde; 05/10/2020 tarihinde davalı …’ın sevk ve idaresindeki, davalı …’ın işleteni olduğu ve davalı … Sigorta tarafından ZMMS ile sigortalanan araç ile seyir halinde iken müvekkiline çarparak ağır şekilde yaralanmasına neden olduğunu, kazanın meydana gelmesinde araç sürücüsünün kusurlu olduğunu ve müvekkilinin zararlarından davalıların sorumlu olduğunu, maddi zararları için davalılardan sigorta şirketine müracaat edilmesine rağmen zararlarıın karşılanmadığını, belirterek öncelikle kazaya karışan davalılardan … adına kayıtlı … plakalı aracın 3. şahıslara devir ve temlikinin önlenmesi için trafik kaydına tedbir konulmasına, fazlaya ilişkin haklarını saklı tutarak 1000,00 TL maddi tazminatın tüm davalılardan, 20.000,00 TL manevi tazminatın sigorta şirketi haricindeki davalılardan müştereken ve müteselsilen tahsiline karar verilmesini istemiştir.
İLK DERECE MAHKEMESİ KARARI
Mahkemece ihtiyati tedbir talebinin ara karar ile değerlendirilmesinde; somut uyuşmazlıkta davanın para alacağına ilişkin olduğu, kaydına ihtiyati tedbir konulması talep edilen aracın mülkiyetinin davanın konusu olmadığından HMK’nın 389. madde şartları oluşmadığından ihtiyati tedbir talebinin reddine karar verilmiş, ara karar ihtiyati tedbir talep eden (davacı) vekili tarafından istinaf edilmiştir.
İLERİ SÜRÜLEN İSTİNAF SEBEPLERİ
İhtiyati Tedbir Talep Eden (Davacı) vekili istinaf başvuru dilekçesinde; müvekkilinin meydana gelen kazada diz kapağında kırık oluşacak şekilde yaralandığını, kaza sonrasında davalıların müvekkilini arayıp geçmiş olsun dahi demediğini, müvekkiline 45 gün istirahat rapor verildiğini, müvekkilinin yaşadığı sıkıntılar, araç sürücüsünün ehliyetsiz ve kusurlu olmasına göre ihtiyati tedbir talebinin haklı olduğunu, mahkemece tedbir talebinin uyuşmazlık konusuna ilişkin olmaması nedeniyle reddine karar vermiş ise de, taleplerinin uyuşmazlık konusuna ilişkin olduğu ve ihtiyati tedbir talebinin reddedilmesinin haksız olduğunu belirterek kararın kaldırılarak, ihtiyati tedbir talebinin kabulüne karar verilmesini istemiştir.
DELİLLERİN DEĞERLENDİRİLMESİ VE GEREKÇE
Mahkemece verilen kararda kamu düzenine aykırılık görülmediğinden, HMK’nın 355. maddesi gereğince istinaf edenin sıfatına göre ve istinaf sebepleri ile sınırlı olarak yapılan istinaf incelemesi sonucunda;
Dava, trafik kazası sonucu davacının yaralanması nedeniyle maddi ve manevi tazminat tazminat isteğine ilişkin olup, uyuşmazlık ara karar ile verilen ihtiyati tedbir talebinin reddine ilişkin kararın yerinde olup olmadığı noktasındadır.
6100 Sayılı HMK’nın 389/1 maddesinde; “Mevcut durumda meydana gelebilecek bir değişme nedeniyle hakkın elde edilmesinin önemli ölçüde zorlaşacağından ya da tamamen imkansız hale geleceğinden veya gecikme sebebiyle bir sakıncanın yahut ciddi bir zararın doğacağından endişe edilmesi hallerinde, UYUŞMAZLIK KONUSU HAKKINDA ihtiyati tedbir kararı verilebilir.” şeklinde düzenleme getirilmiştir.
Yukarıdaki açıklamalar ışığında, uyuşmazlık konusu şey üzerine ihtiyati tedbir şerhi konulabileceği anlaşılmaktadır. Somut olayda ihtiyati tedbir şerhi konulması talep edilen davalı …’ın aracına ilişkin bir uyuşmazlık bulunmamaktadır. Aracın kazaya karışmış olması davada uyuşmazlık konusu haline getirmez. Bir başka ifade ile davalıya ait araç eldeki tazminat davasının konusu değildir.
Bu durumda mahkemece davacının ihtiyati tedbir talebinin reddedilmesinde usul ve yasaya aykırı bir yön bulunmadığından, ihtiyati tedbir talep eden (davacı) vekilinin istinaf başvurusu esastan reddine karar vermek gerekmiş, aşağıdaki hüküm kurulmuştur.
HÜKÜM : Yukarıda açıklanan nedenlerle
1-İhtiyati tedbir talep eden (davacı) vekilinin istinaf başvurusunun HMK.nın 353/1-b-1 maddesi uyarınca ESASTAN REDDİNE,
2-Peşin alınan harcın mahsubu ile yeniden harç alınmasına yer olmadığına,
3-İhtiyati tedbir talep eden (davacı) tarafından yapılan istinaf başvuru giderinin kendi üzerinde bırakılmasına,
4-Karar tebliği işlemlerinin ilk derece mahkemesince yerine getirilmesine
Dosya üzerinde yapılan inceleme neticesinde 6100 sayılı HMK.nın 362/1-f maddesi uyarınca KESİN olmak üzere 26/04/2021 tarihinde oy birliğiyle karar verildi.

….

* Bu belge, 5070 sayılı Kanun hükümleri gereğince elektronik imza ile imzalanmıştır.