Emsal Mahkeme Kararı Ankara Bölge Adliye Mahkemesi 26. Hukuk Dairesi 2021/1420 E. 2021/1331 K. 05.07.2021 T.

Görüntülediğiniz mahkeme kararı kesinleşmiş bir karardır.

T.C. ANKARA BÖLGE ADLİYE MAHKEMESİ
26. HUKUK DAİRESİ
T.C.
ANKARA
BÖLGE ADLİYE MAHKEMESİ
26. HUKUK DAİRESİ

T Ü R K M İ L L E T İ A D I N A
K A R A R

….

İNCELENEN KARARIN
MAHKEMESİ : ANKARA 13. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ
TARİHİ : 26/03/2021
NUMARASI :….
DAVANIN KONUSU : İhtiyati Tedbir
KARAR TARİHİ : 05/07/2021
GEREKÇELİ KARAR
YAZILMA TARİHİ : 05/07/2021

Mahalli mahkemesince verilen ara karara karşı ihtiyati tedbir talep eden davacılar vekili tarafından süresi içinde istinaf kanun yoluna başvurulmuş olup, başvuru şartlarının yerine getirildiği dosya üzerinde yapılan ön inceleme ile anlaşılmakla yapılan istinaf incelemesi sonunda;
KARAR
Davacılar vekili, yaralamalı trafik kazası nedeniyle uğranılan maddi ve manevi zararın tazminine karar verilmesini talep ve dava etmiş, 12/03/2021 günlü dilekçesi ile de adli tıp kurumu mütalaasına karşı beyan ve itirazlarını sunduğu gibi dilekçesi başlığına “Geçici Ödeme – İhtiyati Tedbir Taleplidir.” yazmıştır.
Mahkemece 26/03/2021 günlü ara karar ile, dosya aslının rapor alınması için … Başkanlığına gönderildiğinden davacı vekilinin ihtiyati tedbir talebinin bu aşamada değerlendirilemediğini, dosya aslının mahkemeye gelmesinden sonra davacı vekilinin ihtiyati tedbir talebinin ele alınmasına karar verilmiş, karara karşı ihtiyati tedbir isteyen davacılar vekili tarafından ihtiyati tedbir şartlarının oluştuğunu ileri sürerek istinaf talebinde bulunmuştur.
Talep İhtiyati Tedbir istemine ilişkindir.
6100 sayılı Hukuku Muhakemeleri Kanunu’nun 341. maddesinde hukuku davaları için istinaf kanun yolu başvuru şartları düzenlenmiştir. Buna göre, ilk derece mahkemelerinden verilen nihai kararlar ile ihtiyati tedbir ve ihtiyati haciz taleplerinin reddi ve bu taleplerin kabulü halinde itiraz üzerine verilecek kararlara karşı istinaf yoluna başvurulabilir. İhtiyati haciz, ihtiyati tedbir birer ara karar olmasına rağmen bu kararlara karşı istinaf kanun yoluna başvurulabilecektir.
Geçici hukuki koruma türlerinden olan “ihtiyati tedbir” 6100 sayılı HMK’nın 389-399. maddelerinde düzenlenmiştir. HMK’nın 389. maddesinde ihtiyati tedbirin şartları, 391. maddesinde ihtiyati tedbir kararının kapsam ve içeriği, 393. maddesinde ihtiyati tedbir kararına itiraz ve uygulanacak usule yer verilmiştir.
Buna göre, geçici hukuki koruma tedbiri olan ihtiyati tedbire yönelik kararlardan, HMK 391/3. Maddesi gereğince tedbir talebinin reddi halinde bu karara karşı kanun yoluna başvurulabilir.
Somut olayda, yukarıda yazılı Kanuni düzenlemeler karşısında mahkemece ihtiyati tedbirin reddine veya kabulüne yönelik bir ara karar verilmediğinden bu karara karşı istinaf yoluna gidilemeyeceğinden tedbir talep eden davacı vekilinin istinaf başvuru dilekçesinin reddine karar vermek gerekmiştir.
HÜKÜM: Yukarıda açıklanan nedenlerle;
İhtiyati tedbir talep eden/davacılar vekilinin istinaf başvuru dilekçesinin HMK’nın 341/1. maddesi uyarınca REDDİNE,
İstinaf kanun yoluna başvurma harcı peşin alındığından yeniden alınmasına yer olmadığına,
İstinaf karar harcının isteği halinde ihtiyati tedbir talep eden davacı tarafa iadesine,
İstinaf yargılama giderlerinin ilk derece mahkemesince verilecek kararda dikkate alınmasına,
HMK’nın 353 ve 362/1-f maddesi uyarınca KESİN olmak üzere 05/07/2021 tarihinde oy birliği ile karar verildi.

….

* Bu belge, 5070 sayılı Kanun hükümleri gereğince elektronik imza ile imzalanmıştır.