Emsal Mahkeme Kararı Ankara Bölge Adliye Mahkemesi 26. Hukuk Dairesi 2020/338 E. 2022/1544 K. 09.06.2022 T.

Görüntülediğiniz mahkeme kararı kesinleşmiş bir karardır.

Ankara BAM 26. Hukuk Dairesi …..
T.C.
ANKARA
BÖLGE ADLİYE MAHKEMESİ
26. HUKUK DAİRESİ

….

T Ü R K M İ L L E T İ A D I N A
K A R A R

…..

İNCELENEN KARARIN
MAHKEMESİ : ESKİŞEHİR ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ
TARİHİ : 16/05/2019
NUMARASI …..

DAVANIN KONUSU : Tazminat (Sigorta Ödemesine Dayanan Rücuen)

BİRLEŞEN ESKİŞEHİR ASLİYE TİCARET MAHKEMESİNİN
…..

DAVANIN KONUSU : Tazminat (Sigorta Ödemesine Dayanan Rücuen)

KARAR TARİHİ : 09/06/2022
GEREKÇELİ KARAR
YAZILMA TARİHİ : 13/06/2022
GEREĞİ DÜŞÜNÜLDÜĞÜ:
Dosyanın incelenmesinde, asıl ve birleşen dava ZMMS kapsamında zarar görene yapılan ödemenin, Sigorta Genel Şartlarına istinaden rücuen tahsili istemidir. Mahkemece davanın reddine karar verilmiş hüküm asıl ve birleşen davada davacı vekili tarafından istinaf edilmiştir.
Mahkemece verilen gerekçeli kararın ve istinaf başvuru dilekçesinin, asıl ve birleşen davada davalı …’a Tebligat Kanunun 35. maddesi gereğince tebliğ edildiği görülmüştür.
Adli ve idari kaza mercilerince yapılacak tebligat işlerinde uygulanacak “kazai tebigat” hükümleri Tebligat Kanunun 34 v.d. maddelerinde düzenlenmiş, Tebligat Kanunu’nun 35. maddesinde “Adres değiştirmenin bildirilmesi mecburiyeti” başlığı altında düzenlenen maddede; “Kendisine veya adresine kanunun gösterdiği usullere göre tebliğ yapılmış olan kimse, adresini değiştirirse, yenisini hemen tebliği yaptırmış olan kaza merciine bildirmeye mecburdur. Bu takdirde bundan sonraki tebliğler bildirilen yeni adrese yapılır. (Değişik fıkra: 11/1/2011-6099/9 md.) Adresini değiştiren kimse yenisini bildirmediği ve adres kayıt sisteminde yerleşim yeri adresi de tespit edilemediği takdirde, tebliğ olunacak evrakın bir nüshası eski adrese ait binanın kapısına asılır ve asılma tarihi tebliğ tarihi sayılır. (Değişik: 19/3/2003-4829/11 md.) Bundan sonra eski adrese çıkarılan tebliğler muhataba yapılmış sayılır.
Daha önce tebligat yapılmamış olsa bile, tüzel kişiler bakımından resmî kayıtlardaki adresleri esas alınır ve bu madde hükümleri uygulanır.
Daha önce yurt dışındaki adresine tebligat yapılmış Türk vatandaşı, yurt dışı adresini değiştirir ve bunu tebliğ çıkaran mercie bildirmez, adres kayıt sisteminden de yerleşim yeri adresi tespit edilemezse, bu kişinin yurt dışında daha önce tebligat yapılan adresine Türkiye Büyükelçiliği veya Konsolosluğunca 25/a maddesine göre gönderilen bildirimin adrese ulaştığının belgelendiği tarihten itibaren otuz gün sonra tebligat yapılmış sayılır.” denilerek kanunda belirtilen koşulların bulunması halinde Tebligat Kanunun 35. maddesine göre tebligat yapılabileceği düzenlenmiştir. Belirtilen koşulların bulunmaması halinde Tebligat Kanunun 35. maddesi göre tebligat yapılması halinde tebliğin usulüne uygun olduğu söylenemez.
Öte yandan; “Tebliğ İmkansızlığı ve Tebellüğden İmtina” başlıklı Tebligat Kanunu’nun 21. maddesinin 2. fıkrasında “Gösterilen adres muhatabın adres kayıt sistemindeki adresi olup, muhatap o adreste hiç oturmamış veya o adresten sürekli olarak ayrılmış olsa dahi, tebliğ memuru tebliğ olunacak evrakı, o yerin muhtar veya ihtiyar heyeti azasından birine veyahut zabıta amir veya memurlarına imza karşılığında teslim eder ve tesellüm edenin adresini ihtiva eden ihbarnameyi gösterilen adresteki binanın kapısına yapıştırır. İhbarnamenin kapıya yapıştırıldığı tarih, tebliğ tarihi sayılır” düzenlemesi getirilerek, Adres Kayıt sisteminde adresi bulunan kişiler yönünden tebligatın “tebliğ imkansızlığı veya tebellüğ” halinde uygulanacak usul ve yöntem düzenlendiğinden, adres kayıt sisteminde kayıtlı adresi bulunanlara yapılacak tebligatın, bu gibi durumlarda Tebligat Kanun 21/2 maddesine göre yapılması gerekmektedir.
Eldeki davada, davalının adres kayıt sisteminde adresi bulunduğu ve çıkarılacak “normal tebligat” ile gerekçeli kararın ve istinaf başvuru dilekçesinin Tebligat Kanunu 21/2 maddesi gereğince tebliğ imkanı olduğu halde; uygulanma imkanı bulunmayan Tebligat Kanunu’nun 35. maddesine göre tebliğ işlemi gerçekleştirilmiş olup, bu nedenle dosyada usulüne uygun şekilde gerekçeli kararın ve istinaf başvuru dilekçesinin tebliği bulunmadığından, mahkemece gerekçeli kararın ve istinaf başvuru dilekçesinin, davalının adres kayıt sisteminde adresi bulunmasına göre adresinin “mernis adresi” olduğu da belirtilerek, “normal tebligat” düzenlenmek suretiyle usulüne uygun şekilde tebliği sağlanarak, istinaf süresinin beklenilmesi ve daha sonra istinaf incelemesi yapılması için gönderilmesi için dosyanın ilk derece mahkemesine GERİ ÇEVRİLMESİNE,
HMK’nın 352. maddesi gereğince dosya üzerinde yapılan ön inceleme sonucunda tarihinde oy birliğiyle 09/06/2022 tarihinde karar verildi.

….

* Bu belge, 5070 sayılı Kanun hükümleri gereğince elektronik imza ile imzalanmıştır.