Emsal Mahkeme Kararı Ankara Bölge Adliye Mahkemesi 26. Hukuk Dairesi 2019/829 E. 2021/1319 K. 01.07.2021 T.

Görüntülediğiniz mahkeme kararı kesinleşmiş bir karardır.

T.C. ANKARA BÖLGE ADLİYE MAHKEMESİ
26. HUKUK DAİRESİ Esas-Karar No: ….
T.C.
ANKARA
BÖLGE ADLİYE MAHKEMESİ
26. HUKUK DAİRESİ

….

T Ü R K M İ L L E T İ A D I N A
K A R A R

….

İNCELENEN KARARIN
MAHKEMESİ : ANKARA 1. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ
TARİHİ : 01/10/2018
NUMARASI :…..

DAVANIN KONUSU : Tazminat (Ölüm Ve Cismani Zarar Sebebiyle Açılan)

KARAR TARİHİ : 01/07/2021
GEREKÇELİ KARAR
YAZILMA TARİHİ : 05/07/2021

Mahalli mahkemesince verilen karara karşı istinaf kanun yoluna başvurulmuş olup, dosya üzerinde yapılan ön inceleme ile sonunda;
GEREĞİ DÜŞÜNÜLDÜ:
1-Davalı … Genel Müdürlüğü vekili tarafından istinaf kanun yoluna başvuru yapılmıştır. 6100 sayılı HMK’nın 321. maddesinin 2. fıkrasına göre; kararın tefhimi için hükme ilişkin tüm hususların gerekçesi ile birlikte açıklanamadığı ve bu nedenle zorunlu olarak hüküm özetinin tefhim edildiği hallerde, gerekçeli kararın en geç bir ay içinde yazılarak tebliğe çıkartılması gerekir. Bu hüküm doğrultusunda, hükme ilişkin hususların tefhim edilmediği hallerde gerekçeli kararın taraflara tebliği zorunludur. Ayrıca istinaf kanun yoluna başvurulduğu taktirde; HMK’nın istinaf yoluna başvuruyu düzenleyen hükümler içinde yer alan 347.maddesine göre “istinaf dilekçesinin kararı veren mahkemece karşı tarafa tebliğ olunacağı ve karşı tarafın tebliğden itibaren iki hafta içinde cevap dilekçesi verebileceği ve kararı veren mahkemenin dilekçeler verildikten veya bunun için belli süreler geçtikten sonra dosyayı ilgili Bölge Adliye Mahkemesine göndereceği” belirtilmiş, devam eden 348. maddede ise, istinaf dilekçesi kendisine tebliğ edilen tarafın başvurma hakkı bulunmasa veya başvuru süresini geçirmiş olsa bile, vereceği cevap dilekçesi ile istinaf yoluna başvurabileceği hususları düzenlenmiştir. Ayrıca Hukuki dinlenilme hakkının düzenlendiği HMK’nın 27. maddesi gereğince, davanın taraflarının yargılama ile ilgili olarak bilgi sahibi olması ilkesi kapsamında, gerek yargı organlarınca, gerekse karşı tarafça yapılan işlemler konusunda bilgilendirilmeleri de zorunludur.
Davalı … Genel Müdürlüğünün istinafa başvuru dilekçesinin davacılara tebliğ edildiğine dair dosya kapsamı ve UYAP kaydında herhangi bir evraka rastlanmadığından tebligatların dosya içerisinde bulunmaması nedeniyle istinaf başvuru dilekçesi tebliğ edilmiş ise tebliğ belgelerinin dosyaya konulması ya da kayıtlar üzerinde inceleme yapılmak suretiyle tebliğ tarihinin saptanması, aksi halde davalı … Genel Müdürlüğünün istinaf başvuru dilekçesinin davacılara usulen tebliğ ile istinaf kanun yoluna başvuru süresi beklendikten sonra gönderilmesi,
2- Davalı … tarafından istinaf kanun yoluna başvuru yapılmış olup başvuru sırasında 121,30 TL. istinaf başvuru harcı yatırılmıştır.
6100 Sayılı HMK’nun 344. maddesine göre; “istinaf dilekçesi verilirken, istinaf kanun yoluna başvuru harcı ve tebliğ giderleri de dahil olmak üzere tüm giderler ödenir. Bunların hiç ödenmediği veya eksik ödenmiş olduğu sonradan anlaşılırsa, kararı veren mahkeme tarafından verilecek bir haftalık kesin süre içinde tamamlanması, aksi halde başvurudan vazgeçmiş sayılacağı hususu başvurana yazılı olarak bildirilir. Verilen kesin süre içinde harç ve giderler tamamlanmadığı takdirde, mahkeme başvurunun yapılmamış sayılmasına karar verir. Bu karara karşı istinaf yoluna başvurulması halinde, 346.maddesi’nin 2.fıkrası hükmü kıyas yoluyla uygulanır.” hükmüne yer verilmiştir.
Nispi harca tabi davalarda istinaf kanun yoluna başvuran davalı tarafın başvuru harcı ile ilam ve karar harcının 1/4’ünü peşin olarak yatırması gerekir.
İstinaf kanun yoluna başvuran davalı … tarafından istinaf dilekçesi verilirken, yatırılması gereken 170,77 TL nisbi istinaf peşin karar ve ilam harcının alınması gerekirken harç alınmadığı anlaşılmıştır.
Davalı … tarafından karar tarihinde yürürlükte bulunan Harçlar Kanunun ve Tarifesi gereğince yatırılması gereken 170,77 TL nisbi istinaf peşin karar ve ilam harcının ikmali hususunda işlem yapılması için dosyanın mahkemesine geri çevrilmesine karar verilmesi gerekmiştir.
KARAR: Yukarıda açıklanan nedenlerle;
1-Davalı … Genel Müdürlüğü vekilinin istinaf başvuru dilekçesinin davacılara tebliğine dair tebligatların dosya içerisinde ve UYAP kaydında bulunmaması nedeniyle istinaf başvuru dilekçesi tebliğ edilmiş ise tebliğ belgelerinin dosyaya konulması ya da kayıtlar üzerinde inceleme yapılmak suretiyle tebliğ tarihinin saptanması, aksi halde istinaf başvuru dilekçesinin davacılara usulen tebliğ ile istinaf kanun yoluna başvuru süresinin beklenmesi,
2- Davalı …’ın istinaf talebi yönünden HMK’nun 344. maddesi gereğince gerekli işlemler yapıldıktan sonra, istinaf incelemesi yapılmak üzere gönderilmesi için dosyanın mahkemesine GERİ ÇEVRİLMESİNE,
HMK’nın 352. maddesi gereğince dosya üzerinde yapılan ön inceleme sonucunda 01.07.2021 tarihinde oy birliğiyle karar verildi.

* Bu belge, 5070 sayılı Kanun hükümleri gereğince elektronik imza ile imzalanmıştır.