Görüntülediğiniz mahkeme kararı kesinleşmiş bir karardır.
T.C. ANKARA BÖLGE ADLİYE MAHKEMESİ
26. HUKUK DAİRESİ Esas-Karar No:….
T.C.
ANKARA
BÖLGE ADLİYE MAHKEMESİ
26. HUKUK DAİRESİ
….
T Ü R K M İ L L E T İ A D I N A
K A R A R
….
İNCELENEN KARARIN
MAHKEMESİ : ANKARA 1. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ
TARİHİ : 19/11/2018
NUMARASI : ……
DAVANIN KONUSU : Tazminat
KARAR TARİHİ : 17/06/2021
GEREKÇELİ KARAR
YAZILMA TARİHİ : 18/06/2021
Mahalli mahkemesince verilen karara karşı istinaf kanun yoluna başvurulmuş olup, dosya üzerinde yapılan ön inceleme ile sonunda;
GEREĞİ DÜŞÜNÜLDÜ:
1-Mahkemece davalı …’a gerekçeli kararının tebliği için Tebligat Kanunun 35. Maddesine göre tebligat çıkarılmış ve tebliğ edilmiştir.
Tebligat Kanununun 35. Maddesinde Birinci ve ikinci fıkralarında, gerçek kişilerle ilgili olarak, muhatabın kendisine veya adresine kanunun gösterdiği usullere göre tebliğ yapılmasından sonra, eğer bu kişi adresini değiştirirse, yenisini hemen tebliği yaptırmış olan kaza merciine bildirmeye mecbur olduğu; adresini değiştiren kişinin yeni adres bildirmemesi ve adres kayıt sisteminde yerleşim yeri adresi de tespit edilemediği takdirde, tebliğ olunacak evrakın bir nüshasının eski adrese ait binanın kapısına asılacağı ve asılma tarihinin tebliğ tarihi sayılacağı hükmüne yer verilmiştir.
7201 Sayılı Tebligat Kanunu’nun bilinen adrese tebligatı düzenleyen 10. maddesinin 1. fıkrasına göre; tebligat muhatabın bilinen en son adresinde yapılır. 6099 sayılı Kanun’un 3. maddesi ile eklenen aynı maddenin 2. fıkrasına göre ise, bilinen en son adresin tebligata elverişli olmadığının anlaşılması veya tebligat yapılamaması halinde, muhatabın adres kayıt sisteminde bulunan yerleşim yeri adresi, bilinen en son adresi olarak kabul edilir ve tebligat bu adrese yapılır. Kanunun “Tebliğ İmkansızlığı ve Tebellüğden İmtina başlıklı 21. maddesinde ise muhatabın adresinde bulunmaması halinde yapılacak işlemler ve bu kapsamda 21. maddenin 1. fıkrasında muhatabın adresten geçici olarak ayrılmış olması halinde tebligat usulü, 2. fıkrasında ise mernis adresine tebligat usulü düzenlenmiştir.
Davalı …’a Tebigat Kanunu 35.maddesi gereğince tebligat yapılmış ise de davalının en son bilinen adresine, bilinen en son adresin tebligata elverişli olmadığının anlaşılması veya tebligat yapılamaması halinde, muhatabın adres kayıt sisteminde bulunan yerleşim yeri adresine gerekçeli karar ve davacının istinaf dilekçesinin usulüne uygun olarak tebliği ile istinaf süresinin beklenmesine,
2- 6100 sayılı HMK’nın 321.maddesinin 2.fıkrasına göre; kararın tefhimi için hükme ilişkin tüm hususların gerekçesi ile birlikte açıklanamadığı ve bu nedenle zorunlu olarak hüküm özetinin tefhim edildiği hallerde, gerekçeli kararın en geç bir ay içinde yazılarak tebliğe çıkartılması gerekir. Bu hüküm doğrultusunda, hükme ilişkin hususların tefhim edilmediği hallerde gerekçeli kararın taraflara tebliği zorunludur. Ayrıca istinaf kanun yoluna başvurulduğu taktirde; HMK’nın istinaf yoluna başvuruyu düzenleyen hükümler içinde yer alan 347.maddesine göre “istinaf dilekçesinin kararı veren mahkemece karşı tarafa tebliğ olunacağı ve karşı tarafın tebliğden itibaren iki hafta içinde cevap dilekçesi verebileceği ve kararı veren mahkemenin dilekçeler verildikten veya bunun için belli süreler geçtikten sonra dosyayı ilgili Bölge Adliye Mahkemesine göndereceği” belirtilmiş, devam eden 348.maddede ise, istinaf dilekçesi kendisine tebliğ edilen tarafın başvurma hakkı bulunmasa veya başvuru süresini geçirmiş olsa bile, vereceği cevap dilekçesi ile istinaf yoluna başvurabileceği hususları düzenlenmiştir.Ayrıca Hukuki dinlenilme hakkının düzenlendiği HMK’nın 27.maddesi gereğince, davanın taraflarının yargılama ile ilgili olarak bilgi sahibi olması ilkesi kapsamında, gerek yargı organlarınca, gerekse karşı tarafça yapılan işlemler konusunda bilgilendirilmeleri de zorunludur.
Davalı …’e gerekçeli karar ve davacının istinaf dilekçesinin tebliğine dair dosya kapsamı ve UYAP kaydında herhangi bir evraka rastlanmadığından davalı …’e tebligat yapılmış ise tebliğ belgelerinin dosyaya eklenmesi, tebliğ edilmemiş ise gerekçeli karar ve davacının istinaf dilekçesinin davalıya usulüne uygun olarak tebliğ edilerek istinaf süresinin beklenmesi ondan sonra istinaf incelemesi yapılmak üzere dairemize gönderilmesi için dosyanın mahkemesine geri çevrilmesine karar vermek gerekmiştir.
KARAR : Yukarıda açıklanan nedenlerle,
Davalı … ve …’e gerekçeli kararın ve davacının istinaf dilekçesi tebliğ edilmiş ise tebliğe ilişkin belgelerin dosya içerine konulması, usulüne uygun tebliğ yapılmamış ise tebligatın usulüne uygun olarak tamamlanması ve istinaf başvuru süresi beklendikten sonra istinaf incelemesi yapılmak üzere gönderilmesi için dosyanın mahkemesine GERİ ÇEVRİLMESİNE,
Dosya üzerinde HMK’nın 352. maddesi gereğince yapılan ön inceleme sonucunda 17.06.2021 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.
* Bu belge, 5070 sayılı Kanun hükümleri gereğince elektronik imza ile imzalanmıştır.