Emsal Mahkeme Kararı Ankara Bölge Adliye Mahkemesi 26. Hukuk Dairesi 2019/3029 E. 2022/862 K. 31.03.2022 T.

Görüntülediğiniz mahkeme kararı henüz kesinleşmemiştir. Yararlı olması amacıyla eklenmiştir.

T.C. ANKARA BÖLGE ADLİYE MAHKEMESİ
26. HUKUK DAİRESİ Esas-Karar No: 2019/3029 – 2022/862
T.C.
ANKARA
BÖLGE ADLİYE MAHKEMESİ
26. HUKUK DAİRESİ

ESAS NO : 2019/3029
KARAR NO : 2022/862

T Ü R K M İ L L E T İ A D I N A
K A R A R

BAŞKAN :
ÜYE :
ÜYE :
KATİP :

İNCELENEN KARARIN
MAHKEMESİ : ANKARA 5. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ
TARİHİ : 28/05/2019
NUMARASI : 2018/710 Esas 2019/557 Karar

DAVACI :
VEKİLİ :

DAVALI :
VEKİLİ :
DAVANIN KONUSU : Tazminat
KARAR TARİHİ : 31/03/2022
GEREKÇELİ KARAR
YAZILMA TARİHİ : 19/04/2022

Mahalli mahkemesince verilen karara karşı davalı … vekili tarafından süresi içinde istinaf kanun yoluna başvurulmuş olup, başvuru şartlarının yerine getirildiği dosya üzerinde yapılan ön inceleme ile anlaşılmakla yapılan istinaf incelemesi sonunda;
TARAFLARIN İDDİA VE SAVUNMALARI
Davacı vekili, 20.05.2018 tarihinde davacıya ait … plakalı otobüsün davalı kuruma ait rögar kapağına çarpması sonucu, otobüste maddi hasar meydana geldiğini, otobüs sürücüsünün kusursuz olduğunu, kusurun tamamının rögar kapağının bakım ve onarımından sorumlu kurum olan davalı … Genel Müdürlüğüne ait olduğunun tespit edildiğini belirterek, fazlaya ilişkin hakları saklı kalmak üzere 17.162,23 TL hasar ve gelir yoksunluğu bedelinin olay tarihinden itibaren işleyecek olan ticari faiziyle birlikte davalıdan tahsiline karar verilmesini talep etmiştir.
Davalı vekili, görev, zamanaşımı ve husumet yönünden itirazları olduğunu, bu tür davaların ticaret mahkemelerinin görevine girmediğini, davanın husumet yönünden reddi gerektiğini, yolların bakım ve onarım sorumluluğunun Büyükşehir Belediyesine ait olduğunu, dava konusu olayın meydana gelmesinde araç sürücüsünün kusurunun olup olmadığı hususlarının tespit olunması gerektiğini, davacının gelir yoksunluğu alacağı olduğunu iddiasını kabul etmediklerini, davanın reddini istemiştir.
İLK DERECE MAHKEMESİ KARARI
Mahkemece toplanan deliller ve benimsenen bilirkişi raporuna göre; davacı kuruma ait … plakalı otobüsün seyir halinde iken, davalı kuruma ait rögar kapağının çarpması sonucu, otobüste maddi hasar meydana geldiği, olayla davalı …’nin montaj, bakım ve kontrolü kendisinde olan rögar kapağı nedeniyle %100 kusurlu olduğu, kazada … plakalı, aracın alt kısımlarında meydana gelen hasara ilişkin yapılan yedek parça ve işçiliklere ilişkin tespitlerin, dosya kapsamına uygun olduğu, gelir yoksunluğuna ilişkin yapılan hesaplamada, yedek parça bedelleri 15.023,66 TL. ve işçilik bedelleri 1.129,19 TL ile gelir yoksunluğu 1.009,38 TL olmak üzere toplam 17.162,23 TL tazminat belirlendiği gerekçesi ile davanın kabulüne, 17.162,23 TL’nin 20.05.2018 tarihinden itibaren işleyecek avans faizi ile davalıdan tahsiline karar verilmiş, karara karşı davalı vekili tarafından istinaf kanun yoluna başvuru yapılmıştır.
İLERİ SÜRÜLEN İSTİNAF SEBEPLERİ
Davalı … vekili istinaf başvuru dilekçesinde; hükme esas alınan bilirkişi raporunun yetersiz olduğunu, dava konusu olay ile ilgili davalı kuruma herhangi bir ihbarda bulunulmadığını, davalı dışında altyapı kuruluşlarının …, …, …, … Elektrik, …, … veya … TV, vb. yeraltı tesislerine ait rögarların olabileceğini, davanın husumet yönünden reddi gerektiğini, yolların bakım ve onarım sorumluluğu, 5216 Sayılı Yasanın 7. Maddesinin (g) bendi “Büyükşehir belediyesinin yetki alanındaki meydan, bulvar, cadde ve ana yolları yapmak, yaptırmak, bakım ve onarımını sağlamak” açık hükmü gereği Büyükşehir Belediye Başkanlığının sorumluluğunda olduğunu, bilirkişi raporundaki kusuru oranını kabul etmediklerini, sürücünün de yola gereken dikkati vermemesi, yol ve trafik şartlarına uygun hareketle ve hızda seyir halinde olmaması nedeniyle kusurlu olduğunu, hesaplanan zarar kalemlerine ve miktarlarına itiraz ettiklerini, gelir yoksunluğu hesaplanmasına ve bedeline de itiraz ettiklerini ileri sürmüştür.
DELİLLERİN DEĞERLENDİRİLMESİ ve GEREKÇE
Davalı vekilinin HMK.nın 355. Maddesi gereğince istinaf sebepleri ile sınırlı olarak, dosya içerisindeki bilgi ve belgeler, mahkeme kararının gerekçesi, dayanılan delillerin tartışılıp değerlendirilmesi ile yapılan inceleme sonunda;
Dava, trafik kazasından kaynaklanan maddi tazminat istemine ilişkindir.
Davacı vekili, davacıya ait otobüsün seyri sırasında davalıya ait rögar kapağına çarpması sonucu hasarlandığını belirterek hasar ve gelir yoksunluğu bedelinin davalıdan tahsilini talep etmiştir. Mahkemece alınan hasar ve kusur raporuna göre; kazanın meydana gelmesinde, rögar kapağının bakımını gereği gibi yapmayan davalı kurumun tam kusurlu olması, kararın gerekçesinde dayanılan delillerin tartışılıp değerlendirilmesinde ve özellikle, oluşa uygun olarak düzenlenen uzman bilirkişi raporunun hükme esas alınmasında bir usulsüzlük bulunmamasına göre, davalı vekilinin istinaf başvurusunun HMK.nun 353/1-b.1. maddesi gereğince esastan reddine karar verilmiştir.
HÜKÜM : Gerekçesi yukarıda izah edildiği üzere;
1-Davalı vekilinin istinaf başvurusunun Hukuk Muhakemeleri Kanunun 353/1-b.1 maddesi gereğince ESASTAN REDDİNE,
2-Harçlar Kanunu gereğince alınması gereken 1.172,35 TL karar ve ilam harcının peşin alınması nedeni ile yeniden harç alınmasına yer olmadığına, peşin alınan harcın hazineye gelir kaydına,
3-Davalı tarafça yapılan istinaf yargılama giderlerinin üzerinde bırakılmasına,
4-İstinaf incelemesi sırasında duruşma açılmadığından vekalet ücreti takdirine yer olmadığına,
Dosya üzerinde yapılan inceleme sonunda, HMK.nın 362/1-a maddesi uyarınca KESİN olmak üzere 31.03.2022 tarihinde oy birliği ile karar verildi.

Başkan

Üye

Üye

Katip

* Bu belge, 5070 sayılı Kanun hükümleri gereğince elektronik imza ile imzalanmıştır.