Emsal Mahkeme Kararı Ankara Bölge Adliye Mahkemesi 25. Hukuk Dairesi 2021/1844 E. 2021/1601 K. 19.10.2021 T.

Görüntülediğiniz mahkeme kararı kesinleşmiş bir karardır.

T.C. ANKARA BÖLGE ADLİYE MAHKEMESİ BAM 25. HUKUK DAİRESİ
T.C.
ANKARA
BÖLGE ADLİYE MAHKEMESİ
25. HUKUK DAİRESİ

….
KARAR TARİHİ : 19/10/2021

T Ü R K M İ L L E T İ A D I N A
B Ö L G E A D L İ Y E M A H K E M E S İ K A R A R I

BAŞKAN : … (…)
ÜYE : … (…)
ÜYE : … (…)
KATİP : … (…)

İNCELENEN KARARIN
MAHKEMESİ : ANKARA 11. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ
TARİHİ : 03/02/2020
NUMARASI ….

Davacı vekili tarafından davalı aleyhine açılan davanın yapılan yargılaması sonunda, davanın reddine dair verilen hükme karşı davacı vekili tarafından istinaf kanun yoluna başvurulması üzerine dosya incelendi. Gereği görüşülüp, düşünüldü.
İDDİA:Davacı vekili dava dilekçesinde özetle; 10/09/2017 tarihli ve….. iptaline karar verildiğini, bahsi geçen Hal Hakem Heyeti kararına, 5957 sayılı Kanunun 10. maddesinin 1. ve 5. fıkrası gereğince süresi içinde itiraz ettiklerini, müvekkili belediyenin zabıta ekiplerince yapılan denetim çalışmaları esnasında sevkiyatı yapılan ürünlerin …… Sisteminden sorgulaması yapıldığını ve sisteme bildirim yapılmadığını, davalı hakkında … Tutanağı düzenlendiğini, … 02/04/2018 tarihli ve 2018/95 Karar nolu kararı ile bahsi geçen cezalı hal rüsumunun iptaline karar verildiğini, kararın usul ve yasaya aykırı olduğunu belirterek … Heyeti Başkanlığı kararının kaldırılmasına karar verilmesini talep ve dava etmiştir.
SAVUNMA:Davalı cevap dilekçesi sunmamıştır.
İLK DERECE MAHKEMESİ KARARININ ÖZETİ: İlk derece mahkemesi tarafından; üretim yapıldığı yerin dışına sevk edilen mallar için bildirim yapılmasının zorunlu olduğu, bu halde mal sahibinin sıfatının önem arz etmediği, malı gönderen üreticilerin de il dışına gönderilen ürünleri için bildirimde bulunmalarının zorunlu olduğu, sorumluluğun malı gönderen üreticiye ait olduğu, bu tür durumlarda ceza işleminin malı gönderen tarafa uygulanması gerektiği, komisyoncu adına düzenlenen ceza tutanağının usul ve yasaya aykırı olduğu, Bursa … cezalı rüsuma ilişkin kararlarında cezanın sevk irsaliyesine istinaden kesildiği beyan edilmiş ise de…. nakliyeci tarafından düzenlenen sevk listesi olduğu, cezanın sevk irsaliyesine dayanılarak düzenlenmediği, kendilerince üretilen henüz satışa konu olmamış malları üretim yapıldığı yerin dışına sevki halinde söz konusu mal için bildirim yapılmasının zorunlu olduğu, gönderimin davalıya ilişkin olduğunun ve davalının bilgisi dahilinde olduğunun belgelendirilemediği anlaşılmış olmakla davanın reddine karar verilmiştir.
İLERİ SÜRÜLEN İSTİNAF SEBEPLERİ: Davacı vekili istinaf dilekçesinde özetle; yerel mahkemece ilgili mevzuatın yanlış yorumlanmış olduğunu, bunun neticesinde hatalı bir karar tesis etmiş olduğunu,…. müvekkil…… Belediyesine verilen cezalı hal rüsumunu iptal etme yetkisinin olmadığını, zir… yetki alanının Ankara ili ile sınırlı olduğunu belirterek arz ve izah edilen nedenler ve tespit edilecek diğer tüm nedenlerle, Ankara 11. Asliye Ticaret Mahkemesi kararının kaldırılmasını, davalarının kabulünü, Ankara Hal Hakem Heyeti Kararının kaldırılmasına karar verilmesini talep etmiştir.
UYUŞMAZLIK KONUSU OLAN HUSUSLAR: Öncelikle, istinaf istemine konu edilen hal hakem heyeti kararının 5957 sayılı Kanun’un 10/5.maddesine göre kesin olup olmadığı noktasında toplanmaktadır.
DELİLLERİN TARTIŞILMASI, DEĞERLENDİRİLMESİ VE GEREKÇE:
Dava, Hal Hakem Heyeti kararının iptali istemine ilişkindir.
Davacı vekili, … Heyeti’nin 02/04/2018 tarih…. Karar sayılı kararının iptaline karar verilmesini talep etmiş, davalı davaya cevap vermemiştir. İlk derece mahkemesi tarafından, davanın reddine karar verilmiş, hükme karşı davacı vekili tarafından yukarıda yazılı sebeplerle istinaf kanun yoluna başvurulmuştur.
5957 sayılı Sebze ve Meyveler İle Yeterli Arz ve Talep Derinliği Bulunan Diğer Malların Ticaretinin Düzenlenmesi Hakkında Kanun
‘un 10/5. maddesine göre hal hakem heyetinin karar tarihi olan 2018 itibariyle değeri 77.402,08TL’nin altında bulunan uyuşmazlıklarda, hal hakem heyetlerine başvuru zorunludur. Bu uyuşmazlıklarda heyetin vereceği kararlar ilam hükmündedir. Bu kararlar 9/6/1932 tarihli ve 2004 sayılı İcra ve İflas Kanunu’nun ilamların yerine getirilmesi hakkındaki hükümlerine göre yerine getirilir. Taraflar, bu kararlara karşı on beş gün içinde hal hakem heyetinin bulunduğu yerde ticarî davalara bakmakla görevli asliye ticaret mahkemesine itiraz edebilir. İtiraz, hal hakem heyeti kararının icrasını durdurmaz. Ancak, talep edilmesi şartıyla hâkim, hal hakem heyeti kararının icrasını tedbir yoluyla durdurabilir. Hal hakem heyeti kararlarına yapılan itiraz üzerine asliye ticaret mahkemesinin vereceği karar kesindir.
Eldeki davaya konu uyuşmazlık miktarı 77.402,08 Türk Lirasının altında bulunduğundan, hal hakem heyeti tarafından verilen karara karşı yapılan itiraz üzerine mahkemece verilen karar kesin nitelikte olduğundan istinaf başvuru dilekçesinin kesin olan bir karara ilişkin olması sebebiyle reddine karar vermek gerekmiştir.
HÜKÜM : Yukarıda açıklanan gerekçelerle;
1)5957 sayılı Kanun’un 10/5.maddesi uyarınca verilen karar kesin olup istinaf yoluna başvurulamayacağından 5957 sayılı Kanunun 10/5 ile Hukuk Muhakemeleri Kanunu’nun 346 ve 352. maddeleri gereğince istinaf dilekçesinin REDDİNE,
2)İstinaf başvurusunun kesinlik nedeniyle reddine karar verildiğinden davacı tarafça yatırılan istinaf harçlarının talep halinde iadesine,
3)İstinaf başvurusu sırasında davacı tarafça yapılan giderlerin üzerinde bırakılmasına,
4)Temyizi kabil olmayan bu kararın, Hukuk Muhakemeleri Kanunu’nun 359/3. maddesi gereğince; ilk derece mahkemesi tarafından tebliğe çıkarılmasına,
Dair, 6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu’nun 352 ve 361. maddeleri uyarınca; dosya üzerinde yapılan inceleme sonucunda kesin olarak 19/10/2021 tarihinde oy birliği ile karar verildi.

GEREKÇELİ KARARIN YAZILDIĞI TARİH : 19/10/2021