Emsal Mahkeme Kararı Ankara Bölge Adliye Mahkemesi 23. Hukuk Dairesi 2023/1383 E. 2023/1448 K. 27.09.2023 T.

Görüntülediğiniz mahkeme kararı henüz kesinleşmemiştir. Yararlı olması amacıyla eklenmiştir.

T.C. ANKARA BÖLGE ADLİYE MAHKEMESİ BAM 23. HUKUK DAİRESİ
T.C.
A N K A R A
B Ö L G E A D L İ Y E M A H K E M E S İ
23. H U K U K D A İ R E S İ
(D Ü Z E L T E R E K Y E N İ D E N
E S A S H A K K I N D A K A R A R)

ESAS NO : 2023/1383
KARAR NO : 2023/1448
T Ü R K M İ L L E T İ A D I N A
B Ö L G E A D L İ Y E M A H K E M E S İ K A R A R I

BAŞKAN : … …
ÜYE : … …
ÜYE : … …
KATİP : … …

İNCELENEN KARARIN:
MAHKEMESİ : ANKARA BATI ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ
TARİHİ : 19/04/2023
ESAS-KARAR NUMARASI : 2022/913 E.-2023/499 K.
DAVACILAR :
VEKİLİ :
DAVALI :
VEKİLİ :

Davalı vekili tarafından, yukarıda belirtilen karara karşı istinaf yasa yoluna başvurulması üzerine, 6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu’nun (HMK m.) 352. maddesi uyarınca, yapılan ön inceleme sonucu, eksiklik bulunmadığı anlaşıldığından inceleme aşamasına geçildi. İncelemenin dosya üzerinde yapılmasına karar verildikten sonra, dosya incelendi.
GEREĞİ GÖRÜŞÜLDÜ :
İDDİA VE SAVUNMALARIN ÖZETİ :
Davacılar vekili; davalı kooperatifin ortakları olan müvekkillerinin çağrılmadıkları 31.07.2022 tarihli genel kurulda herhangi bir sebep gösterilmeksizin ihraçlarına karar alındığını, genel kurul kararının müvekkillerine tebliğ edilmediğini, ana sözleşmenin 14. maddesinin, ortakların maddede gösterilmeyen nedenlerle ortaklıktan çıkarılamayacaklarını düzenlediğini, ayrıca müvekkili …’ın ortaklık hissesini Ankara 60. Noterliğinde 21.01.2022 tarih ve 01970 yevmiye numarası ile …’ya devrettiğini, hisse devrinin kooperatife bildirildiğini ancak kooperatif yönetiminin ana sözleşme m.17 hükümlerine aykırı davranarak ortaklığı devralan kişiyi ortaklığa kabulden kaçındığını ve hissesini devreden ortağın ihracına karar verildiğini, genel kurul kararı ekinde müvekkillerinin ihraç tarihinin 29.04.2022 olarak belirtildiğini, alınan kararların gerekçesiz ve usulsüz olduğunu, müvekkillerinin hiç bir karardan, toplantıdan haberi olmadığını ileri sürerek, müvekkillerinin ihracına ilişkin genel kurul kararının iptaline karar verilmesini talep ve dava etmiştir.
Davalı vekili; davacıların iddiasının aksine ortakların adreslerine genel kurul ile ilgili çağrı yapıldığını, ortakların kayıtlı olduğu Whats App grubunda genel kurulun duyurulduğunu, davacıların Sincan 6. Noterliğinden 04.04.2022 tarihinde gönderilen ihtarnamelere dayalı olarak ortaklıklarının sonlandırıldığını, kooperatifin huzur ve sükununu bozan davranışlarda bulunması ve kooperatif aleyhine faaliyette bulunmaları nedeniyle genel kurul kararı ile kooperatif ortaklığından haklı gerekçe ile çıkarıldıklarını savunarak, davanın reddine karar verilmesini istemiştir.

İLK DERECE MAH. KARARI ÖZETİ :
İlk derece Mahkemesince; “Davalı taraf, çıkarılma kararına gerekçe olarak cevap dilekçesinde; davacıların kooperatifin huzur ve sükununu bozan davranışlarla kooperatif aleyhine faaliyette bulunduklarını savunmuştur.
Bu doğrultuda, davalı tarafın tanıkları dinlenmiş davalı tanıkları davacıların dava dışı … isimli kişinin akrabaları olduklarını, borçlarını ödememelerine rağmen eşitliğe aykırı şekilde kooperatiften ihraç edilmediklerini ve genel kurulda kavga çıkardıklarını, diğer üyelerden daha ayrıcalıklı davranışlara maruz kaldıklarını belirtmişlerdir. Fakat, davalı tarafın bu beyanlarının aksine, davacıların genel kurulda kargaşa çıkardıklarına ilişkin herhangi bir (Savcılık soruşturması gibi) delil sunulmadığı, davalı tarafında kabul ettiği gibi davacıların kooperatife borçlu olmadıkları ve davacılara diğer üyelerden daha ayrıcalıklı davranıldığına ilişkin herhangi bir delil sunulmadığı, dolayısıyla ihraca dayanak gösterilen kooperatifin huzur ve sükununun davacılar tarafından bozulduğu fiili durumunun kanıtlanamadığı” gerekçesiyle, davanın kabulüne, davalı kooperatifin 31.07.2022 tarihinde aldığı davacıların ihracına yönelik kararın iptaline karar verilmiştir.
İLERİ SÜRÜLEN İSTİNAF SEBEPLERİ :
Davalı vekili istinaf dilekçesinde; davacıların iddiasının aksine ortakların adreslerine genel kurul ile ilgili çağrı yapıldığını, ortakların kayıtlı olduğu Whats App grubunda genel kurulun duyurulduğunu, davacıların Sincan 6. Noterliğinden gönderilen ihtarnamelere dayalı olarak ortaklıklarının sonlandırıldığını, bu ihtarnamelerde yeni yönetim kurulu tarafından haklarındaki kooperatif defteri hareketlerinin sorulduğunu savunma için süre verildiğini, davacılar cevabi ihtarnamelerde soruları cevaplamadıklarını, bu nedenle yönetim kurulunce ihtarnamelerin gereğinin yapıldığını ve davacıların ihracının genel kurula önerildiğini, İlk derece Mahkemesince bu delillerinin eksik değerlendirildiğini, ihracın genel kurulun yetkisinde olduğunu belirterek, İlk derece Mahkemesi kararının kaldırılmasına ve davanın reddine karar verilmesini istemiştir.
DELİLLERİN DEĞERLENDİRİLMESİ,
HUKUKİ SEBEP VE GEREKÇE :
I-Dava, davacıların ihracına ilişkin genel kurul kararının iptali istemine ilişkindir.
Dosya kapsamındaki yazı, belge ve bilgilere, yasaya uygun gerektirici nedenlere, İlk Derece Mahkemesi kararının sonucu itibariyle doğru olmasına göre davalı vekilinin istinaf sebeplerinin reddine karar verilmesi gerekmiştir.
II-Davalı kooperatifin ana sözleşmesinin “Ortaklıktan Çıkarma” başlıklı 14. maddesi;
“Durumları aşağıda gösterilen hallere uyanlar yönetim kurulu kararı ile ortaklıktan
çıkarılır.
1) 10 uncu maddede yazılı ortaklık şartlarını kaybedenler.
2) Parasal yükümlülüklerini 30 (Otuz) gün geciktirmeleri üzerine, yönetim kurulunca noter aracılığı ile yapılacak ihtarı takip eden on gün içinde bu yükümlülüklerini yerine getirmeyenlere yine aynı kurulca ikinci ihtar yapılır. İkinci ihtarı takip eden otuz gün içerisinde de yükümlülüklerini yerine getirmeyenler.
3) Kura çekimi sonunda kendilerine düşen konutları kabul etmeyenler.
4) Tapuda kendi adlarına tescilinden önce konutlarında yaptıkları tahribat veya tadilatı yazılı ihtara rağmen düzeltmeyenler.
5) Kooperatifin para, mal ve belgeleri üzerinde işledikleri suçlardan dolayı mahkum olanlar.
Çıkarma kararı gerekçeli olarak yönetim kurulu karar defteri ile ortaklar defterine kaydedilir. Kararın onaylı örneği, çıkarılan ortağa tebliğ edilmek üzere 10 gün içinde notere verilir. Ortak, çıkarma kararının tebliğ tarihinden itibaren üç ay içinde iptal davası açabilir veya genel kurula itiraz edebilir. Bu itiraz, ilk toplanacak genel kurula sunulmak üzere yönetim kuruluna noter aracılığı ile tebliğ ettirilecek bir yazı ile yapılır. Genel kurula itiraz edildiği takdirde, yönetim kurulunun çıkarma kararı aleyhine iptal davası açılamaz. İtiraz üzerine genel kurulca verilecek karara karşı iptal davası hakkı saklıdır.
Üç aylık süre içinde genel kurula veya mahkemeye başvurmak suretiyle itiraz edilmeyen çıkarma kararları kesinleşir.
Ortaklar, bu maddede gösterilmeyen sebeplerle ortaklıktan çıkarılamazlar.
Haklarındaki çıkarma kararı kesinleşmeyen ortakların yerine yeni ortak alınamaz. Bu kişilerin ortaklık hak ve yükümlülükleri, çıkarma kararı kesinleşinceye kadar devam eder.” hükmünü içermektedir.
Dosya kapsamından; davalı kooperatif yönetimince davacılara Sincan 6. Noterliğinden 04.04.2022 tarihinde gönderilen ihtarnameler ile bazı sorular sorulduğu ve bu ihtarnameye 15 gün içinde savunma cevabını bildirmeleri, savunma cevabının bildirilmemesi halinde haklarında C. Savcılığına suç duyurusunda bulunulacağının ihtar edildiği, davacılarca bu ihtarnamelere cevap verildiği, Yönetim Kurulunun 29.04.2022 tarih ve 131 sayılı kararıyla üyelik hak ve yükümlülüklerinin sonlandırılmasına, üyelikten çıkarılmalarına karar verildiği, dava konusu genel kurulun 8. maddesi ile “Gündemin 8. maddesi uyarınca; borçlu üyeler ile istifa ve ihraçların görüşülmesine geçildi. Ek 1 de sunulan isimler genel kurula hitaben okundu. Bu okunan isimlerin kooperatif ortaklığından çıkartılması hususunda 148 kabul oyuna karşılık 1 red oyu ile kabul görmüştür.” şeklinde karar alındığı, gönderilen ihtarnamelerde, yönetim kurulu kararında ve genel kurul kararında ihraç nedeni bildirilmemekle birlikte davalı vekilince cevap dilekçesinde, davacıların kooperatifin huzur ve sükununu bozan davranışlarda bulunması ve kooperatif aleyhine faaliyette bulunmaları nedeniyle ortaklıktan ihraç edildiklerinin açıklandığı anlaşılmıştır.
Görüleceği üzere davalı kooperatif ana sözleşmesinde böyle bir ihraç sebebi düzenlenmemiştir.
Bu durumda İlk derece Mahkemesince, davacıların ana sözleşmenin 14. maddesinde gösterilen sebepler dışında başka bir sebeple ortaklıktan çıkarılamayacakları gerekçesiyle davanın kabulüne ve davacıların ihracına ilişkin genel kurul kararının iptaline karar verilmesi gerekirken, gerekmediği halde tanık dinlenmesi ve yazılı gerekçeyle hüküm kurulması doğru olmamıştır.
Buna göre Dairemizce, davalı vekilinin istinaf başvurusunun kabulüne, HMK’nın 353/(1)-b.2. maddesi uyarınca, İlk derece Mahkemesi kararını gerekçe yönünden düzelterek yeniden esas hakkında karar verilmesi gerekmiştir.
HÜKÜM :
Gerekçesi yukarıda açıklandığı üzere;
I-Yukarıda (I) nolu bentte açıklanan nedenlerle; davalı vekilinin diğer istinaf sebeplerinin reddine karar verilmesi gerekmiştir.
II-Yukarıda (II) nolu bentte açıklanan nedenlerle; davalı vekilinin istinaf başvurusunun kabulüne, HMK’nın 353/(1)-b.2. maddesi uyarınca, Ankara Batı Asliye Ticaret Mahkemesinin 19.04.2023 tarih ve 2022/913 E., 2023/499 K. sayılı kararını DÜZELTEREK YENİDEN ESAS HAKKINDA KARAR VERİLMESİNE,
Buna göre;
“1-Davanın KABULÜ ile, davalı kooperatifin 31.07.2022 tarihli genel kurulunun 8. maddesinin davacıların ihracına ilişkin kısmının iptaline,
2-Harçlar Kanunu gereği alınması gereken 179,90TL karar ve ilam harcından, peşin alınan 80,70TL harcın mahsubu ile bakiye 99,20TL harcın davalıdan tahsili ile Hazineye irat kaydına,
Davacılar tarafından yatırılan 80,70TL peşin harç ve 80,70TL başvuru harcı olmak üzere toplam 161,40TL harcın davalıdan tahsili ile davacılara verilmesine,
3-Davacıların kendilerini vekil ile temsil ettirdiği görülmekle karar tarihinde yürürlükte bulunan AAÜT’nin 2/(3). maddesi gereğince takdir ve hesap edilen 17.900,00 TL vekalet ücretinin davalıdan alınarak davacılara ödenmesine,
4-Davacılar tarafından sarf edilen 214,50 TL tebligat ve posta giderinin davalıdan alınarak davacılara ödenmesine,
5-Karardan sonra yapılacak yargılama giderlerinin davacıların gider avansından karşılanmasına, karar kesinleştiğinde arta kalan gider avansının davacılara iadesine,

III-Davalı tarafça yatırılan istinaf karar harcının istek halinde iadesine,
IV-Davalı tarafça yatırılan gider avansından harcanmayan kısmın karar kesinleştiğinde gideri içerisinden alınarak iadesine,
V-Davalı tarafça istinaf aşamasında yapılan yargılama giderlerinin üzerinde bırakılmasına,
VI-Karar tebliği, harç tahsil müzekkeresi düzenlenmesi, harç ve avans iadesi işlemlerinin Dairemizce yerine getirilmesine,
27/09/2023 tarihinde, HMK’nın 361/(1). maddesi uyarınca, kararın tebliğ tarihinden itibaren iki hafta içinde, kararı veren bölge adliye mahkemesi hukuk dairesine yahut temyiz edenin bulunduğu yer bölge adliye mahkemesi hukuk dairesine veya ilk derece mahkemesine verilebilecek dilekçe ile Yargıtay nezdinde temyizi kabil olmak üzere, oybirliği ile karar verildi.
GEREKÇELİ KARAR YAZIM TARİHİ : 28/09/2023

Başkan …
e-imza
Üye …
e-imza
Üye …
e-imza
Katip …
e-imza