Emsal Mahkeme Kararı Ankara Bölge Adliye Mahkemesi 23. Hukuk Dairesi 2021/565 E. 2021/513 K. 26.03.2021 T.

Görüntülediğiniz mahkeme kararı kesinleşmiş bir karardır.

T.C. ANKARA BÖLGE ADLİYE MAHKEMESİ 23. HUKUK DAİRESİ
T.C.
A N K A R A
B Ö L G E A D L İ Y E M A H K E M E S İ
23. H U K U K D A İ R E S İ
(G E R İ Ç E V İ R M E)

ESAS NO : 2021/554
KARAR NO : 2021/531

T Ü R K M İ L L E T İ A D I N A
B Ö L G E A D L İ Y E M A H K E M E S İ K A R A R I

BAŞKAN VEKİLİ : … …

İNCELENEN KARARIN:
MAHKEMESİ : Ankara 10. Asliye Ticaret Mahkemesi
TARİHİ : 21.01.2021
ESAS-KARAR NUMARASI : .
Davalı vekili tarafından, yukarıda belirtilen karara karşı istinaf yasa yoluna başvurulması üzerine, 6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu’nun (HMK m.) 352. maddesi uyarınca, yapılan ön inceleme sonucu, dosya incelendi.
GEREĞİ GÖRÜŞÜLDÜ :
1-Dava, kooperatif üyeliğinden kaynaklanan konut tahsisi mümkün olmaması halinde bedelin tahsili ve kira alacağı istemine ilişkindir.
HMK’nın 334. maddesi, “(1) Kendisi ve ailesinin geçimini önemli ölçüde zor duruma düşürmeksizin, gereken yargılama veya takip giderlerini kısmen veya tamamen ödeme gücünden yoksun olan kimseler, iddia ve savunmalarında, geçici hukuki korunma taleplerinde ve icra takibinde, taleplerinin açıkça dayanaktan yoksun olmaması kaydıyla adli yardımdan yararlanabilirler.(1)
(2) Kamuya yararlı dernek ve vakıflar, iddia ve savunmalarında haklı göründükleri ve mali açıdan zor duruma düşmeden gerekli giderleri kısmen veya tamamen ödeyemeyecek durumda oldukları takdirde adli yardımdan yararlanabilirler.
(3) Yabancıların adli yardımdan yararlanabilmeleri ayrıca karşılıklılık şartına bağlıdır.” hükmünü,
HMK’nın 336/(3). maddesi, “(3) Kanun yollarına başvuru sırasında adli yardım talebi bölge adliye mahkemesine veya Yargıtaya yapılır.” hükmünü içermektedir.
HMK’nın 334. maddesi uyarınca tüzel kişilerin aynı hükmün ikinci bendindeki istisna dışında adli yardımdan yararlanmaları mümkün olmadığından, davalı kooperatif vekilinin adli yardım talebinin reddine karar verilmesi gerekmiştir.
2-Davalı vekilince HMK’nın 337/(2). maddesi uyarınca adli yardım talebinin reddine karşı itiraz yolunun kullanılmaması veya kullanılıp da itirazlarının reddedilmesi halinde:
İstinaf dilekçesinin verilme usulü HMK’nın 343. maddesinde açıklanmış olup, 344. maddede, “İstinaf dilekçesi verilirken, istinaf kanun yoluna başvuru için gerekli harçlar ve tebliğ giderleri de dâhil olmak üzere tüm giderler ödenir. Bunların hiç ödenmediği veya eksik ödenmiş olduğu sonradan anlaşılırsa, kararı veren mahkeme tarafından verilecek bir haftalık kesin süre içinde tamamlanması, aksi hâlde başvurudan vazgeçmiş sayılacağı hususu başvurana yazılı olarak bildirilir. Verilen kesin süre içinde harç ve giderler tamamlanmadığı takdirde, mahkeme başvurunun yapılmamış sayılmasına karar verir. Bu karara karşı istinaf yoluna başvurulması hâlinde, 346 ncı maddenin ikinci fıkrası hükmü kıyas yoluyla uygulanır.” hükmü düzenlenmiştir.
Hükme karşı istinaf yoluna başvuran davalı vekiline, istinaf yoluna başvurma ve nispi istinaf karar harcını yatırması için HMK’nın 344. maddesi uyarınca muhtıra çıkarılması, sonucuna göre gerektiğinde aynı madde hükmü uyarınca mahkemece bir karar verilmesi için, dosyanın yerel mahkemesine aynı Kanunun 352. maddesine göre geri çevrilmesi gerekmiştir.
KARAR :
Gerekçesi yukarıda açıklandığı üzere:
1-Yukarıda (1) nolu bentte açıklanan nedenlerle, davalı vekilinin adli yardım talebinin REDDİNE.
2-Yukarıda (2) nolu bentte açıklanan nedenlerle, dosyanın ilk derece mahkemesine GERİ ÇEVRİLMESİNE.
31.03.2021 tarihinde, dosya üzerinde yapılan ön inceleme sonucu, adli yardım isteminin reddi bakımından kararın tebliğinden itibaren bir hafta içinde Dairemize dilekçe verilmek suretiyle 24.Hukuk Dairesi nezdinde itiraz yolu açık olmak üzere OYBİRLİĞİYLE karar verildi.
GER. KARAR YAZIM TARİHİ : 01.04.2021

Başkan V.. Üye … Üye … Katip …
e-imzalıdır e-imzalıdır e-imzalıdır e-imzalıdır