Görüntülediğiniz mahkeme kararı kesinleşmiş bir karardır.
T.C. ANKARA BÖLGE ADLİYE MAHKEMESİ 23. HUKUK DAİRESİ …
T.C.
A N K A R A
B Ö L G E A D L İ Y E M A H K E M E S İ
23. H U K U K D A İ R E S İ (G E R İ Ç E V İ R M E )
…
T Ü R K M İ L L E T İ A D I N A
B Ö L G E A D L İ Y E M A H K E M E S İ K A R A R I
…
İNCELENEN KARARIN:
MAHKEMESİ : Ankara 4. Asliye Ticaret Mahkemesi
TARİHİ : 19.06.2019 tarihli Ek karar
ESAS-KARAR NUMARASI :….
İstemcinin iflasın ertelenmesi süresinin uzatılması isteminin reddi ile iflasına dair hükme karşı istemci vekilince istinaf yoluna başvurulması üzerine HMK’nın 352. maddesi uyarınca yapılan ön inceleme sonucu;
GEREĞİ DÜŞÜNÜLDÜ :
İstem, iflasın ertelenmesi süresinin uzatılmasına ilişkindir.
Dosya kapsamından, mahkemenin 06.03.2014 tarih ve ……irketin iflasının bir yıl süre ile ertelenmesine karar verildiği, daha sonra yine mahkemenin 28.10.2015 ve 29.06.2016 tarihli ek kararlarıyla istemci şirketin iflasın ertelenmesinin bir yıl süreyle uzatılmasına karar verildiği, kararların temyiz edilmeksizin kesinleştiği, istemci şirketçe 17.02.2016 tarihli dilekçeyle iflasın ertelenmesinin 1 yıl daha uzatılmasına karar verilmesi isteminde bulunulması üzerine istinafa konu ek kararla istemin reddi ile istemci şirketin iflasına karar verilmiş olduğu anlaşılmıştır.
6728 sayılı…… Yapılmasına Dair Kanun’un 6. maddesi ile İİK’na eklenen ve 09.08.2016 tarihinde yürürlüğe giren Geçici 12. madde, “Bu maddeyi ihdas eden Kanunla değiştirilen hükümler, bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihten sonra yapılan iflasın ertelenmesi talepleri hakkında uygulanır.
Bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihten önce verilmiş iflasın ertelenmesi kararına dayanılarak yapılan uzatma talebi hakkında verilecek karar da iflasın ertelenmesi talebi hakkında verilmiş karara ilişkin kanun yoluna tabidir.” hükmünü içermektedir.
Somut olayda, istemci şirketin iflasının ertelenmesine ve erteleme süresinin iki defa uzatılmasına, anılan hükmün yürürlüğe girdiği tarihten önce karar verilmiş olduğu gözetildiğinde, İlk derece Mahkemesi kararının iflasın ertelenmesi hakkında verilmiş karara ilişkin kanun yoluna, yani temyiz yoluna tabi olduğu, dolayısıyla kanun yolu incelemesi yapması gereken üst mahkemenin temyiz mahkemesi durumundaki Yargıtay olacağı açıktır.
İstinafa konu karara karşı başvurulan kanun yolu istemini inceleme merciinin Yargıtay olması nedeni ile dosyanın usulüne uygun düzenlenecek temyiz gönderme formu ile temyiz incelemesini yapacak olan ilgili Yargıtay Dairesine gönderilmesi gerekmekte olup HMK’nın 352/(1)-ç maddesi uyarınca, dosyanın İlk derece Mahkemesine geri çevrilmesine karar verilmesi gerekmiştir.
HÜKÜM :
Gerekçesi yukarıda açıklandığı üzere:
Hukuk Muhakemeleri Kanunu’nun 352. maddesinin 1. fıkrasının (ç) bendi gereğince, dosyanın İlk Derece Mahkemesi’ne GERİ ÇEVRİLMESİNE, 28.12.2021 tarihinde, dosya üzerinde yapılan ön inceleme sonucunda, oybirliği ile karar verildi.
GEREKÇELİ KARAR YAZIM TARİHİ : 29.12.2021
…