Emsal Mahkeme Kararı Ankara Bölge Adliye Mahkemesi 23. Hukuk Dairesi 2020/685 E. 2022/245 K. 16.02.2022 T.

Görüntülediğiniz mahkeme kararı kesinleşmiş bir karardır.

T.C. ANKARA BÖLGE ADLİYE MAHKEMESİ 23. HUKUK DAİRESİ
T.C.
A N K A R A
B Ö L G E A D L İ Y E M A H K E M E S İ
23. H U K U K D A İ R E S İ

(İ S T İ N A F D İ L E K Ç E S İ N İ N R E D D İ)

T Ü R K M İ L L E T İ A D I N A
B Ö L G E A D L İ Y E M A H K E M E S İ K A R A R I

BAŞKAN : … …
ÜYE : … …
ÜYE : … …
KATİP : … …

İNCELENEN KARARIN
MAHKEMESİ : Ankara 9. Asliye Ticaret Mahkemesi
TARİHİ : 15/02/2018
ESAS-KARAR NUMARASI : ….
Davacı vekili tarafından, yukarıda belirtilen karara karşı istinaf yasa yoluna başvurulması üzerine, 6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu’nun (HMK m.) 352. maddesi uyarınca, yapılan ön inceleme sonucu, dosya incelendi.
GEREĞİ GÖRÜŞÜLDÜ :
Dava, Karayolu Yolcu Taşımacılığı Zorunlu Koltuk Ferdi Kaza ve Zorunlu Karayolu Taşımacılık Mali Mesuliyet Sigorta poliçeleri kapsamında tazminat istemine ilişkindir.
Mahkemece davanın reddine dair verilen karar davacılar vekili tarafından istinaf edilmiş ve daha sonra sunulan dilekçe ile istinaf isteminden feragat edilmiştir.
Yapılan inceleme sonucunda:
6100 Sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu’nun 346/2. maddesine göre; “İlk derece mahkemesinin istinaf başvuru talebinin reddi kararına karşı tebliğ tarihinden itibaren 1 hafta içinde istinaf yoluna başvurulabilir. Bu süre, ilamın usulen taraflardan her birine tebliğiyle işlemeye başlar. İstinaf yoluna başvuru süresine ilişkin özel kanun hükümleri saklıdır.”
Aynı Kanun’un 90. maddesinde, sürelerin kanunda belirtildiği veya hakim tarafından tespit edileceği, kanunda belirtilen istisnai durumlar dışında, hakimin kanundaki süreleri artıramayacağı veya eksiltemeyeceği; 92/2. maddesinde ise sürenin hafta, ay veya yıl olarak belirlendiği hallerde başladığı güne son hafta, ay veya yıl içindeki karşılık gelen günün tatil saatinde biteceği belirtilmiştir.
Somut olayda, mahkemenin gerekçeli kararı davacı yana 05.07.2018 tarihinde tebliğ edilmiş, istinaf başvuru dilekçesi ise eski hale getirme talepli olarak 25.07.2018 tarihinde verilmiştir. Yasal iki haftalık sürenin son günü 19.07.2018 akşamı dolmuş olup resmi tatil günü de değildir.
Eski hale getirme talebinin dayanağı olarak davacılar vekilinin hastalık durumu ileri sürülerek rapor örneği ibraz edilmiş, raporun tarihsiz olduğu anlaşılmıştır. Davacı vekilinin HMK’nın 95 ve devamı maddeleri koşullarına uygun olmayan eski hale getirme talebinin yerinde olmadığı anlaşılmıştır. Bu sonuca göre; istinaf başvuru dilekçesi iki haftalık istinaf süresi geçtikten sonra verildiğinden ve zaten süresinde olmayan istinaf isteminden feragatin hukuki duruma etkisi bulunmayacağından, HMK’nin 346/(1), 352/(1)-c maddeleri uyarınca davacının süresinden sonra sunduğu istinaf dilekçesinin reddi gerekmiştir.

KARAR :
Gerekçesi yukarıda açıklandığı üzere:
1-HMK m. 346 ve 352/1,c gereğince, davacı vekilinin İSTİNAF DİLEKÇESİNİN REDDİNE.
2-Peşin alınan istinaf karar harcının iadesine.
3-Davacı tarafından istinaf aşamasında yapılan yargılama giderlerinin üzerinde bırakılmasına, avansın kullanılmayan kısmının karar kesinleştiğinde gideri içerisinden karşılanarak iadesine.
4-HMK m. 359/4 gereğince kararın tebliği, harç tahsil müzekkeresi yazılması ve gider avansı iadesi işlemleri ile m. 302/5 gereğince kesinleşme kaydı ve kesinleşme kaydı yapılan kararların yerine getirilmesi için gerekli bildirimlerin İlk Derece Mahkemesi tarafından yapılmasına.
16/02/2022 tarihinde, dosya üzerinde yapılan ön inceleme sonucu kesin olmak üzere OYBİRLİĞİYLE karar verildi.
GER. KARAR YAZIM TARİHİ : 25/02/2022