Emsal Mahkeme Kararı Ankara Bölge Adliye Mahkemesi 22. Hukuk Dairesi 2021/1511 E. 2021/1962 K. 02.12.2021 T.

Görüntülediğiniz mahkeme kararı kesinleşmiş bir karardır.

T.C. ANKARA BÖLGE ADLİYE MAHKEMESİ BAM 22. HUKUK DAİRESİ
T.C.
A N K A R A
B Ö L G E A D L İ Y E M A H K E M E S İ
22. H U K U K D A İ R E S İ

T Ü R K M İ L L E T İ A D I N A
İ S T İ N A F K A R A R I

BAŞKAN : … (…)
ÜYE : … (…)
ÜYE : … (…)
KATİP : … (…)
İNCELENEN KARARIN
MAHKEMESİ : ANKARA 9. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ
TARİHİ : 29/09/2021
ESAS NUMARASI …
DAVANIN KONUSU : Menfi Tespit
KARAR TARİHİ : 02/12/2021
YAZILDIĞI TARİH : 07/12/2021

Ankara 9.Asliye Ticaret Mahkemesi’ni…. Karar sayılı 29/09/2021 tarihli kararı aleyhine, istinaf başvurusunda bulunulmuş ve Mahkemece dosya Dairemize gönderilmiş olmakla dosya üzerinden yapılan ön inceleme sonucu;
GEREĞİ DÜŞÜNÜLDÜ :
Dava; bonodan kaynaklanan menfi tespit istemine ilişkindir.
İlk derece mahkemesinin 06.07.2017 tarih…… Karar sayılı kararına karşı yapılan istinaf başvurusu üzerine yapılan inceleme neticesinde Ankara Bölge Adliye Mahkemesi 22. Hukuk Dairesi’nin 15.05.2019 tarih…..Karar sayılı ilamı ilamı ile istinaf isteminin esastan reddine karar verildiği, sözkonusu karara karşı davalı vekilince temyiz isteminde bulunulması üzerine ise Yargıtay 11. Hukuk Dairesinin …. Karar sayılı 24/03/2021 tarihli ilamı ile hükmün bozulmasına karar verilmiştir.
6100 sayılı HMK’nin 373. maddesi “(1) Yargıtay ilgili dairesinin tamamen veya kısmen bozma kararı, başvurunun bölge adliye mahkemesi tarafından esastan reddi kararına ilişkin ise bölge adliye mahkemesi kararı kaldırılarak dosya, kararı veren ilk derece mahkemesine veya uygun görülecek diğer bir ilk derece mahkemesine, kararın bir örneği de bölge adliye mahkemesine gönderilir.
(2) Bölge adliye mahkemesinin düzelterek veya yeniden esas hakkında verdiği karar Yargıtayca tamamen veya kısmen bozulduğu takdirde dosya, kararı veren bölge adliye mahkemesi veya uygun görülen diğer bir bölge adliye mahkemesine gönderilir.
(3) Bölge adliye mahkemesi, 344 üncü madde uyarınca peşin alınmış olan gideri kullanmak suretiyle, kendiliğinden tarafları duruşmaya davet edip dinledikten sonra Yargıtayın bozma kararına uyulup uyulmayacağına karar verir.
(4) Yargıtayın bozma kararı üzerine ilk derece mahkemesince bozmaya uygun olarak karar verildiği takdirde, bu karara karşı temyiz yoluna başvurulabilir.
(5) İlk derece mahkemesi veya bölge adliye mahkemesi kararında direnirse, bu kararın temyiz edilmesi durumunda inceleme, kararına direnilen dairece yapılır. Direnme kararı öncelikle incelenir. Daire, direnme kararını yerinde görürse kararını düzeltir; görmezse dosyayı Yargıtay Hukuk Genel Kuruluna gönderir.
(6) (Ek: 17/4/2013-6460/1 md.) Davanın esastan reddi veya kabulünü içeren bozmaya uyularak tesis olunan kararın önceki bozmayı ortadan kaldıracak şekilde yeniden bozulması üzerine alt mahkemece verilen kararın temyiz incelemesi, her hâlde Yargıtay Hukuk Genel Kurulunca yapılır.
(7) Hukuk Genel Kurulunun verdiği karara uymak zorunludur.” hükmünü içermektedir.
Görüldüğü gibi HMK’nın 373/1. hükmü uyarınca Yargıtay ilgili dairesinin tamamen veya kısmen bozma kararı, başvurunun Bölge Adliye Mahkemesi tarafından esastan reddi kararına ilişkin olduğunda dosyanın ilk derece mahkemesine gönderildiği durumlarda HMK’nın 373/4. maddesi uyarınca ilk derece mahkemesince yapılacak yargılama neticesinde verilecek karara karşı artık yalnızca temyiz yoluna başvurulabileceğinden, dosyanın Yargıtay temyiz incelemesine tabi olduğu nazara alınarak gereğinin ifası için ilk derece mahkemesine geri çevrilmesine karar vermek gerekmiştir.
SONUÇ :
Dosyanın mahal mahkemesine GERİ ÇEVRİLMESİNE.
HMK’nın 352.maddesi gereğince dosya üzerinde yapılan ön inceleme sonucunda 02/12/2021 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.

….

NOT: BU BELGE ELEKTRONİK İMZA İLE İMZALANMIŞ OLUP, AYRICA FİZİKİ OLARAK İMZALANMAYACAKTIR.
“5070 sayılı Kanun m. 5 ve 6098 sayılı TBK m. 15. uyarınca elektronik imza ile oluşturulan belgeler elle atılan fiziki imza ile aynı sonucu doğurur.”