Emsal Mahkeme Kararı Ankara Bölge Adliye Mahkemesi 21. Hukuk Dairesi 2023/355 E. 2023/429 K. 22.03.2023 T.

Görüntülediğiniz mahkeme kararı kesinleşmiş bir karardır.

T.C. Ankara Bölge Adliye Mahkemesi 21.Hukuk Dairesi 2023/355 Esas 2023/429 Karar
T.C.
ANKARA
BÖLGE ADLİYE MAHKEMESİ
21.HUKUK DAİRESİ

DOSYA NO : 2023/355
KARAR NO : 2023/429

TÜRK MİLLETİ ADINA
KARAR

İNCELENEN DOSYANIN
MAHKEMESİ : ANKARA 5. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ

TARİHİ :18/01/2023
NUMARASI :2022/608 Esas 2023/28 Karar
TALEP EDEN
VEKİLİ :
KARŞI TARAF : HASIMSIZ
TALEP : Zayi Belgesi Verilmesi
DAVA TARİHİ : 13/09/2022
KARAR TARİHİ : 22/03/2023
GEREKÇELİ KARARIN
YAZILDIĞI TARİH : 22/03/2023

Taraflar arasındaki zayi belgesi verilmesine ilişkin davanın yargılaması sonunda ilamda yazılı nedenlerden dolayı davanın reddine yönelik olarak verilen hükme karşı talep eden vekilince süresinde istinaf kanun yoluna başvurulması üzerine dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü.
TALEP
Talep eden vekili dava dilekçesinde özetle; müvekkil firmanın şirket merkezi olan ”’…” adresinde 02/09/2022 tarihinde yaşanan hırsızlık olayı sebebiyle müvekkil firmanın ve müvekkil firmanın yetkilisine ait bir takım evrak ve araç gereçlerin çalındığını, müvekkil şirket yetkilisinin söz konusu durumu gecikmeksizin yine aynı tarihte kolluk kuvvetlerine bildirdiğini, müvekkil şirkete ait 2021 Yılı … onay numaralı yönetim kurulu karar defteri ve 2021 Yılı … onay numaralı genel kurul ve müzekkere defterinin de hırsızlık olayı sonucu çalındığını, müvekkili şirket yetkilisinin basiretli bir tacir olarak şirket evraklarını şirket merkezinde tutma ve muhafaza etme hususlarında üzerine düşen tüm yükümlülükleri eksiksiz yerine getirmesine rağmen söz konusu hadisenin meydana geldiğini iddia ederek, müvekkili şirkete ait 2021 Yılı … onay numaralı yönetim kurulu karar defteri ve 2021 yılı … onay numaralı genel kurul ve müzekkere defterlerinin zayi olması sebebiyle taraflarına zayi belgesi verilmesini talep ve dava etmiştir.
İLK DERECE MAHKEMESİ KARARI
Mahkemece; davacı ticari defterlerinin TTK.nun 82/7.maddesinde sayılan, kaybedene kusur izafe edilemeyecek sebeplerle veya benzeri sebeplerle kaybolmadığı, talep eden taraf veya muhasebecesinin ihmali nedeniyle kaybolduğu, zayi belgesi verilmesi için gerekli şartların oluşmadığı, talep edenin istemi çalınma hususuna ilişkin olup çekişme halinde olunan diğer bir hak sahibi bulunmadığından muarazanın giderilmesi şartlarının oluşmadığı gerekçeleriyle davanın reddine karar verilmiştir.
İSTİNAF SEBEPLERİ
Talep eden vekili istinaf dilekçesinde özetle; hırsızlık vakasının TTK.nun 82/7.maddesinde sayılan sebeplerden olduğunu, bu konuda adli makamlara şikayette bulunulduğunu, mahkemece kusur tespitine ve ihmalin ne şekilde oluştuğuna ilişkin gerekçe yazılmadığını, zayi belgesi verilme şartlarının oluştuğunu, muarazanın giderilmesi taleplerinin reddinin hatalı olduğunu bildirerek ilk derece mahkemesi kararının kaldırılmasını istemiştir.
HUKUKİ NİTELENDİRME, DELİLLERİN VE İSTİNAF SEBEPLERİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ
Talep; yönetim Kurulu Karar Defteri ve Genel Kurul ve Müzekkere Deftelerinin çalındığı iddiasına dayalı zayi belgesi verilmesi ve muarazanın giderilmesi istemlerine ilişkindir. 6100 Sayılı HMK’nın 355.maddesi gereğince, istinaf incelemesinin istinafa gelen tarafın sıfatı ile istinaf dilekçesinde belirtilen sebeplerle sınırlı olarak kamu düzenine aykırılık bulunup bulunmadığı hususu gözetilerek ilk derece mahkemesinin taraflar arasındaki ihtilafta görevli mahkeme oluşu ve eldeki davada kesin yetki kuralına da aykırılık bulunmadığı anlaşılmakla işin esasına girilerek yapılan incelemede;
TTK nın 82/ 7 maddesinde; ” Bir tacirin saklamakla yükümlü olduğu defterler ve belgeler; yangın, su baskını veya yer sarsıntısı gibi bir afet veya hırsızlık sebebiyle ve kanuni saklama süresi içinde zıyaa uğrarsa tacir zıyaı öğrendiği tarihten itibaren onbeş gün içinde ticari işletmesinin bulunduğu yer yetkili mahkemesinden kendisine bir belge verilmesini isteyebilir. Bu dava hasımsız açılır. Mahkeme gerekli gördüğü delillerin toplanmasını da emredebilir. ” hükmüne yer verilmiştir.
Talep eden tarafından şirket yetkilisinin elinde meydana gelen hırsızlık olayında şirkete ait yönetim kurulu karar defteri ile genel kurul ve müzakere defterlerinin çalındığı ileri sürülerek zayi belgesi verilmesi ve muarazanın giderilmesi talep edilmiş olup, ilk derece mahkemesince şirket yetkilisinin basiretli bir tacir gibi davranmadığı, gerekli özeni göstermediği, muarazanın giderilmesi şartlarının oluşmadığı gerekçesiyle davanın reddine karar verilmesinde usul ve yasaya aykırı bir yön görülmediğinden davacı vekilinin istinaf itirazlarının reddine karar vermek gerekmiştir.
Tüm bu nedenlerle ilk derece mahkemesinin davanın reddi yönündeki kararında herhangi bir isabetsizlik görülmediğinden talep edenin istinaf başvurusunun esastan reddine karar vermek gerekmiş ve takdiren aşağıdaki şekilde hüküm kurulmuştur.
HÜKÜM: Yukarıda Açıklanan Nedenlerle;
1-Talep eden vekilinin istinaf başvurusunun HMK’nın 353/(1)-b.1 maddesi gereğince ESASTAN REDDİNE,
2-Alınması gerekli olan 179,90 TL harç peşin alındığından başkaca harç alınmasına yer olmadığına,
3-Talep eden tarafça yapılan yargılama giderlerinin üzerinde bırakılmasına,
4-İstinaf incelemesi sırasında duruşma açılmadığından taraflar yararına vekalet ücreti taktirine yer olmadığına,
Dosya üzerinde yapılan inceleme sonucunda uyuşmazlık konusu miktar dikkate alındığında HMK’nın 362. maddesi gereğince kesin olmak üzere, tarafların yokluğunda oy birliği ile karar verildi.

Başkan- Üye – Üye – Zabıt Katibi –

Bu belge 5070 sayılı Elektronik İmza Kanunu hükümlerine göre UYAP sistemi üzerinden elektronik imza ile imzalanmıştır.