Emsal Mahkeme Kararı Ankara Bölge Adliye Mahkemesi 21. Hukuk Dairesi 2022/898 E. 2022/1591 K. 14.12.2022 T.

Görüntülediğiniz mahkeme kararı henüz kesinleşmemiştir. Yararlı olması amacıyla eklenmiştir.

T.C. Ankara Bölge Adliye Mahkemesi 21.Hukuk Dairesi 2022/898 Esas 2022/1591 Karar
T.C.
ANKARA
BÖLGE ADLİYE MAHKEMESİ
21.HUKUK DAİRESİ

DOSYA NO : 2022/898
KARAR NO : 2022/1591

TÜRK MİLLETİ ADINA
KARAR

İNCELENEN DOSYANIN
MAHKEMESİ : Ankara 11. Asliye Ticaret Mahkemesi
TARİHİ : 30/03/2022
NUMARASI : 2022/46 Esas 2022/259 Karar
TALEP EDEN :
VEKİLİ
DAVALI : Hasımsız
DAVA : Zayi Belgesi Verilmesi
DAVA TARİHİ : 19/01/2022
KARAR TARİHİ : 14/12/2022
GEREKÇELİ KARARIN
YAZILDIĞI TARİH : 14/12/2022

Taraflar arasındaki zayi belgesi verilmesine ilişkin yargılama sonunda ilamda yazılı nedenlerden dolayı talebin reddine yönelik olarak verilen hükme karşı davacı vekilince süresinde istinaf kanun yoluna başvurulması üzerine dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü.
TALEP
Talep eden vekili talep dilekçesinde özetle; müvekkili şirkete ait ortaklar pay defterinin şirket yetkililerinin tüm özen ve dikkatlerine rağmen, defterlerin eski muhasebeciden yeni muhasebeciye devri sırasında kaybolduğunu belirterek şirkete ait ortaklar pay defterinin zayi olduğuna karar verilmesini talep etmiştir.
İLK DERECE MAHKEMESİ KARARI
Mahkemece; TK’nın 82/(7). maddesi gereğince zayi belgesi verilmesi için tacirin saklamakla yükümlü olduğu defter ve belgelerin yangın, su baskını, yer sarsıntısı, hırsızlık gibi iradesi dışında gerçekleşen bir olay sonucunda zayi olması halinde ziyaı öğrenilmesi tarihinden itibaren 15 günlük süre içerisinde müracaat edilmesinin arandığı, talep eden tarafından şirket ortaklık pay defterinin varlığının , defterin açılışının tastik edildiğinin ve kanunda aranılan şartlar dahilinde zayi olduğunun ispat edilemediğinden talebin reddine karar verilmiştir.

İSTİNAF SEBEPLERİ
Talep eden vekili istinaf dilekçesinde özetle; mahkemece taraflarına herhangi bir açıklama ve yeni noterlik bildirme imkanı verilmediğini, doğrudan davanın reddi yönünde hüküm kurulduğunu, eksik inceleme sonucu kurulan bu hükmün müvekkili şirketi geri dönüşü olmayan zararlara sokacağını, müvekkili şirketçe yıllar evvel yaptırılan noter tasdiklerinin ayrıca zayi olmuş bir ticari defter açısından tespitinin zaman alacağını, bu açıklamaların birlikte değerlendirildiğinde hukuka aykırı yerel mahkeme kararının kaldırılmasını ve davanın kabulünü talep etmiştir.
HUKUKİ NİTELENDİRME, DELİLLER VE İSTİNAF SEBEPLERİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ.
Talep, 6102 sayılı Türk Ticaret Kanununun 82/7 maddesi gereğince ticari defter ve belgelerin zıyaa uğramasından ötürü zayi belgesi verilmesi istemine ilişkindir.
6102 sayılı TTK’nın 82/7. maddesinde; “Bir tacirin saklamakla yükümlü olduğu defterler ve belgeler; yangın, su baskını veya yer sarsıntısı gibi bir afet veya hırsızlık sebebiyle ve kanuni saklama süresi içinde zıyaa uğrarsa tacir zıyaı öğrendiği tarihten itibaren onbeş gün içinde ticari işletmesinin bulunduğu yer yetkili mahkemesinden kendisine bir belge verilmesini isteyebilir. Bu dava hasımsız açılır. Mahkeme gerekli gördüğü delillerin toplanmasını da emredebilir.” şeklinde düzenleme yapılmakla tacirlere ticari defter ve kayıtlarını saklama ve ibraz hususunda zorunluluk getirilmiştir.
Anılan TTK’nun 82/7. maddesinde zayi belgesi istenebilmesi için tacirin saklamakla yükümlü olduğu defter ve belgelerin ziyaa uğraması halleri tahdidi olarak sayılmamış ise de, yapılan tadadi sayımdan defterlerin tacirin elinde olmayan sebepler ile ziyaa uğraması gerektiği anlaşılmıştır. Bir başka anlatımla, tacir saklamakla yükümlü olduğu defter ve belgelerin saklanması ve korunmasına yönelik gerekli özeni göstermekle yükümlü olup, bu özene rağmen defter ve belgelerin ziyaa uğraması halinde zayi belgesi verilmesini talep edebilecektir.
Somut olaya gelince; talep eden yanca şirketin ortaklar pay defterinin eski muhasebeciden yeni muhasebeciye devri sırasında kaybolduğu iddiasıyla zayi verilmesine ilişkin işbu dava açılmıştır.
İlk derece mahkemesince talep eden vekiline, şirkete ait karar defteri ile ortaklar pay defterinin açılış ve kapanış tasdiklerinin yapıldığı noterliği bildirmek üzere süre verildiği,verilen sürede davacı vekilince ilgili noterliğin bildirildiği,mahkemece yazılan müzekkereye Ankara 51.Noterliğince verilen cevabi yazıda talep eden şirkete ait karar defteri ve ortaklar pay defterinin onayına rastlanmadığının bildirildiği belirtilmiştir.
Tacir saklamakla yükümlü olduğu defter ve belgelerin saklanması ve korunmasına yönelik gerekli özeni göstermekle yükümlü olup, bu özene rağmen defter ve belgelerin ziyaa uğraması halinde zayi belgesi verilmesini talep edebilecektir. Somut olayda ise,şirketin ticari defterlerin şirket tarafından korunması gerektiği halde bu özenin gösterilmediği anlaşıldığından açılan davanın reddine yönelik ilk derece mahkemesi kararı usul ve yasaya uygundur.Şirkete ait ortaklar pay defterinin kanunda aranan şartlarda zayi olduğu ispatlanamadığından talep edenin diğer istinaf nedenlerine itibar edilmemiştir. (Yargıtay 11.Hukuk Dairesi’nin 15/10/2007 tarih 2006/9938 esas 2007/12819 karar, Yargıtay 11.Hukuk Dairesi’nin 03/12/2014 tarih 2014/13593 esas 2014/18941 karar sayılı emsal içtihatları).
Tüm bu nedenlerle ilk derece mahkemesinin talebin reddi yönündeki kararında herhangi bir isabetsizlik görülmediğinden talep edenin istinaf başvurusunun esastan reddine karar vermek gerekmiş ve takdiren aşağıdaki şekilde hüküm kurulmuştur.

HÜKÜM: Yukarıda Açıklanan Nedenlerle;
1-Talep eden vekilinin istinaf başvurusunun HMK’nın 353/(1)-b.1 maddesi gereğince ESASTAN REDDİNE,
2-Alınması gerekli olan 80,70 TL harç peşin olarak yatırıldığından başkaca harç alınmasına yer olmadığına,
3-Talep eden tarafça yapılan yargılama giderlerinin üzerinde bırakılmasına,
4-İstinaf incelemesi sırasında duruşma açılmadığından vekalet ücreti ile ilgili karar verilmesine yer olmadığına,
Dosya üzerinde yapılan inceleme HMK’nın 362/(1).ç maddesi gereğince kesin olmak üzere talep edenin yokluğunda dosya üzerinden oy birliği ile karar verildi. 14/12/2022

Başkan- … Üye – … Üye – … Zabıt Katibi-…
… … … …

Bu belge 5070 sayılı Elektronik İmza Kanunu hükümlerine göre UYAP sistemi üzerinden elektronik imza ile imzalanmıştır.