Emsal Mahkeme Kararı Ankara Bölge Adliye Mahkemesi 21. Hukuk Dairesi 2022/894 E. 2022/922 K. 29.06.2022 T.

Görüntülediğiniz mahkeme kararı henüz kesinleşmemiştir. Yararlı olması amacıyla eklenmiştir.

T.C. Ankara Bölge Adliye Mahkemesi 21.Hukuk Dairesi …
T.C.
ANKARA
BÖLGE ADLİYE MAHKEMESİ
21.HUKUK DAİRESİ

TÜRK MİLLETİ ADINA
KARAR

İNCELENEN DOSYANIN
MAHKEMESİ : ANKARA BATI ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ
TARİHİ : 11/03/2022
NUMARASI …
TALEP TARİHİ : 03/03/2022
KARAR TARİHİ : 29/06/2022
GEREKÇELİ KARARIN
YAZILDIĞI TARİH : 29/06/2022

Taraflar arasındaki ihtiyati tedbir talebine ilişkin talebin dosya üzerinden yapılan incelemesi sonunda ilamda yazılı nedenlerden dolayı ihtiyati tedbir talebinin reddine yönelik olarak verilen hükme karşı ihtiyati tedbir talep eden davacı vekilince süresinde istinaf kanun yoluna başvurulması üzerine dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü.
TALEP
İhtiyati tedbir talep eden davacı vekili talep dilekçesinde özetle; davalı … Tic Ltd Şti’nin ortaklarının bir araya gelmesinin mümkün olmaması nedeniyle şirketin yönetimsiz kaldığını, şirkete ait taşınır, taşınmaz ve muhtelif tüm mal varlıklarının idaresinin sağlanması ve ivedi işlemlerin yerine getirilmesinin temini ve şirkete ait taşınmazları üzerine ihtiyati tedbir konulmasını talep etmiştir.
İLK DERECE MAHKEMESİ KARARI
Mahkemece, davalı … Tic Ltd Şirketinin %99,99 hissesinin 677 sayılı KHK ile …ne devredildiği, …’a ait olan %…,01 hissenin Ankara Batı 1. Ağır Ceza Mahkemesinin 2015/207 Esas sayılı ve 22/05/2017 tarihli kararı ile hazineye devredildiğinden, davacı olan hazinenin tüm hissesi kendisine ait olan şirket üzerindeki mallara ihtiyati tedbir konulması talebinin hukuki yarar yokluğu nedeniyle reddine karar verilmiştir.
İSTİNAF SEBEPLERİ
İhtiyati tedbir talep eden davacı vekili istinaf dilekçesinde özetle; dosyada mevcut belgelerden anlaşıldığı üzere dava dışı …’ın şirketteki hisse durumunun devam ettiğini, şirketin terkininin iptal edilerek yapılan ihya işlemi ile ticaret siciline kaydedildiğini ve şirkete ait taşınmazlar üzerine tedbir konulması gerektiğini bildirerek ilk derece mahkemesi kararının kaldırılmasını istemiştir.
HUKUKİ NİTELENDİRME, DELİLLERİN VE İSTİNAF SEBEPLERİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ
Talep; ihtiyati tedbir istemine ilişkindir.
HMK’nun 389/1. maddesi uyarınca, mevcut durumda meydana gelebilecek bir değişme nedeniyle bir hakkın elde edilmesi önemli ölçüde zorlaşacak ya da tamamen imkansız hale gelecek ise veya gecikme sebebiyle bir sakıncanın yahut ciddi bir zararın doğacağından endişe edilmesi hallerinde uyuşmazlık konusu hakkında ihtiyati tedbir kararı verilebilir.
HMK’nun 390/1 maddesi uyarınca ihtiyati tedbir dava açılmadan önce esas hakkında görevli ve yetkili olan mahkemeden, dava açıldıktan sonra ise ancak asıl davanın görüldüğü mahkemeden talep edilebilecektir.
Bilindiği ve TTK’nın 638/2. fıkrasında açıklandığı üzere; her ortağın, haklı sebeplerin varlığında şirketten çıkmasına karar verilmesi için dava açabileceği, mahkemenin istem üzerine, dava süresince, davacının ortaklıktan doğan hak ve borçlarından bazılarının veya tümünün dondurulmasına veya davacı ortağın durumunun teminat altına alınması amacıyla diğer önlemlere karar verebileceği, hükümlerine yer verilmiştir.
İhtiyati tedbir kesin hükme kadar devam eden yargılama boyunca tarafların dava konusu ile ilgili olarak hukuki durumunda meydana gelebilecek zararlara karşı öngörülmüş geçici nitelikte geniş veya sınırlı hukuki korumadır.
Mevcut düzenlemeler ve yukarıdaki açıklamalarla birlikte somut olay değerlendirildiğinde; eldeki dava davalı limited şirketin fesih ve tasfiyesi istemine yöneliktir. Mahkemece davalı şirketin tüm hisselerinin davacıya ait olması nedeniyle davacı hazinenin tüm hissesi kendisine ait olan şirket üzerindeki mallara ihtiyati tedbir konulması talebinde hukuki yarar bulunmadığı gerekçesiyle ihtiyati tedbir talebinin reddine karar verilmiştir.
6102 Sayılı TTK’nun 638/2. maddesi gereğince mahkemenin dava süresince, davacının ortaklıktan doğan hak ve borçlarından bazılarının veya tümünün dondurulmasına veya davacı ortağın durumunun teminat altına alınması amacıyla diğer önlemlere karar verebileceği düzenlenmiş olup, düzenlemeler gereğince açılan davanın mahiyeti ve dosyaya sunulan … … yazıları, ticaret sicil kayıtları, tapu kayıtları, Ankara Batı 1. Ağır Ceza Mahkemesinin 2015/207 Esas 2017/431 Karar sayılı kararı gözetildiğinde davacı yanın ihtiyati tedbir talebinin kabulü ile tedbire konu edilen davalı şirket adına kayıtlı taşınmazların 3. kişilere devir ve temlikinin, taşınır ve taşınmaz üzerinde her türlü borçlandırıcı tasarrufi işlemlerin önlenmesi için HMK’nun 389., 6102 Sayılı Yasa’nın 638/2. maddeleri gereğince ihtiyati tedbir konulmasına karar vermek gerekmiştir.
Ancak, ihtiyati tedbir talep eden davacı vekili şirketin mal varlıklarının idaresinin sağlanması ve ivedi işlemleri yerine getirilmesinin temini için ihtiyati tedbir konulmasını talep etmiş ise de, söz konusu talep TTK’nun 638/2. maddesi gereğince usulüne uygun bir talep olmadığından ilk derece mahkemesince anılan talep yönünden yazılı şekilde hüküm kurulmasında bir isabetsizlik görülmemiştir.
Tüm bu nedenlerle ilk derece mahkemesinin davalı şirketin taşınmazları üzerine ihtiyati tedbir talebinin reddi yönündeki ara kararında isabet görülmediğinden ihtiyati tedbir talep eden davacı vekilinin istinaf başvurusunun kabulüne, ilk derece mahkemesi ara kararının kaldırılmasına, ihtiyati tedbir talep eden davacı vekilinin ihtiyati tedbir talebinin kısmen kabulüne karar vermek gerekmiş ve takdiren aşağıdaki şekilde hüküm kurulmuştur.

HÜKÜM: Yukarıda Açıklanan Nedenlerle;
A)1-İhtiyati tedbir talep eden davacı vekilinin istinaf başvurusunun 6100 Sayılı HMK’nın 353/(1)-b.2 maddesi gereğince KABULÜNE,
2-Ankara Batı Asliye Ticaret Mahkemesi’nin 11/03/2022 tarih ve 2022/231 Esas sayılı ara kararının KALDIRILMASINA,
B)1-Davacı yanın ihtiyati tedbir talebinin KABULÜNE,
Davalı şirket adına kayıtlı taşınmazlar üzerine takdiren TEMİNATSIZ olarak 3. kişilere devrini ve her türlü borçlandırıcı tasarrufu önleyecek şekilde İHTİYATİ TEDBİR KONULMASINA, ihtiyati tedbir kararının infazının ilk derece mahkemesince yerine getirilmesine,
2-İlk derece mahkemesince ilgili yerlere müzekkere yazılmasına, kararın infazı için karar örneğinin ilk derece mahkemesince ihtiyati tedbir isteyen davacıya verilmesine,
3-Müteakip işlemlerin koşulları oluştuğunda ilk derece mahkemesince yerine getirilmesine,
C)1-İhtiyati tedbir talep eden davacı taraf harçtan muaf olduğundan bu hususta karar verilmesine yer olmadığına,
2-İhtiyati tedbir talep eden davacı tarafça istinaf aşamasında yapmış olduğu yargılama giderlerinin ilk derece mahkemesince yapılacak yargılama sonunda dikkate alınmasına,
3-İstinaf incelemesi sırasında duruşma açılmadığından ihtiyati tedbir talep eden davacı yararına vekalet ücreti taktirine yer olmadığına,
Dosya üzerinde yapılan inceleme sonucunda 362/(1)-f.maddeleri uyarıca kesin olmak üzere oy birliği ile karar verildi. 29/06/2022
…..
Bu belge 5070 sayılı Elektronik İmza Kanunu hükümlerine göre UYAP sistemi üzerinden elektronik imza ile imzalanmıştır.